Dažniausiai miego poreikis užklumpa apie 3 val. popiet, rašo Nextshark.com. Ką darome? Ogi geriame dar vieną puodelį šio rudo nektaro. Tačiau veikiausiai ne kartą girdėjote, kad po 4 val. šį gėrimą reikėtų keisti kava. Priešingu atveju, naktį vartysitės, neužmigsite ir kitą rytą pabusite ne pačios geriausios išvaizdos ir savijautos.

Dieną pereiname bent keletą mieguistumo etapų, kai nervų sistema laikinai persijungia į ramesnę būseną. Žinoma, šių etapų bus daugiau, jei netaisyklingai maitinsitės ir vartosite per daug saldumynų.

Išgėrus puodelį kavos, kofeinas absorbuojamas, patenka į kraujotaką ir pasiekia smegenis, kur šią medžiagą užfiksuoja į adenozino molekules panašūs receptoriai. Būtent tam tikras adenozino kiekis sukelia natūralų nuovargį. Šioms molekulėms susijungus su receptoriais ima lėtėti nervinių ląstelių aktyvumas. Todėl ir žiovaujate. Tačiau po 20 minučių kofeino poveikis keičiasi - iš smegenų ištuštinamas adenozinas ir nervinių ląstelių aktyvumas pagreitėja. Vadinasi, kad ir kokią stiprią kavą gurkšnojate, rezultato nesitikėkite iškart.

Be to, žmogus gali pasijusti energingesnis ir budresnis, kai išgeria puodelį kavos arba arbatos, tačiau jei kavą geriate su cukrumi, turėkite omenyje faktą, kad vėliau, kai cukraus kiekis kraujyje sumažėja, žmogus pasijunta dar labiau pavargęs, nei anksčiau.

Be to, kava, veikdama kaip diuretikas, skatina šlapimo išsiskyrimą ir sukelia įvairių mineralinių medžiagų, tokių kaip magnis, cinkas, geležis, kalis ir B grupės vitaminų pašalinimą. Tai gali sukelti silpnumą ar irzlumą, tad gerdami kavą visada vartokite daugiau vandens.

Visai neseniai skelbėme, kad nors tai skamba paradoksaliai, tačiau moksliniai tyrimai rodo, kad kofeino vartojimas prieš pat trumpą pokaičio miegą geriau padeda atstatyti mūsų budrumą nei pogulis prieš tai neišgėrus arbatos ar kavos, praneša huffingtonpost.com.

Kofeinui būdingas budrumo didinimo poveikis paprastai aukščiausią tašką pasiekia maždaug 30 minučių po to, kai organizmas jį gauna. Taigi, jeigu 20 minučių iš to pusvalandžio pramiegosite, sumažės adenozino kiekis, su kuriuo tenka konkuruoti kofeinui. Ir, ką gi, kofeino poveikis bus gerokai didesnis.

Tiesa, ilgesniam miegui kofeinas trukdys.

Atminkite, kad jums reikėtų vengti kavos, jeigu turite miego problemų, mažai valgote ir geriate kalcio turinčių maisto produktų ir gėrimų, esate nėščia ar maitinate kūdikį krūtimi, jei turite širdies ir kraujagyslių ar kraujospūdžio problemų ar esate jautrus kofeinui.

O jei dar nemėginote, paragaukite populiariausios šių metų hipsterių kavos su... sviestu! Jei neturite bėdų su cholesteroliu, savo mėgstamiausią kavą praturtinkite kubeliu kokybiško sviesto. Toks gėrimas gerina smegenų darbą ir šalina poreikį užkandžiauti.

Vadinas, jei skaitydami šį tekstą dar pusiau sapnuojate, pasidarykite kavos su sviestu ir 20-iai minučių nusnūskite. Energijos pliūpsnis garantuotas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)