Jį atlikę mokslininkai mano, kad tai gali paaiškinti, kodėl vaistų nuo skausmo vartojimas nėštumo metu yra susijęs su padidėjusia deformuotų sėklidžių ir kriptorchidizmo (ne vietoje atsidūrusių sėklidžių) rizika.   

„Tai pirmas kartas, kai žmogaus vaisiaus sėklidžių tyrimas parodė, kad paracetamolis po septynių dienų vartojimo beveik perpus sumažina testosterono gamybą“, - elektroniniame laiške svetainei sciencenordic.com sakė Edinburgo universiteto mokslininkas Robas Mitchellas. Būtent jis vadovavo naujam tyrimui, kurio rezultatai pristatomi žurnale „Science Translational Medicine“.

Pelėms implantuoti žmogaus vaisiaus audiniai 

Šio tyrimo metu mokslininkų komanda iš Edinburgo ir Kopenhagos universitetų sėklidžių audinius iš žmogaus embriono įterpė kastruotiems pelių patinėliams. Tuomet jie padalijo patinėlius į grupes ir davė joms skirtingą kiekį paracetamolio.   

Tyrimas parodė, kad septynias dienas triskart per dieną duodant pelėms žmogiškas paracetamolio dozes, sėklidžių audiniai pagamino 45 proc. mažiau testosterono, negu toje grupėje, kuriai visai nebuvo duodama paracetamolio. 

Vienkartinė vienos dienos paracetamolio dozė jokios įtakos testosterono gamybai neturėjo.   

„Tai jaudinantis ir įtikinantis tyrimas. Pasirodo, kad paracetamolis daro gana stiprią įtaką testosterono gamybai. Tiesa, tai dar nereiškia, kad tokio paties laipsnio poveikis pasireikštų ir žmonėms. Jei nėščia moteris septynias dienas iš eilės triskart per dieną gertų po vieną paracetamolio tabletę, jos vaisiui nebūtinai pasireikštų toks pat poveikis, kokį matome čia“, - sakė profesorė Cecilia Ramlau – Hansen iš Arhuso universiteto Visuomenės sveikatos skyriaus.
Šiame tyrime ji nedalyvavo, bet ji tyrinėja įvairių medikamentų poveikį žmonių vaisingumui.
Mokslininkai anksčiau yra parodę, kad kuo daugiau įvairių nereceptinių vaistų nuo skausmo nėščioji vartoja, tuo didesnė rizika, kad jos kūdikis gims su sėklidžių deformacijomis. 

Atlikti tyrimus su žmonėmis sudėtinga 

Tačiau atlikti kontroliuojamus šios srities tyrimus su žmonėmis yra sudėtinga, nes tokiu atveju mokslininkai nėščioms moterims turėtų duoti mažas ir dideles dozes paracetamolio – tik taip jie galėtų palyginti ir patikrinti paracetamolio poveikį vaisiui.   

Tačiau tokie tyrimai gali pakenkti būsimam kūdikiui. Štai kodėl naujausias tyrimas iki šiol yra vienas artimiausių žmonėms, pažymi C. Ramlau - Hansen.

„Atlikti eksperimentus su žmonėmis, skiriant jiems medikamentų, galinčių padaryti nepataisomos rimtos žalos motinai ir kūdikiui, neleidžiama. Taigi mokslininkai stengėsi kuo labiau priartėti prie žmogaus modelio, implantuodami žmogaus audinius pelėms“, - aiškino C. Ramlau - Hansen.

Danijoje moterys vartoja daug vaistų nuo skausmo   

Viena studija rodo, kad 50 proc. Danijos moterų nėštumo metu vartoja vaistus nuo skausmo. Tačiau neaišku, kiek jų nėštumo metu geria piliules bent kelias dienas iš eilės ar vartoja jas ilgesnį laiką, teigia profesorė.   

„Ši studija leidžia teigti, kad kuo ilgiau moteris vartoja vaistus nuo skausmo, tuo didesnis pavojus kyla jos vaisiui. Taigi jeigu jos nori apsidrausti nuo galimos žalos, nėštumo metu reikėtų vengti vaistų nuo skausmo, išskyrus absoliučiai būtinus atvejus“, - sakė C. Ramlau – Hansen.

Ji pridūrė, kad dauguma moterų žino, ką reikėtų daryti, kad nėštumo metu nereikėtų vartoti vaistų nuo skausmo.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)