Tėvams Linai ir Aidui Vitlipams iš Marijampolės iki šiol sunku susitaikyti, kad jų vienturtė dukra Amanda jau niekada nesugrįš.

Netikėta mirtis

Moksleivę pakirto klastinga liga – plaučių trombo embolija. Tiesa, tai pirminė diagnozė. Galutinė paaiškės tik po išsamių tyrimų.

„Tai nebuvo eilinis įvykis mūsų gydymo įstaigoje, dėl to buvo sudaryta komisija ištirti šį klinikinį atvejį. Mes nuoširdžiai užjaučiame tėvus, suprantame juos. Tai yra didelė netektis jiems, bet tuo pačiu ir mūsų gydymo įstaigai, nes mirė jaunas žmogus ir ta situacija ligoninei tikrai nėra kasdieninė“, – LRT laidai „Specialus tyrimas“ sakė Marijampolės ligoninės direktorės pavaduotoja Lina Dubinskaitė.

Lina Dubinskaitė

Amandos kambaryje ant stalo liko stovėti Valentinos dienos dovana Mantui, vaikinui, su kuriuo draugavo metus.

„Jeigu būtų ji prižiūrėta, būtų daryti kokie nors tyrimai, tikrai, manau, šią dieną ji būtų gyva“, – sakė merginos sužadėtinis Mantas.

Mergina alpdavo

Į Marijampolės ligoninę mergina pateko po to, kai kelis kartus ji nualpo namuose.

„Ji prasčiau pasijuto vasario 13 dieną. Sakė, kad kosėja, skauda gerklę. Namuose turėjau vaistų nuo kosulio, ji išgėrė, lyg pasidarė geriau. Vasario 14 dienos ryte mes važiavome į miestą ir automobilyje jai pasidarė labai blogai – sėdėdama ji pradėjo alpti. Kai tik atsigaudavo, pasėdėdavo ir vėl nualpdavo“, – pasakojo Amandos mama L. Vitpilienė.

Marijampolės ligoninė yra visai šalia daugiabučio, kur gyveno Amanda – vos keli šimtai metrų.

„Mergina atvyko į gydymo įstaigą vasario 15 dieną, buvo apžiūrėta Priėmimo skyriuje, pagalbą teikė Priėmimo skyriaus budinti gydytoja. Pagal jos nusiskundimus, objektyvų tyrimą, gydytoja jai paskyrė laboratorinius tyrimus. Buvo atlikta krūtinės ląstos rentgenograma“, – sakė L. Dubinskaitė.

„Laukti ilgai nereikėjo, mus greitai priėmė. Manęs, aišku, iš pradžių neįleido. Tai, kiek žinau, jai buvo padaryta širdies kardiograma, paimtas kraujas. Ji buvo atgavusi sąmonę. Kai ją vežėme į ligoninę, ji bendravo, viskas buvo gerai. Aišku, jautėsi nekaip, bet su sąmone“, – pasakojo merginos mama.

Medikai merginai diagnozavo bronchitą ir paguldė į ligoninę. Tiesa, ne iš karto. Tik po to, kai ji nualpo rentgeno kabinete procedūros metu.

„Remiantis visais tyrimais, padarius apibendrinimą, gydytoja įvertino, kad reikalingas stacionarinis gydymas, dar prieš tai buvo atliekami kai kurie gydomieji veiksmai Priėmimo skyriuje ir tą dieną ji buvo paguldyta į ligoninę, – sakė L. Dubinskienė. – Preliminari diagnozė buvo nustatyta – bronchitas.“

Ligoninėje buvo šventinio savaitgalio metu

Šiandien Liną kamuoja abejonės – per tą keletą parų, kurias Amanda praleido Marijampolės ligoninėje, nė vienas gydytojas nebuvo jos apžiūrėjęs. Tą moteriai papasakojo pati dukra, su kuria nuolat susirašinėjo šiai būnant ligoninėje.

Amandai, galima sakyti, nepasisekė – į ligoninę ji pateko per šventinį savaitgalį. Lietuva šventė valstybės atkūrimo šimtmetį.

„Ar Lietuvos šimtmečio šventimas yra svarbiau už pacientą? Negi nebuvo galima ateiti pažiūrėti, kaip tas vaikas jaučiasi? Galbūt antrą kartą padaryti tą kraujo tyrimą. Nors pasakyti apie bronchitą aš nieko negaliu, nes nesu gydytoja, bet aš įsivaizduoju, kad bronchitas nėra mirtina liga ir nemanau, kad sergant bronchitu žmogus alpsta, vemia, neturi temperatūros, – sakė Amandos mama Lina. – Aš manau, kad profesionalus gydytojas turėtų visa tai įvertinti ir pamąstyti, kad galbūt kažkas yra daugiau.“

Lina Vitlipienė

„Turi prižiūrėti pacientę, turi vizituoti, turi klausti, kaip ji jaučiasi, kam alergiška, kokius vaistus vartojo prieš atsigulant į ligoninę, kokius vaistus vartoja dabar ir panašiai. O šiuo atveju niekas nieko neklausė, niekas nebuvo daroma. Tiesiog paguldyta, išrašė antibiotikų. Gulėk, gerk ir visiems dzin, – laidai „Specialus tyrimas“ pasakojo Amandos sužadėtinis Mantas. – Šitas dalykas man kelia pyktį.“

Marijampolės ligoninės atstovė sako, kad tokie teiginiai yra netiesa.

„Per tą visą ilgąjį savaitgalį budėjo penki gydytojai. Jie viena skitą keitė ir gydytojai yra atsakingi už visą terapinę pagalbą, kuri vyksta mūsų ligoninėje“, – sakė Marijampolės ligoninės direktorės pavaduotoja L. Dubinskaitė.

Kaltina sveikatos apsaugos sistemą

Marijampolės savivaldybės narys ir Marijampolės ligoninės gydytojas traumatologas Gediminas Akelaitis sako, kad Amandos netektis – įrodymas, kad dabartinė sveikatos sistema nefunkcionuoja.

„Tai yra pražūtis. Tai tik dar vienas argumentas, kad jauniems ir gabiems specialistams neapsimoka važiuoti į rajonus, nes ten jie savo kvalifikacijos nekels ir neišgyvens. Anksčiau mes norėdavome gydymą priartinti prie žmogaus – kad būtų šalia jų gyvenamosios aplinkos, kad namiškiai atvažiuotų, kad pacientas galėtų su kuo nors pasikalbėti, – sakė G. Akelaitis. – Šiuo atveju visiškai beviltiškas sprendimas, kad reikia įstaigas mechaniškai sujungti. Aš dirbu Lazdijuose, Marijampolėje, puikiai žinau, kad į tokias ligonines atvažiuoti, dirbti ir tuose mietuose gyventi, specialistai (pavyzdžiui, chirurgai, traumatologai, kardiologai ir pan.), su šeima nevažiuos, nes jie nebus užtikrinti dėl savo ateities.“

Pasak gydytojo, tai specialistų, dirbančių mažesnėse ligoninėse kvalifikacijos klausimas. Net ir moderniausia aparatūra be ją valdyti išmanančio žmogaus – tik metalo ir plastmasės krūva.

„Gydytojai stengiasi atiduoti save, savo žinias. Aš irgi noriu po mėnesio ar dviejų sutikti savo pacientą sveikstantį, su ramentais ar be, man dėkojantį, o ne nuo ko slėptis. Tai yra žmogiški faktoriai, kurie įstatymais neapibrėžti, bet jei vedama biurokratiniu keliu, mechaniškai bandoma supriešinti, skaldyti, sujungti ir „nudrenuoti“ gydymo įstaigas, tada tikrai darysis nesaugu, o kai darysis nesaugu, tai augs nepasitenkinimų banga. Pensijinio amžiaus medikas mes darbą. Matyt, mechaniškai, sąmoningai yra uždarinėjama ir kuriama tokia situacija, kuri visiškai netenkina nei vienų, nei kitų.“

Gediminas Akelaitis

Ypatinga problema, pasak mediko, į regionines ligonines atvažiuojantys medikai, neretai budi ištisus savaitgalius, o nuo to gali nukentėti darbo kokybė.

„Ar mes norime, kad būtų keliamas lygis šitoje srityje iš tikrųjų, ar žmogus, atvažiavęs ir padirbęs 2–3 mėnesius tik užkaišiojo skyles. Bet jei mes norime kokybės, atsakomybės, norime, kad būtų siekiamas progresas ir išnaudojama ta aparatūra, turi ir specialistas tame mieste, kur yra ligoninė, gyventi – su šeima, turi čia augti vaikai. Geriausi specialistai dirba vietoje ir jie nevažinėja.“

Norėdami sužinoti tiesą, ar medikai viską sąžiningai atliko dėl Amandos gydymo, merginos tėvai kreipėsi į prokuratūrą, pasamdė juos atstovausiantį teisininką. Vyksta tyrimas.

Daugiau apie tai LRT laidos „Specialus tyrimas“ įraše – čia.