Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos / NTB praneša apie lapkričio mėnesį trijose Regioniniuose donorystės paslaugų koordinavimo centruose užregistruotus 18-a potencialių donorų ir taria Ačiū 10 šeimų, kurios pasakė taip – sutiko savo mirusio artimojo organus dovanoti transplantacijai. Atlikus visus medicininius tyrimus 7 iš 10 potencialių donorų tapo efektyviais, t. y. buvo paimtas nors vienas organas transplantacijai.

„Tyli užuojauta ir išskirtinė padėka mirusių donorų artimiesiems. Ačiū už besąlyginį gerumą ir sprendimą dovanoti. Tik išskirtinės stiprybės ir kilnumo žmonės netekties valandą geba pagalvoti apie kitus ir apsispręsti jiems padėti“, – dėkoja NTB vadovė Audronė Būziuvienė.

Lapkritį donorų artimųjų ir gydytojų dėka vilties gyventi ir pasveikti sulaukė net 23 recipientai: iš viso atliktos 2 širdies, 4 kepenų, 11 inkstų ir 6 ragenų transplantacijos.

Audronė Būziuvienė

Praėjusį mėnesį taip pat buvo atliktos ir 4 gyvosios inkstų transplantacijos, kuomet savo sergančiam artimajam buvo dovanojamas inkstas. Tokiu atveju recipientas turi turėti artimą giminaitį arba sutuoktinį, kuris sutiktų dovanoti inkstą. Iš viso šiais metais atliktos 6 tokios operacijos.

Siekiant kuo greičiau pargabenti donorinius organus iš Lietuvos ir užsienio ligoninių paskutinį rudens mėnesį net 3 kartus buvo pasitelktos Lietuvos kariuomenės Karinės oro pajėgos. Transplantacijos laukiantys ligoniai Lietuvoje sulaukė 2 donorinių inkstų iš Lenkijos ir kepenų iš Latvijos.

Recipientų gyvybėms išgelbėti donorinių organų NTB ieško ir užsienyje tarptautinėje donorinių organų mainų platformoje, kurioje talpinami pasiūlymai arba prašymai apie donorinius organus.

„Jei organas atitinka keliamus kriterijus ir tinka laukiančiam recipientui Lietuvoje, tuomet vienintelė galimybė jį pargabenti į Lietuvą iš užsienio yra oro transportas“, – pasakoja NTB vadovė A. Būziuvienė.

Jei Lietuvoje nėra recipiento, kuriam tiktų organas – jis dovanojamas kitai šaliai, kurioje yra tinkamas recipientas. Lietuvoje neradus tinkamų recipientų lapkritį 2 donoriniai organai buvo pasiūlyti kitų šalių transplantacijų laukiantiems ligoniams. Donorinės kepenys pasiekė recipientą Lenkijoje, o inkstas buvo transplantuotas ligoniui Šveicarijoje.

Trumpėja laukiančiųjų sąrašai


Būtinybė atlikti organų transplantaciją iškyla tada, kai kiti gydymo metodai ir būdai tampa nebeefektyvūs. Tuomet gydytojų konsiliumas priima sprendimą, kad pacientui būtina donorinio organo ar audinio transplantacija. Transplantacijos laukimo laikas skaičiuojamas nuo paciento įrašymo į laukiančiųjų sąrašą iki transplantacijos datos. Laukimo laikas varijuoja priklausomai nuo laukiamo organo.

Artėjant metų pabaigai galima įžvelgti teigiamas tendencijas. Palyginus su metų pradžia beveik dešimtadaliu sumažėjo laukiančiųjų donorinių organų sąrašai. Sausio mėnesį tokių žmonių skaičius siekė beveik 330, tuo tarpu lapkričio pabaigoje sutrumpėjo iki 302.

Šiuo metu Lietuvoje transplantacijų laukia: 78 – inksto, 23 – širdies, 7 – plaučių, 2 – širdies-plaučių komplekso, 36 – kepenų, 156 – ragenų transplantacijos. Iš jų – 7 vaikai.

„Transplantacijos laukimo laikas priklauso nuo visų donorystės ir transplantacijos proceso dalyvių įsitraukimo. Nuo donorų identifikavimo ligoninių reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose, Regioninio donorystės paslaugų koordinavimo centro medikų šilto ir profesionalaus kontakto su artimaisiais ir apskritai – nuo visuomenės informuotumo apie organų ir audinių donorystės reikšmę. Transplantacijos laukiančiųjų sąrašas trumpėtų dar sparčiau, jei visose grandyse žmonės sakytų Taip“, – pabrėžia NTB vadovė.

Gydytojai operacinėje

Svarbu pritarti donorystei


Nors Lietuvoje yra beveik 47 tūkstančiai žmonių, išreiškusių pritarimą organų ir audinių donorystei bei užpildžiusių sutikimo formą Donoro kortelei gauti, tam turi neprieštarauti ir mūsų artimieji. Todėl labai svarbu, kad jie žinotų apie jūsų apsisprendimą dėl organų ir audinių donorystės – skirkime laiko šiam pokalbiui, kuris gali išgelbėti gyvybę ar pagerinti gyvenimo kokybę.

Apie galimybę dovanoti organus sergantiems pradedama kalbėti tik tada, kuomet žmogui pirmo smegenų mirties konsiliumo metu nustatomi klinikiniai smegenų mirties požymiai arba, kuomet nustatoma negrįžtamai nutrūkusi kraujotaka ir kvėpavimas.

Per šiuos metus Lietuvoje iš viso atlikta 188 organų ir audinių transplantacijos.

Nacionalinio transplantacijos biuro komanda dėkoja visiems donorystės ir transplantacijos proceso dalyviams: gydytojams anesteziologams reanimatologams, transplantacijų chirurgams, slaugytojoms, laboratorijų specialistams, greitosios pagalbos automobilių vairuotojams, Lietuvos policijos pareigūnams, Lietuvos kariuomenei, Lietuvos Karinėms oro pajėgoms bei Valstybės sienos apsaugos tarnybai.

Kviečiame išreikšti pritarimą organų donorystei – tai padaryti galite užpildę prašymą internetu ntb.lt svetainėje arba bet kurioje „Camelia“, „Eurovaistinė“ arba „Gintarinė vaistinė“ vaistinėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją