Tyrimo metu nustatyta, kad kas dvidešimta moteris, kenčianti nuo dalinio kurtumo, dėl to turėtų kaltinti dažną nuskausminamųjų vaistų vartojimą malšinant galvos ar nugaros skausmą. Panašūs rezultatai anksčiau buvo gauti ir tiriant vyrus.

Klausos praradimas yra labai dažnas reiškinys ir gali turėti didžiulės įtakos gyvenimo kokybei, – sakė Brighamo ir moterų ligoninės JAV atstovas ir vienas tyrimo autorių dr. Gary Curhanas. – Atradę koreguojamus rizikos veiksnius galime rasti būdų sumažinti riziką dar prie prasidedant klausos praradimui bei sulėtinti šį procesą asmenims, kuriems jis jau yra prasidėjęs.“

Neseniai JAV atliktas kitas tyrimas parodė, kad beveik kas dvylikta moteris paracetamolio vartoja dvi dienas per savaitę. Tačiau taip dažnai daugiau nei šešerius metus vartojamas paracetamolis, ibuprofenas ar kiti nesteroidiniai priešuždegiminiai vaistai padidina klausos netekimo rizika 9 proc.

Tai buvo nustatyta ištyrus 55 850 44-49 metų moterų. Ir beveik pusė iš jų turėjo klausos problemų.
Didžiojoje Britanijoje klausos problemų turi kas šeštas žmogus.

Specialistų teigimu, dažnas minėtų vaistų vartojimas sumažina kraujo pritekėjimą į vidinę ausį.

Manoma, kad paracetamolis taip pat naikina antioksidantų kiekį ausyje, dėl ko vidinė ausis tampa triukšmo labiau pažeidžiama. Vaistai nuo skausmo taip pat naikina mažyčius plaukelius ausyje, kurie padeda mums girdėti.

„Šis tyrimas rodo, kad moterims, kurios dažnai ir ilgą laiką vartoja nereceptinių vaistų nuo skausmo, yra didesnė klausos praradimo rizika, – sakė labdaros organizacijos „Action on Hearing Loss“ vykdomoji direktorė Sohaila Rastan. – Tačiau būtina atlikti daugiau tyrimų siekiant patvirtinti, kad būtent šie vaistai yra pagrindinė priežastis, o ne įtakos turi dar ir kiti veiksniai.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)