Dabar ji nori įspėti kitus soliariumų ir deginimosi saulėje be jokių apsauginių priemonių mėgėjus, nes tokiu atveju tikimybė susirgti odos vėžiu dar labiau išauga.

Anglijos mieste Solihale gyvenanti šeima vengė atostogų užsienyje, jas iškeisdavo į keliones po Jungtinę Karalystę. Be to, visada saulėtomis dienomis naudodavo apsauginius kremus. Deja, ligoninės registratūroje dirbanti moteris sužinojo, kad ant kojos esantis apgamas virto piktybiniu ir ji susirgo pavojingiausia odos vėžio forma.

Feisbuke Kellie parašė širdį veriantį laišką savo šeimai ir draugams. Moteris tikisi, kad pasakodama savo istoriją galės prisidėti prie visuomenės informuotumo.

„Nė vienas iš mūsų nežinome, kas mūsų laukia per tą brangų laiką, kuris mums duotas, – rašo ji. – Nesu narsi ar stipri. Esu visiškai apstulbusi, sukrėsta, išsigandusi. Tai tikras košmaras. Baimė palikti savo nuostabius vaikus, vyrą, šeimą, draugus, yra tai, su kuo negaliu susidoroti. Prašau, nesinaudokite soliariumais ir saugokite save ir savo vaikus nuo saulės – tai gyvybės ir mirties klausimas“.

Pirmą kartą melanoma K. Wheeler buvo diagnozuota 2010 metais, kai gydytojai pašalino jai ant kairės pusės buvusį darinį, atėjo remisijos laikotarpis. Tačiau pernai metais ji ėmė jausti skausmą krūtinėje ir po dviejų mėnesių pribloškė žinia, kad liga sugrįžo ir yra dar labiau pažengusi.

Anksčiau barmene dirbusiai moteriai netrukus buvo pasakyta, kad ji turi kelis auglius plaučiuose, taip pat kasoje, inkstuose, krūtinėje ir antinksčiuose. Medikai neslepia, kad nuo diagnozės pernai lapkritį navikai stipriai paaugo.

Šeimos draugai ėmė rinkti pinigus, kad pagelbėtų jos 48 metų vyrui Deanui ir jų vaikams: septyniolikmečius Taylorui, trylikamečiui Louie ir šešerių dukrelei Lexi.

Ilgametė Kellie draugė Sarah Masters (32 metai) iš Tamverto teigia, kad jos bičiulė nori, kad žmonės daugiau sužinotų apie šią ligą, nes „odos vėžiui jie yra abejingi“. „Jie mano, kad viskas, ką gydytojas turi padaryti – pašalinti apgamą ir viskas bus gerai, – samprotauja Sarah. – Tačiau Kellie sako, kad tai nėra vien odos vėžys, kai jis paveikia visus tavo kūno organus“.

K. Wheeler kenčia stiprius skausmus ir jau įveikė tris imunoterapijos kursus, kurių metu kovai su vėžiu mėginama pasitelkti jos pačios imuninę sistemą.

Edžbastono Karalienės Elžbietos ligoninės, kur ji gydosi, medikai pasiūlė dar vieną imunoterapijos kursą, tačiau moteris suvokia, kad prognozės yra niūrios.

Tik praėjusią savaitę Jungtinėje Karalystėje nuskambėjo kita panaši istorija, kai vėžys buvo diagnozuotas vos 24 metų mokytojai Katie Miller. Ji prieš atostogas skrupulingai lankydavosi soliariumuose, kad oda šiek tiek parustų ir įprastų prie spindulių. Jauna moteris įsitikinusi, kad nuolatinis deginimasis soliariume visą mėnesį prieš atostogas – tai ji praktikavo penkerius pastaruosius metus – yra tikroji jos ligos priežastis.

Nors K. Wheeler pati niekada nesinaudojo soliariumų paslaugomis, ji tikisi, kad jos istorija įspės kitus vengti didesnių pavojų susirgti šia mirtina liga.

„Kellie niekada nemėgo saulės. Ji pakankamai blyškios odos ir vietoj atostogų užsienyje rinkosi vietinius kurortus. Saulėtomis dienomis kaskart naudodavo apsaugines priemones nuo saulės. Ji nori, kad aplinkiniai žinotų, koks pavojingas odos vėžys ir ką jis gali padaryti. Ji nori, kad būtų uždrausti soliariumai, – kalba jos draugė S. Masters. – Mano draugė yra neįgaliųjų vežimėlyje ir nieko nebegali padaryti dėl savo vaikų ar šeimos. Kol tai neatsitiko, Kellie galėjo dėl tavęs padaryti viską, pasirodyti tavo namuose su gėlių puokšte, jeigu reikia tave pralinksminti. Savo vaikams ji buvo tikra supermama. Visi, kas ją pažįsta, iškart ją pamilsta, jos ryšys su žmonėmis yra tikras“.

Kaip atpažinti odos vėžį

Nors susidūrimas su ultravioletiniais spinduliais stipriai padidina tikimybę susirgti odos vėžiu, su šia liga gali susidurti kiekvienas. Vis dėlto, ne visų šansai vienodi.

Kaip teigia Amerikos dermatologų akademijos narė daktarė Amy Huber, ryšys tarp buvimo ultravioletiniuose spinduliuose ir odos vėžio išsivystymo priklauso nuo to buvimo pobūdžio, vėžio rūšies ir žmogaus odos tipo.

Šviesesnę odą, šviesius plaukus ir šviesias akis turintys žmonės susiduria su didesne rizika, nes jų odoje yra mažiau melanino, kuris juos apsaugo. Pasak specialistės, su didesne rizika susiduria ir tie, kurie saulėje būna ilgai ir nenaudoja jokių apsaugos priemonių.

Pavojingiausia odos vėžio forma melanoma turi daugiau sąsajų su staigiu nudegimu saulėje, nei su pakartotiniu buvimu ultravioletiniuose spinduliuose. Tarp rizikos veiksnių ji taip pat paminėjo šeimos istoriją ir didelį skaičių didelių apgamų ant viso kūno.

Kaip ir kiti odos vėžio tipai, melanoma gali atsirasti bet kurioje kūno vietoje, nepriklausomai nuo to, ar ta zona buvo nudegusi saulėje.

Melanoma

Melanoma gali atsirasti bet kurioje kūno vietoje, tačiau dažniausiai ji pasireiškia ant nugaros, kojų, rankų, veido ir netgi po nagais. Rečiau ji išplinta į kitus organus, dėl ko tikimybė pasveikti stipriai sumenksta. Dažniausias melanomos požymis – naujo apgamo pasirodymas arba jau turimo akivaizdus pasikeitimas.

Apžiūrint apgamus reiktų atkreipti dėmesį į šiuos požymius:

• jis didėja
• keičia formą
• keičia spalvą
• kraujuoja ar sukietėja
• niežti ar tampa skausmingu

Melanomą nuo paprasto apgamo atskirti galima pagal šiuos veiksnius:

• Asimetriškumas – melanomos atveju apgamai turi dvi labai skirtingas puses ir yra netaisyklingos formos

• Kraštas – melanomos atveju apgamo kraštas yra dantytas ar nelygus

• Spalvos – melanomos atveju apgamas yra dviejų ar daugiau spalvų

• Diametras – melanomos atveju apgamo diametras dažnai yra didesnis nei 6 milimetrai

• Padidėjimas ar iškilimas – jeigu apgamas bėgant laikui padidėja, labiau tikėtina, kad tai melanoma.

Bazinių ląstelių karcinoma

Odos vėžys gali pasireikšti ir kita forma, pavyzdžiui, bazinių ląstelių karcinomos, kuri dar vadinama bazalioma. Šios ligos atveju paveikiamas epidermis, tolimiausi odos ląstelių sluoksniai.
Bazinių ląstelių karcinomos požymiai ir simptomai:

• turi perlo blizgesio
• tarsi vaškuotas
• atrodo kaip tvirtas, raudonas gumbas
• kartais kraujuoja
• susiformuoja šašas
• pradeda gyti, tačiau niekada iki galo ir neužgyja
• kelia niežėjimą
• atrodo tarsi plokščia raudona dėmė, kuri gali būti žvynuota ar sukietėjusi
• transformuojasi į neskausmingą šašą.

Apie 75 procentai visų odos vėžio atvejų yra bazinių ląstelių karcinoma, kuri paprastai vystosi lėtai ir beveik niekada neišplinta į kitas kūno vietas. Jeigu pradedama gydyti ankstyvoje stadijoje, paprastai šios formos odos vėžys visiškai išgydomas.

Vis dėlto, kartais pasitaiko agresyvesnių bazinių ląstelių karcinomos atmainų ir nieko nedarant jos gali išplisti į gilesnius odos sluoksnius ir netgi kaulus, dėl ko gydymas tampa daug sudėtingesnis.

Žvyninių ląstelių karcinoma

Kita nemelonominio vėžio forma yra žvyninių ląstelių karcinoma, tai keratinocitinių ląstelių vėžys. Liga pasireiškia išoriniame odos sluoksnyje. Dažniausiai pasireiškia veido, kaklo, plikos galvos zonose, ant išorinės plaštakos pusės, blauzdų. Žvyninių ląstelių karcinoma yra antra pagal dažnumą odos vėžio rūšis.

Žvyninių ląstelių karcinomos požymiai ir simptomai:

• atrodo tarsi žvynai
• paviršius kietas ir šiurkštus
• pažeistoje vietoje oda iškilusi
• liečiant švelnu

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)