Sifilis, gonorėja ar chlamidiozė nustatomos net nepilnamečiams. Lytiniu keliu plinta ir žmogaus imunodeficito (ŽIV) virusas bei hepatitai. Apie meilės ligas ir jų pasekmes kalbamės su gydytoju dermatovenerologu Andriumi Vagoru.

- Kokios dažniausios ir pavojingiausios sveikatai lytiškai plintančios ligos diagnozuojamos lietuviams?

- Vyrams dažniausiai nustatomas uretritas, pasireiškiantis skausmingu šlapinimusi ar skausmu po šlapinimosi. Populiariausios lytiniu keliu plintančios infekcijos išlieka Chlamydia trachomatis ir Neisseria gonorrhoea. Vis dažniau nustatoma ŽIV infekcija, perduodama per nesaugų seksą. Tai – bene pavojingiausia infekcija, dėl kurios galima mirti. Pavojingos ir kitos lytiškai plintančios ligos, dėl kurių ilgainiui prarandamas vaisingumas.

Chlamidiozė ir gonorėja yra pavojingos, nes daugelis žmonių, apsikrėtę per lytinius santykius, nejaučia jokių simptomų arba jaučia labai neryškius, todėl į medikus nesikreipia. Apie 50 proc. užsikrėtusiųjų, kurie šias infekcijas nešioja daugiau nei pusmetį, vėliau savotiškai „pasveiksta“, nieko nebejaučia, bet jų organizme toliau vyksta pokyčiai, lemiantys reprodukcinius sveikatos pažeidimus ar net visišką nevaisingumą. Be to, tokie žmonės toliau platina užkratą.

- Sakėte, kad lytiniu keliu plintančios ligos neturi ryškių simptomų. Ar rekomenduotumėte profilaktiškai, be gydytojo siuntimo pasitikrinti dėl populiariausių lytiškai plintančių ligų?

-Jeigu yra ryškūs simptomai (padažnėjęs ar skausmingas šlapinimasis, išskyros iš lytinių organų ar paraudimai, žaizdelės, gumbeliai), manau, pirmiausia reikėtų kreiptis į gydytoją. Simptomai teikia nemažai informacijos, kuri gali būti naudinga parenkant tinkamus tyrimus. Kai ryškių požymių nėra, bet vis dėlto norima įsitikinti, ar viskas gerai, tada profilaktinė patikra dėl dažniausių lytiškai plintančių infekcijų yra itin vertinga.

- Dėl kokių lytiškai plintančių ligų reikėtų pasitikrinti pirmiausiai? Kokius laboratorinius tyrimus rekomenduotumėte atlikti?

- Būtų idealu, jeigu dėl lytiškai plintančių infekcijų tikrintumėtės prieš pradedant santykius su nauju partneriu. Po nesaugių lytinių santykių vertinga pasitikrinti ne vien nuo įprastinių lytiškai plintančių infekcijų (chlamidiozės, gonorėjos, sifilio, minkštojo šankerio, kirkšnies granuliomos, venerinės limfogranuliomatozės, bakterinės vaginozės, kandidozės, trichomonozės, ureaplazmozės, mikoplazmozės, lyties takų pūslelinės arba herpes viruso), kurios infekuoja lyties takus ir pasireiškia lyties takų uždegimais, bet ir nuo infekcijų, galinčių sukelti kitų organų ligas: virusinio hepatito B ir ŽIV.

Būtina žinoti, kad inkubacinis laikotarpis, po kurio šitie tyrimai bus informatyvūs, yra nevienodas, todėl reikėtų pasitarti su laboratorijos specialistu arba gydytoju.