Jonavos ligoninė vėl pagerino savo pačios rekordus. Pernai čia gimė 481 kūdikis – tai 20 procentų daugiau nei užpernai, nors ir tada ligoninė džiaugėsi rekordu. Be to, siekiant pritraukti daugiau moterų gimdyti čia, ligoninė pirmoji Lietuvoje gimdykloje įsirengė šviesų terapiją.

Jonavietė Asta gimdyti antrą kūdikį pasirinko Jonavos ligoninėje, jos patirtis šį kartą bus kitokia – moteris apžiūrima gydytojo, o po kelių akimirkų pradedama spalvų terapija, kitaip vadinama chromoterapija.

Gimdyvė Asta Mockienė, kuri pirmą dukterį gimdė šioje ligoninėje, pasakoja dabar maloniai nustebusi – spalvos ramina ir yra išties puikus dalykas.

Jonavos ligoninė pirmoji Lietuvoje pradėjo taikyti užsienyje gana populiarų metodą – kai prieš gimdymą ar gimdymo metu moterys patiria spalvų terapiją – tokiu būdu sumažinamas stresas ir net skausmas.

Asociatyvioji nuotrauka

Reabilitacijos gydytoja Brigita Sarkanaitė aiškino: „Moksliškai įrodyta, kad mėlyna spalva veikia raminamai, slopina stresą ir gali modeliuoti įvairios kilmės skausmus, raudona spalva naudojama šiek tiek rečiau, nes tai aktyvuojanti spalva, <...> galima ją naudoti tada, kai siekiama mobilizuoti, sutelkti gimdyvę.“ Pasak gydytojos, geltona spalva įneša šviesos, malšina stresą.

Gimdyklose taikoma ne tik spalvų terapija, bet ir skamba muzika, juntami raminantys kvapai.

Akušerijos-ginekologijos skyriaus vedėja Indrė Grušaitė-Vanagienė teigė, kad „šviesų terapija pasitelkiama, siekiant numalšinti gimdymo skausmą, ypač toms moterims, kurioms negalima taikyti epidūrinės nejautros ar medikamentinio nuskausminimo“.

Jonavos ligoninė stengiasi pasiūlyti kuo daugiau paslaugų, kad Jonavoje gimdyvių daugėtų ir būtų pasiekta nauja Sveikatos apsaugos ministerijos iškelta kartelė – nuo kitų metų skyrius turės priimti 600 gimdymų per metus, antraip bus uždarytas.

Inga Cechanovičienė

Specializuotos sveikatos priežiūros skyriaus vedėja Inga Cechanovičienė komentavo: „Apskrityje gimdymo paslaugas teiks ligoninė, kurioje yra didžiausias gimdymų skaičius. Jei yra dvi ligoninės, o vienoje bus didesnis gimdymų skaičius, ta ligoninė galės teikti paslaugas.“

Jonavoje kasmet gimdymų daugėja maždaug 20 procentų. Pernai buvo pasiektas 15 metų rekordas – gimė 481 kūdikis.

Ligoninės direktorius sako, kad nauja gimdymų kartelė nelogiška.

Gediminas Ramanauskas

Jonavos ligoninės direktorius Gediminas Ramanauskas: „Aklas skaičius, niekuo nepagrįstas. Kodėl 600, o ne 700 ar ne 500? Niekas negali pagrįsti. Tai – politinis skaičius, vedantis prie gyventojų paslaugų netekimo, netgi drįsčiau pasakyti – prie prieinamumo mažėjimo.“

Ligoninė, kuri į Akušerijos skyrių investavo ne vieną tūkstantį eurų ir viską atnaujino, gali būti priversta jį uždaryti.

„Įrengtos palatos su šaldytuvais, su kondicionieriais, su arbatinukais. <...> žmogus patenka kaip į trijų žvaigždučių viešbutį“, – pabrėžė ligoninės direktorius.

SAM sako, kad, padvigubinus gimdymų ribą, siekiama kokybiškesnių paslaugų.

Specializuotos sveikatos priežiūros skyriaus vedėja I. Cechanovičienė akcentavo – norima formuoti efektyviai veikiantį tinklą, taip pat siekiama, kad paslaugos būtų saugios ir kokybiškos, o jas teikianti ligoninė teiktų daugiaprofilines paslaugas.

Jonavoje gimdymai skatinami ir piniginėmis išmokomis, kurios kasmet didėja.

Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius sakė, kad pernai metais išmokos dydis buvo 157 eurai. Visgi, anot Jonavos mero, net ir pasitelkus visas gimdyvių pritraukimo priemones, ministerijos įvesti skaičiai – per dideli, tikimasi stebuklo, kad naujas reikalavimas neįsigaliotų.

„Rinkimai vyks rudenį, tikimės, kad nauja valdžia peržiūrės ankstesnės valdžios sprendimus, peržiūrės tą 600 [kūdikių] kartelę ir galbūt ją pažemins“, – teigė M. Sinkevičius.

Pagal dabartinius skaičius, nuo kito sausio Damoklo kardas pakibtų virš septynių šalies ligoninių gimdymo skyrių.

Pernai šalyje gimė 19 tūkstančių kūdikių penkiolikoje ligoninių. Prieš 10 metų Lietuvoje kasmet gimdavo apie 30 tūkstančių vaikų.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: