„Jau anksčiau 2014 m. nustatėme ryšį tarp Y chromosomų mažėjimo kraujyje ir vėžio atsiradimo rizikos. Dabar ištyrėme, ar yra kokių nors gyvenimo būdo ar klinikinių veiksnių, galimai susijusių su Y chromosomų kiekio sumažėjimu. Ištyrę daugybę veiksnių, pavyzdžiui, amžių, kraujospūdį, diabetą, alkoholio vartojimą ir rūkymą, išsiaiškinome, kad mažesnis Y chromosomų kiekis kraujyje dažniau pasitaiko tarp rūkančių nei tarp nerūkančių“, - sakė Upsalos universiteto mokslininkas Larsas Forsbergas.

Mokslininkai mano, kad šis ryšys galimai paaiškina, kodėl rūkantys vyrai dažniau suserga vėžiu, o vidutinė jų gyvenimo trukmė - trumpesnė, rašo „Science World Report“.

Šį tyrimą atlikę mokslininkai ištyrė daugiau nei 6 tūkst. vyrų kraujo mėginius. Ištyrus šiuos mėginius paaiškėjo, kad 15 proc. 70-mečių ir vyresnių nei 70 metų vyrų kraujyje Y chromosomų kiekis sumažėjęs 10 proc. ir daugiau.

Be to, paaiškėjo, kad rūkorių kraujyje Y chromosomų kiekis mažesnis nuo dviejų iki keturių kartų dažniau nei nerūkančių kraujyje.

Atliekant šį tyrimą atsižvelgta į daugybę veiksnių: aukštą kraujospūdį, diabetą, antsvorį ir fizinio aktyvumo trūkumą.

Vis dėlto nustatyta, kad Y chromosomų sumažėjimui įtakos turi tik rūkymas ir amžius.

Mokslininkai vis dar tiria galimas X chromosomų kiekio sumažėjimo moterų organizme priežastis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)