Naują koronaviruso padermę, dar žinomą kaip „Covid“ BA.2.86, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ir JK sveikatos apsaugos agentūra (UKHSA) pirmą kartą įtraukė į stebėsenos sąrašus praėjusį mėnesį, o pirmasis atvejis JK buvo aptiktas Londone. Paskutinis atvejis buvo aptiktas Anglijoje, naujausi UKHSA duomenys iki rugpjūčio 31 d., todėl JK iš viso fiksuoti trys.

Variantas iki šiol buvo aptiktas aštuoniose šalyse: 10 atvejų Danijoje, keturi Švedijoje, keturi JAV, du Portugalijoje, du Pietų Afrikoje ir vienas Kanadoje bei Izraelyje, rašo „Independent“.

Maria Van Kerkhove, epidemiologė ir PSO „Covid“ atsako vadovė, teigė, kad apie naujai atrastą atmainą yra labai mažai informacijos. Tačiau suprantama, kad simptomai yra sloga, galvos skausmas, nuovargis, čiaudulys ir gerklės skausmas.

UKHSA teigė, kad JK užsikrėtusieji viruso neatsivežė iš užsienio. Kiekviena infekcija buvo nustatyta atliekant klinikinius tyrimus, o pacientai neturėjo „nežinomos naujausios kelionių istorijos pagal reguliariai renkamus duomenis“.

Jame teigiama, kad pirmasis JK atvejis buvo „lengvai sunkus“, o antruoju atveju kvėpavimo takų simptomų nebuvo. Trečiasis, esantis Škotijoje, buvo apibūdintas kaip „simptominis“.

Agentūra pridūrė, kad variantas taip pat buvo aptiktas kelių šalių nuotekose, o tai reiškia, kad jį platina viruso nešiotojai, tačiau vietos nenurodė. Padermė, dar vadinama BA.X, buvo aptikta atliekant genetinę seką – procesą, kurio metu mokslininkai nustato molekulės DNR statybinius blokus.

Tai įvyko po to, kai JK mokslininkas perspėjo, kad JK yra „gana akla tam, kas vyksta“ su „Covid“, išreikšdamas susirūpinimą dėl vaikų sugrįžimo į mokyklas ir suaugusiųjų į biurus po vasaros atostogų. Profesorius Lawrence'as Youngas iš Warwick universiteto sakė, kad egzistuoja „bendra klaidinga nuomonė, kad nebereikia nerimauti dėl „Covid“.

„Vienas iš būdų kontroliuoti infekciją yra bent kiek įsivaizduoti, kur matome konkrečius protrūkius, ir galbūt imtis atsargumo priemonių, kad virusas neplistų toliau, bet jūs turite žinoti, kur jis yra“, – pridūrė jis, – „Šis naujas [variantas] šiuo metu pasirodo visur, bet mes jo nestebime tarp gyventojų“.