Prestižinio Grenoblio universiteto mokslininkai paskelbė studiją, rodančią, kad reguliariai vartojant aitriąsias paprikas, padidėja testosterono kiekis. Manoma, kad šis hormonas skatina vyrų drąsą, verslumą ir seksualinę aistrą, rašo „The Telegraph“.

Vienas iš studijos autorių Laurent`as Begue teigė: „Tokie rezultatai sutampa su daugeliu tyrimų, rodančių, kad nuo testosterono kiekio priklauso polinkis imtis finansinės, seksualinės ir elgesio rizikos“.

Tyrimas, pavadinimu „Some Like It Hot“, bus paskelbtas JAV žurnale „Physiology and Behavior“.

Profesorius L. Begue sakė, kad tyrime dalyvavo 114 vyrų nuo 18 iki 44 metų, gyvenančių Pietryčių Prancūzijos Grenoblio mieste.

Jų testosterono kiekis buvo matuojamas iš seilių mėginių. Visiems tyrimo dalyviams buvo patiekta bulvių košės ir pasiūlyta pagal skonį pagardinti ją aitriųjų paprikų padažu. Tiems vyrams, kurie naudojo daugiausia padažo, buvo būdingas didžiausias testosterono kiekis.

Šis hormonas skatina vyrus ieškoti jaudinančių įspūdžių ir naujų pojūčių, atvesdamas juos į „labiau stimuliuojančias socialines grupes ir versdamas labiau rizikuoti“, teigia L. Begue.

„Šiuo atveju jis skatina rizikuoti skonio srityje, - sakė jis. – Taip pat įmanoma, kad reguliariai vartojant aštrų maistą, didėja testosterono lygis, nors iki šiol tai buvo pademonstruota tik su graužikais“.

Aštrių pipirų poveikis moterims dar tyrinėjamas. Gali būti, kad šis tyrimas gali paskatinti prancūzų virėjus dažniau naudoti aštrius prieskonius ir radikaliai pakeisti prancūzų vyrų maitinimosi įpročius.

Priešingai negu britai, iki šiol palyginus mažai prancūzų yra pamėgę aštrų maistą. Daugelis jų mano, kad aitriosios paprikos kenkia jų skonio receptoriams ir trukdo mėgautis subtiliais ir švelniais klasikinės prancūzų virtuvės skoniais.

Amerikiečių mokslininkas Jamesas M. Dabbsas savo 2000 metais išleistoje knygoje testosteroną yra apibūdinęs kaip „didvyrių, šelmių ir meilužių“ hormoną. Testosteroną jis taip pat siejo su smurtiniais nusikaltimais bei seksualiniais užpuolimais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)