Nors šiuo metu laimingais jaučiasi du trečdaliai Vilniaus gyventojų, vis dėlto, pažymi „Vilnius sveikiau“ laikinai direktorės pareigas einanti Aurelija Šiautkulienė, laimės pojūtis gerokai skiriasi pagal amžiaus grupes.

„Daugiausiai laimingais besijaučiančių yra jaunesnio amžiaus žmonių tarpe“, – antradienį spaudos konferencijoje teigė A. Šiautkulienė.

Aurelija Šiautkulienė

Didžiausia laimingais ir labai laimingais besijaučiančių dalis yra tarp jaunesnio (18–34 m.) ir vidutinio amžiaus (35–49 m.) vilniečių, atitinkamai 83,3 proc. ir 77,7 proc.

Vilniečių, patenkančių į 50–64 metų amžiaus grupę, laimingais ir labai laimingais jaučiasi mažiau nei pusė (49,5 proc.), o 65 metų ir vyresnių dar mažiau – 46,9 proc.

Taip pat, anot „Vilnius sveikiau“ laikinosios direktorės, pastebėta, jog didėjant amžiui, daugėja ir suaugusiųjų, kurie neturi nė vieno artimo žmogaus, kuriuo galėtų pasitikėti susidūrę su sunkiomis asmeninėmis problemomis.

„Suaugusiųjų vilniečių, kurie šalia savęs neturi nė vieno artimo žmogaus, yra 8,4 proc.“, – sakė A. Šiautkulienė.

Tyrimo duomenimis, šiuo metu savo sveikatos būklę kaip labai gerą ar gerą vertina net 63,4 proc. vilniečių

Fiziškai aktyvių vilniečių sumažėjo drastiškai


A. Šiautkulienė pastebėjo, kad per ketverius metus drastiškai sumažėjo sostinės gyventojų, aktyviai užsiimančių fizine veikla.

„Daugiau nei dvigubai sumažėjo vilniečių, užsiimančių aktyvia fizine veikla“, – teigė ji.

Tyrimo duomenimis, 2018 m. suaugusių vilniečių, kurie bent pusvalandį užsiima energinga fizine veikla penkias dienas ir daugiau per savaitę, buvo 29,8 proc., o 2022 m. – vos 11,9 proc.

Armenas Šaginianas

„Suaugusiems žmonėms rekomenduojama per savaitę skirti ne mažiau kaip 150 minučių vidutinio intensyvumo fizinei veiklai arba ne mažiau kaip 75 minutes didelio intensyvumo fizinei veiklai. Bet štai net trečdalis Vilniaus gyventojų nurodė energinga fizine veikla užsiimantys rečiau nei kartą per savaitę. Šie rodikliai išties kelia nerimą“, – pažymi visuomenės sveikatos specialistas Armenas Šaginianas.

Kas dešimtas vilnietis rūko elektronines cigaretes


Vilniaus visuomenės sveikatos biuro laikinosios direktorės teigimu, situacija su vilniečių žalingais įpročiais žymiai pablogėjo. Per pastaruosius ketverius metus elektroninių cigarečių vartojimas tarp vilniečių išaugo dešimt kartų. 2018 m. elektronines cigaretes rūkė tik 1 proc. suaugusių sostinės gyventojų, o pernai tą kasdien darė jau kas dešimtas suaugęs vilnietis.

„Situacija yra sudėtinga, jog nėra ištirtas elektroninių cigarečių ilgalaikis poveikis ir jau dabar norėtųsi vilniečius paskatinti nevartoti ir atsisakyti žalingų įpročių“, – teigė A. Šiautkulienė.

Tyrimo duomenimis, Lietuvoje per pastaruosius dvylika mėnesių elektronines cigaretes rūkė perpus mažesnė dalis gyventojų nei Vilniuje – vos 4,9 proc.

„Iš tiesų, elektroninės cigaretės yra ne tik Lietuvos ar Vilniaus iššūkis, bet ir viso pasaulio iššūkis. Esmė yra tame, kad tai yra žavu žmonėms – nėra kvapo, skoniai, didelis dūmų kiekis. Yra daug nuomonių, kad tai yra veikesnė alternatyva, bet dar nėra ištirtas ilgalaikis elektroninių cigarečių poveikis“, – tyrimo pristatyme kalbėjo „Vilnius sveikiau“ koordinatorė Emilija Gaidytė.

 Emilija Gaidytė

Tabaką per pastaruosius metus kasdien vartojo ketvirtadalis (24,6 proc.) suaugusių vilniečių, o alkoholinių gėrimų bent kartą per savaitę ar dažniau – 18 proc. vilniečių.

Panaši alkoholinių gėrimų vartojimo tendencija išlieka visoje Lietuvoje (18,3 proc.).

Sostinės gyventojai labiau rūpinasi mityba nei saugumu keliuose


Tyrimo duomenimis, beveik pusė (47,8 proc.) suaugusių Vilniaus gyventojų valgo vaisius kasdien ar kelis kartus per dieną, tačiau palyginus šią statistiką su 2018 m., matyti, kad ši dalis šiek tiek sumažėjo. Tuo metu vaisius kasdien ar kelis kartus per dieną valgė 54,1 proc. vilniečių.

Daržoves kasdien ar kelis kartus per dieną valgo 58,9 proc. sostinės gyventojų, o saldumynų bent kartą per dieną neatsisako 19,6 proc.

Tuo tarpu važiuodami dviračiu šalmus dėvi bei tamsiu paros metu būdami lauke atšvaitus nešioja tik trečdalis (35,1 proc.) suaugusių vilniečių.

Visgi, didžioji dauguma (96,1 proc.) Vilniaus gyventojų visada segi saugos diržus važiuodami automobiliu.

Suaugusių vilniečių gyvensenos tyrimą atliko Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras „Vilnius sveikiau“. Toks pats tyrimas atliekamas kas ketverius metus.