Visuomenė šią žinią irgi sutiko labai palankiai: daug kam galimybė pasiskiepyti vaistinėje pasirodė patogesnė, o ir patiko vaistininkų skiriamas dėmesys kiekvienam pacientui.

Vis dėlto iškilo grėsmė, kad pasiskiepyti nuo COVID-19 ligos vaistinėse nebebus galimybės, nepaisant to, kad užsirašiusiųjų tokiam skiepui yra kelioms savaitėms į priekį.

15 tūkst. apsilankymų vaistinėse vien dėl skiepų

Skiepyti nuo erkinio encefalito ir gripo vaistinės pradėjo 2021 metų pavasarį, o birželį – ir nuo COVID-19.

„Natūralu, kad metai vaistinėms buvo pilni iššūkių, nes ne tik reikėjo papildomai mokytis vaistininkams, gauti išplėstinės praktikos licencijas, bet įsirengti ir akredituoti vakcinavimo kabinetus, su nauja paslauga supažindinti Lietuvos gyventojus, informuoti apie vakcinacijos galimybes vaistinėse.

Iš pradžių šią paslaugą galėjo pasiūlyti vos keletas vaistinių, o šiuo metu per visą Lietuvą vaistinės jau turi daugiau nei 130 kabinetų. Jų skaičius nuolatos auga, nes ir dabar bent 3 vaistinių kabinetai laukia licencijų patvirtinimo. Per visą šį laiką vaistinės turėjo 15 tūkst. apsilankymų, kurių metu pacientai buvo vakcinuojami ir matome puikiais galimybes šiems skaičiams augti“, – kas pasikeitė per tuos metus portalui „Delfi“ papasakojo Lietuvos vaistinių asociacijos (LVA) pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė.

Galimybė skiepytis vaistinėse atsirado ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Europos Sąjungos (ES) šalyse.

„ES šalių praktika rodo, kad ir kitose šalyse atsiradus vakcinavimo paslaugai vaistinėse, norinčių skiepytis skaičius augo iš lėto, bet nuosekliai“, – sakė pašnekovė.

Skiepytis nuspręsdavo ir po pokalbio su vaistininku

K. Nemaniūtė-Gagė pasakojo, kad gyventojai naująją paslaugą sutikę itin palankiai: „Iš į vaistines atėjusių pacientų girdime, kad dažnai renkasi vaistinių vakcinavimo kabinetus ir tie pacientai, kurie prieš tai iš viso nesiskiepijo nei nuo erkinio encefalito, nei nuo gripo.

Gyventojai sako: pasirinkimą skiepytis vaistinėse lėmė tai, kad vaistinės dažnai yra arčiau namų, paprastesnė registracija, o kai kur užtenka tik ateiti ir galima pasiskiepyti, vaistinėse nėra skubos, be to paprasta, nesudėtinga ir po vakcinavimo užsukti į tą pačią vaistinę, pasiteirauti, ar kūno reakcija į skiepą yra normali.

Šį mėnesį vaistinės pradėjo skiepyti ir nuo pneumokoko. Pasaulio sveikatos organizacija nurodo, kad per COVID-19 pandemiją vakcinacija nuo kitų kvėpavimo takų infekcijų turėtų būti prioritetas, tad, nors didelė žmonių dalis dar nežino, kam reikalinga ši vakcina, kviečiame apie tai pasikalbėti su išplėstinės praktikos vaistininkais ir priimti sprendimą, ar rudeniui nereiktų savęs apsaugoti nuo pneumokoko“.

Rolanda Lipnevičiūtė

LVA vadovei antrino ir vaitinių tinko „Eurovaistinė“ komunikacijos vadovė Rolanda Lipnevičiūtė – gyventojams galimybė skiepytis vaistinėse patiko.

„Didžioji dalis pasirinkusių skiepytis vaistinėse kaip pagrindinį privalumą įvardija paslaugos greitį ir vietą – vaistinė buvo arčiausiai namų, todėl sako pasirinkę skiepytis būtent čia.

Šiemet stebėjome išaugusį susidomėjimą erkinio encefalito skiepais – gyventojai tiek aktyviai registravosi skiepams internetu, tiek pasiskiepydavo tiesiog užsukę į vaistinę ir pasikonsultavę su vaistininku. Per šiuos metus vien nuo erkinio encefalito jau pasiskiepijome daugiau kaip 17 000 žmonių“, – džiaugėsi R. Lipnevičiūtė.

Vaistinių tinklą „Camelia“ valdančios UAB „Nemuno vaistinė“ komunikacijos projektų vadovė Žiedūnė Juškytė-Linkevičienė pastebėjo, kad gyventojų apsisprendimą skiepytis vaistinėse nulemė kelios priežastys, o kaip didžiausią privalumą pacientai įvardijo vaistininkų skiriamą dėmesį jiems: „Į vaistinę pasiskiepyti atvykę pacientai kaip didžiausią privalumą įvardija tai, kad vaistininkai jiems skiria kur kas daugiau dėmesio nei kiti specialistai kitose skiepijimosi vietose.

Prieš skiepijimą vaistininkai pacientams suteikia išsamią konsultaciją, atsako į visus rūpimus klausimus. Vaistinėje tarp pacientų paliekami apie 15 min. tarpai, tad nėra žmonių susibūrimų, pacientai po skiepijimo ramiai ir patogiai pasėdi.

Taip pat pacientai sako, kad į vaistinę jie pasiskiepyti ateina, nes tai jiems patogi vieta, arba, tarkime, vaistinėje įsigydami vaistus ar kitas reikalingas prekes, dar ir pasiskiepija“.

Irena Tėvelienė, „Gintarinės vaistinės“ rinkodaros vadovė, taip pat sakė, kad norinčių pasiskiepyti vaistinėse pagrindinis argumentas yra lokacija, kad žmonėms būtų arčiau namų ar darbo vietos.

„Patogu ir greita. Taip pat nemažai žmonių turi tarsi savo „asmeninius“ vaistininkus, tai pasitikėjimas, asmeninės konsultacijos“, – neabejojo I. Tėvelienė.

Apmokėjimo nebeliko

Ir, nors gyventojai mielai vaistinėse skiepijosi ir nuo COVID-19, iškilo grėsmė, kad vakcinuotis nuo šios ligos greitu metu gali nebelikti galimybės. Vienuose vaistinių tinkluose nuo COVID-19 ligos gyventojai jau nebeskiepijami, kituose skiepijami vos keliuose iš gausybės kabinetų, dar kitos skiepija, bet naujų vakcinų partijų kol kas neužsakinėja.

Skiepijimas „Eurovaistinėje“

K. Nemaniūtė-Gagė neslėpė, kad vaistinės prisdabdė skiepijimą nuo COVID-19 ligos dėl nuo birželio 1-osios pasikeitusios apmokėjimo tvarkos.

„Vaistinėse vakcinavimas nuo COVID-19 pacientams buvo nemokamas, nes už šią paslaugą buvo mokama iš valstybės biudžeto. Lygiai taip pat, kaip ir visoms kitoms asmens sveikatos priežiūros įstaigoms.

Nuo šių metų birželio mėnesio pasikeitė apmokėjimo tvarka – už vakcinavimą nuo COVID-19 mokama nebe iš valstybės biudžeto, o iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų. Tad, deja vaistinių nebeliko šioje eilutėje.

Bendraujame su Sveikatos apsaugos ministerija, tikimės, kad bus rasti sprendimai, jog gyventojai ir toliau galėtų skiepytis vaistinėse, nes ir šiuo metu yra užsirašiusių vakcinuotis gyventojų kelioms savaitėms į priekį. Tad vaistinės šiuo metu vis dar vakcinuoja nuo COVID-19, nes suprantame, kad užtrunka laiko perdėlioti schemas, bet esame patikinti, kad vaistinės turi likti vakcinavimo nuo COVID-19 gretose.

Vaistininkai nuoširdžiai džiaugiasi galėdami prisidėti prie vakcinacijos proceso, kurdami bendrą imunitetą prieš pandemiją. Mums svarbu pagal savo galimybes prisidėti, kad pacientams būtų patogiau, paprasčiau gauti skiepą“, – teigė K. Nemaniūtė-Gagė, pridūrusi, kad dabar, kai buvo pranešta apie ketvirtą dozę ir padidėjo užsikrėtimų koronavirusu skaičius, vėl pagausėjo norinčiųjų vaistinėse pasiskiepyti nuo COVID-19 gretos.

Atsižvelgs į poreikius

Ž. Juškytė-Linkevičienė paliudijo, kad vaistinėse skiepijimas nuo COVID-19 nebedengiamas PSDF lėšomis, nors šiuo metu „Camelia“ vaistinėse dar galima pasiskiepyti nuo COVID-19.

Žiedūnė Juškytė

„COVID-19 vakcinomis, kurias dar turime vaistinėse, planuojame pacientus paskiepyti, tačiau artimiausiu metu nauja vakcinų partija vaistinėse nėra planuojama. Atsižvelgsime į situaciją, jei keisis aplinkybės ir didės skiepijimosi poreikis“, – žadėjo „Camelia“ tinklo atstovė.

Anot jos, kai vyko visuotinis gyventojų skiepijimas nuo COVID-19 ligos, pacientų aktyvumas buvo didelis.

„Kai vaistinės pateikdavo laisvų skiepijimosi vietų, jos būdavo greitai užimamos. Vasarį aktyvumas ėmė mažėti. Šiuo metu per savaitę „Camelia“ vaistinėse nuo COVID-19 sustiprinamosiomis dozėmis paskiepijami pavieniai asmenys – maždaug po 3–5“, – komentavo Ž. Juškytė-Linkevičienė.

Anot pašnekovės, šiuo metu vaisinių tinklo vaistinėse galima pasiskiepyti ir nuo erkinio encefalito.

„Nuo šios ligos pasiskiepyti galima 10-yje „Camelia“ vaistinių. Ši paslauga populiari. Pacientams patogu ateiti paskiepyti nuo erkinio encefalito. Didžiausias skiepijimosi pikas yra pavasarį, vasaros pradžioje, tačiau dar ir dabar pacientai pasiskiepija pirmąja vakcina ar ateina revakcinacijai“, – teigė Ž. Juškytė-Linkevičienė.

Stebi situaciją

R. Lipnevičiūtė sakė, kad šiuo metu „Eurovaistinės“ tinkle gyventojai gali pasiskiepyti nuo erkinio encefalito, gripo, o nuo liepos mėnesio pradėta vakcinacija ir nuo pneumokoko.

Skiepijimas „Eurovaistinėje“

„Pandemijos pike skiepijome gyventojus nuo COVID-19, tačiau, sumažėjus poreikiui, šią vakcinaciją esame pristabdę. Stebime situaciją, reaguojame į žmonių poreikius, pandemijos eigą ir planuotume šiuos skiepus vėl turėti rudenį.

Kalbant apie apmokėjimo sprendimus, tai vakcinaciją vaistinėse vertiname kaip labai svarbų žingsnį sveikatos sistemoje ir norime šią paslaugą tęsti, nes tai leidžia vaistinėms plėsti sveikatos paslaugų asortimentą, o gyventojams skiepytis patogiai, greitai, arti namų. Tikimės, kad ir ateityje galėsime pasiūlyti žmonėms reikalingiausias vakcinas, tuo labiau, kad vaistinėse tam sukurtos sąlygos – turime 32 skiepų kabinetus, specialius mokymus praėjusius farmacininkus“, – vylėsi pašnekovė.

Anot jos, kalbant apie COVID-19 skiepus, tai didžiausias besiskiepijančių skaičius buvo vos pradėjus šią vakcinaciją vaistinėse, tuomet per mėnesį fiksuodavo kelis šimtus besiskiepijančių žmonių.

„Slūgstant susirgimams šalyje, natūraliai mažėjo ir šis skaičius, bet esant poreikiui esame pasiruošę vėl prisidėti, kad žmonės rastų sau patogiausią būdą vakcinacijai ir galėtų tai padaryti tiesiog „Eurovaistinėse“, – sakė R. Lipnevičiūtė.

Skiepija ir toliau nemokamai

Šiuo metu BENU vaistinių tinkle pasiskiepyti nuo COVID-19 galima dvejose vaistinėse, esančiose Vilniuje.

Skiepijimas „Camelia“ vaistinėje

„Nors suteikus šią galimybę stebėjome išties nemažus norinčiųjų vakcinuotis skaičius, dabar, panašu, kad žmonės dėl šios paslaugos užsuka jau rečiau.

Galbūt poreikis vakcinacijai nuo koronaviruso sumažėjo dėl atšauktų ribojimų bei šiltojo sezono, kuriuo, remiantis patirtimi, dažniausiai sumažėja ligos atvejų, lyginant su kitais metų laikais. Pastaraisiais mėnesiais matome, kad pasiskiepyti nuo koronaviruso dažniau atvyksta į tolimesnius kraštus keliaujantys klientai, užsieniečiai bei iš Ukrainos atvykę asmenys“, – spėjo Rita Šelekaitė-Ivaškevičienė, BENU vaistinių tinklo rinkodaros ir komunikacijos vadovė.

Anot jos, net ir sustabdžius Valstybės finansavimą už skiepijimo paslaugą, ir BENU toliau ją klientams teikia nemokamai.

„Mūsų sprendimas yra visiškai natūralus, nes matome vakcinacijos poreikį ir vertę. Ir toliau vertinsime skiepijimosi nuo COVID-19 paklausą bei visas besiklostančias aplinkybes. Tikimės, kad rasime būdų bei resursų toliau teikti šią paslaugą. Tikimės, kad ir valstybinės institucijos atras būdų, jog vaistinės ir toliau galėtų pasiūlyti savo klientams vakcinavimą nuo koronaviruso.

Panašiai yra ir su kitomis, mūsų siūlomomis, vakcinomis. Šiuo metu BENU vaistinių tinkle 18 metų sulaukę asmenys gali pasiskiepyti nuo sezoninio gripo ir erkinio encefalito. Per pirmąjį šių metų pusmetį gripo ir erkinio encefalito vakcinomis vaistinėse paskiepijome 36 proc. daugiau žmonių nei per visus praėjusius metus. Artimiausiu metu planuojame pradėti skiepyti ir nuo pneumokoko. Skiepų kabinetai šiuo metu įrengti dvidešimtyje vaistinių Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Pasvalyje bei Vilkijoje. Klientų patogumui vykdome ir išvykstamąsias vakcinacijas į kitas tinklo vaistines, kur nėra įrengtų skiepų kabinetų, bei į biurus“, – kalbėjo R. Šelekaitė-Ivaškevičienė.

Kaip sakė pašnekovė, klientai vertina galimybę pasiskiepyti vaistinėse, kartu atsiveda artimuosius bei draugus, rekomenduoja čia užsukti ir kitiems pažįstamiems.

„Klientai išduoda, kad tokį sprendimą dažnai lemia patogumas – nereikia laukti eilėse gydymo įstaigose, nereikia siuntimo – užtenka užsiregistruoti ir atvykti. BENU vaistinės daugybėje šalies vietų yra išsidėsčiusios lengvai pasiekiamose lokacijose, tam, kad kiekvienas, prireikus, galėtų kreiptis jei ne dėl skiepijimosi, tai dėl naudingų patarimų“, – sakė ji.

Nuo COVID-19 skiepija tik 3 kabinetuose

I. Tėvelienė paskaičiavo, kad nuo COVID-19 „Gintarinės vaistinės“ tinkle galima pasiskiepyti 3 kabinetuose, o bendrai šis tinklas skiepų kabinetų Lietuvoje turi 63, išplėstinės praktikos licencijas turi 240 vaistininkai.

Irena Tėvelienė

„Kadangi mes matome, kad tik paskelbus skiepijimo laikus bendrame registre visos vietos vaistinėse užsipildo, tai, mūsų manymu, žmonės tikrai žino apie šią galimybę ir noriai naudojasi.

Jokių problemų nepastebėjome, tik atkreipėme dėmesį į tai, kad, kadangi vaistinėje žmogui skiriama daugiau laiko nei kitose skiepijimo vietose, jis yra linkęs daugiau pasikonsultuoti, užduoda daugiau klausimų, pavyzdžiui kaip elgtis po skiepo ar tiesiog nori pasitarti su specialistu, jaučiasi saugiau. Žinome situaciją, kad netgi kitą dieną po skiepo pacientas pasiskambino vaistininkui ir pasakė, kad jaučiasi gerai, nes taip jie buvo susitarę.

Jau pirmojo karantino metu pastebėjome, kad žmonės, būdami nežinioje, ypač regionuose, daug daugiau konsultuodavosi su vaistininkais, o jie tarsi psichologai stengėsi padėti pacientams, nuraminti ir patarti“, – teigė I. Tėvelienė.

BENU skiepų kabinetas

Paklausta, kokie skiepai tinkle yra populiariausi, pašnekovė atsakė: „Daugiausia žmonės skiepijosi ir skiepijasi nuo erkinio encefalito. Dauguma pacientų, kurie ateina skiepytis ir paklausti, kodėl atėjo pasiskiepyti, atsako, kad dėl to, jog padaugėjo erkinio encefalito atvejų.

Skiepytis nuo erkinio encefalito galima visus metus. Norintiems pasiskiepyti pirmą kartą ir įgauti imunitetą, reikės trijų erkinio encefalito vakcinos dozių, įskiepytų nustatyta tvarka. Vėliau derėtų nepamiršti imunitetą sustiprinti – priklausomai nuo amžiaus, pakartotinai įskiepijant vieną erkinio encefalito vakcinos dozę kas 3–5 metus.

Taip pat jau praėjusiais metais pradėjome vakcinuoti nuo gripo ir nuo šių metų liepos mėnesio nuo pneumokoko“.

Atėję pasiskiepyti nuo erkinio encefalito ir nusivilia

Skiepijimas „Eurovaistinėje“

K. Nemaniūtė-Gagė pasakojo, kad didžiausias pacientų susidomėjimas yra erkinio encefalito vakcina, tačiau didelė dalis pacientų nusivilia, nes atėję pasiskiepyti į vaistinę sužino: pasiskiepyti tik asmenys nuo 18 m., o savo mažuosius šeimos narius turės vesti į kitas vakcinavimo vietas.

„Pradžioje buvo kalbama, kad leisti vaistinėms skiepyti tik suaugusius asmenis, kad pamatytume kaip vyksta procesai, ar vaistinės pasiruošusios. Gauname gerus atsiliepimus ne tik iš pacientų, bet ir iš valstybinių institucijų, tad tikimės, kad vaistinėse galės ateityje skiepytis visa šeima.

Tokiu būdu valstybė paskatins gyventojus rūpintis savo sveikata ir greičiau ir paprasčiau pasiskiepyti vaistinėse ne tik suaugusiems, bet ir vaikams“, – sakė LVA vadovė.

Vaistinės skatinamųjų priedų negaus

Kodėl vaistinės apmokėjime už skiepus nuo COVID-19 ligos liko užribyje, portalas „Delfi“ paklausė Valstybinės ligonių kasos Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės Oksanos Burokienės.

Skiepai

Ji atsakė, kad nuo birželio 1 d. numatyta, kad už asmenų skiepijimo nuo COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) paslaugos teikimą, įstaigoms, turinčioms sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis dėl pirminės asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo, Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis mokamas skatinamasis priedas.

„Atkreipiame dėmesį, kad PSDF lėšomis skatinamieji priedai, kaip ir anksčiau, taip ir dabar yra mokami gydymo įstaigoms už jose suteiktas šeimos gydytojo paslaugas šalia bazinio mokėjimo už prirašytą gyventoją. Kadangi vaistinės neteikia šeimos gydytojo paslaugų, skatinamųjų priedų mokėjimas teisės aktuose nėra numatytas“, – komentavo O. Burokienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės