Panašios grėsmės tenka ir rūkantiems vyrams, o labiausiai sunerimti vertėtų vyrams, kurie rūko ir turi daug oralinio sekso partnerių.

Nors orofaringinės srities arba vidurinės gerklės dalies vėžys diagnozuojamas labai retai (vos 0,7 proc. visų vyrams diagnozuojamų vėžinių susirgimų atvejų, moterims – dar rečiau), vis tik mokslininkai atliko tyrimą ir nustatė, kad per pastaruosius du dešimtmečius su žmogaus papilomos virusu (ŽPV) susijusio orofaringinės srities vėžio atvejų, kai ši liga diagnozuojama vyrams, padvigubėjo. Prognozuojama, kad iki 2020 m. JAV šios rūšies vėžys taps rimtesne problema už gimdos kaklelio vėžį, rašo iflscience.com.

„Dauguma žmonių turi oralinio sekso patirties, taigi nustatėme, kad burnos ertmės infekcijos su vėžį sukeliančiu ŽPV moterims diagnozuojamos retai, nepriklausomai nuo turėtų oralinio sekso partnerių skaičiaus. Nerūkantiems vyrams vėžį sukeliančios ŽPV infekcijos atvejų taip pat tenka mažai, jei oralinio sekso partnerių mažiau nei penki. Rizika pasigauti burnos ertmės ŽPV sukeltą infekciją didėja augant oralinio sekso partnerių skaičiui ir tais atvejais, kai žmogus rūko.“ – teigė viena iš šio tyrimo autorių profesorė Amber D‘Souza.

Šiame tyrime dalyvavo 13 089 asmenys, kurių amžius buvo 20-69 m. Tiriamiesiems atliktas ŽPV sukeliamos burnos ertmės infekcijos nustatymo tyrimas. Asmeninei rizikai susirgti vėžiu dėl ŽPV sukeltos burnos ertmės infekcijos prognozuoti panaudoti duomenys apie JAV diagnozuotus orofaringinės srities vėžio atvejus.

Vyrų, turėjusių oralinio sekso patirčių su penkiomis ir daugiau partnerių, rizika susirgti burnos ertmės infekcija, kurią sukelia ŽPV, siekia 7,4 proc. Tų vyrų, kurie oralinio sekso patirčių yra turėję su viena partnere arba neturėję iš viso, rizika susidurti ŽPV sukeliama burnos infekcija, siekia 1,5 proc. Jei oralinio sekso partnerių buvo nuo 2 iki 4, rizika išauga iki 4 proc., o rūkymas situaciją dar labiau pablogina – rizika didėja iki 7,1 proc. Su didžiausia net 15 proc. rizika susiduria tie vyrai, kurie rūko ir yra turėję 5 ir daugiau oralinio sekso partnerių.

„Šiuo metu tyrimų, kurie padėtų nustatyti orofaringinės srities vėžį, tiesiog nėra, – konstatavo viena iš šio tyrimo autorių profesorė Carole Fakhry. – Ši vėžio rūšis reta, o daugeliui sveikų asmenų tyrimai, skirti šiai ligai nustatyti, turėtų daugiau žalos nei naudos, nes egzistuoja klaidingai teigiamų tyrimų rezultatų ir po to apimančio nerimo problema.“

„Mūsų atliktas tyrimas rodo, kad burnos ertmės ŽPV sukeltos infekcijos identifikavimas nepadeda numatyti ateityje gresiančio vėžio pavojaus, o tyrimai, skirti aptikti vėžį sukeliančią ŽPV infekciją taptų tikru iššūkiu. – patikino C. Fakhry. – Vis tik ir toliau tiriame jaunus sveikus vyrus dėl ŽPV sukeltos burnos ertmės infekcijos, norėdami geriau suprasti šią problemą.“

Richardas Shaw iš Liverpulio universiteto jau anksčiau šiais metais pasidalino nuomone apie vykstančius ginčus dėl būtinybės skiepyti ne tik mergaites, bet ir berniukus. Dar jis buvo linkęs akcentuoti, kad svarbu ne tik skiepyti asmenis nuo ŽPV, bet ir suteikti pagalbą norintiems mesti rūkyti ir atsisakyti alkoholio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)