Tačiau naujas tyrimas rodo, kad ne ką blogesnių rezultatų galima pasiekti tiesiog daugiau sportuojant, rašo dailymail.co.uk.

„Paprastai manoma, kad masažas yra geriau, bet taip nėra“, - sakė naujo tyrimo, paskelbto žurnale „Journal of Strength and Conditioning Research“, pagrindinis autorius Larsas Andersenas.

„Iš tiesų tiek masažas, tiek fiziniai pratimai turi tokią pačią naudą“, - pažymėjo jis.
Ankstesni tyrimai rodė, kad masažas gali numalšinti treniruotės sukeltus raumenų skausmus.

Kad suprastų, kaip veikia fiziniai pratimai, profesorius L. Andersenas iš Nacionalinio darbo aplinkos tyrimų centro Kopenhagoje paprašė 20 moterų atlikti pečių pratimus su jėgos treniruokliu.

Sportuojant su jėgos treniruokliais, itin dirbo trapeciniai raumenys, esantys tarp pečių ir kaklo.

Po dviejų dienų moterys grįžo į laboratoriją su skaudančiais trapeciniais raumenimis. Šiuos skausmus tyrimo dalyvės vidutiniškai vertino 5 balais iš dešimties.

Tuomet vienam moterų pečiui buvo atliekami 10 minučių trukmės masažai, o kitas petys buvo „gydomas“ 10 minučių trukmės pratimais. Vienoms moterims pirmiausia buvo atliekamas masažas, o kitos pirmiau darė fizinius pratimus.

Pratimus dariusios moterys vėl turėjo įdarbinti pečius, kaip ir sportuodamos su treniruokliais, tik šį kartą pasipriešinimas buvo sudarytas traukant elastingus diržus.

L. Andersenas nustatė, kad palyginus su pečiu, kuris negavo jokio dėmesio, tiek masažas, tiek pratimai padėjo sumažinti raumenų skausmą.

Didžiausias efektas buvo pasiektas praėjus 10 minučių po kiekvieno gydymo metodo. Moterys nurodė, kad po fizinių pratimų skausmas sumažėjo 0,8 balo, o po masažo – 0,7 balo.

L. Andersenas sakė, kad skirtumas nėra didelis, bet sportininkai jį pajustų.

Kaip masažas ar fiziniai pratimai padeda numalšinti raumenų skausmus, nėra visiškai aišku, bet manoma, kad abu šie būdai padeda pašalinti šalutinius medžiagų apykaitos produktus, pavyzdžiui, pieno rūgštį, kuri siejama su audinių pažeidimais ir intensyviu fiziniu krūviu.

Profesorius L. Andersenas žmonėms, norintiems numalšinti raumenų skausmus, pataria atlikti lengvus fizinius pratimus.

Nors jų poveikis tik laikinas ir vidutinis, praktikuojant šį metodą nereikia ieškoti patyrusio masažuotojo, gaišti laiko kelionei ir mokėti pinigus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)