Šios užduoties ėmėsi Dziti medicinos universiteto (Šimocukė) mokslininkų grupė, kurių vadovas, docentas Šigeto Esida pranešė, kad pasitelkus genų inžineriją jau pavyko išvesti uodus, kurių seilėse yra baltymo-vakcinos nuo pavojingos ligos, kurią perneša smėlinės muselės. Ši liga pažeidžia žmogaus odą ir net gali sukelti mirtį. Eksperimentais patvirtinta, kad laboratorinėms pelėms, kurioms įgėlė genetiškai modifikuotas uodas, išsivystė imunitetas šiai ligai.

Tačiau svarbiausias Japonijos mokslininkų tikslas – sukurti uodus, kurie perneštų skiepus nuo maliarijos. Tai gana problematiška, nes kol kas nėra sukurta veiksminga tokio tipo vakcina, kadangi maliarijos antigenas, sukeliantis imunitetą, pernelyg greit mutuoja.

Tačiau Japonijos specialistai mano, kad šios vakcinos klausimas bus išspręstas per ateinančius dešimt metų.

Šiuo metu egzistuoja kelios priemonės nuo maliarijos, tačiau nė viena iš jų nėra universali. Išrasti ir gana veiksmingi gydymo metodai, tačiau jie gana brangūs ir prieinami tik pasiturintiems žmonėms.

„Maliarija yra vargšų liga, – sako Šigeto Esida. – Žmonės, kurie ne visada turi ką valgyti, dažniausiai neįperka naujausių vaistų, todėl skraidantis vakcinuotojas taptų jiems išsigelbėjimu.“

Net ir šiais laikais nuo maliarijos miršta beveik 1 mln. žmonių, daugiausia skurdžiose Afrikos ir Azijos šalyse.

Tačiau japonų specialistai pripažįsta, kad naujos uodų rūšies sukūrimas bus vertinamas prieštaringai, nes vabzdžiai suleis žmonėms skiepų be jų žinios ir sutikimo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją