Jis nukrito ant nuvalyto šaligatvio. Įvykį matę pacientai iškvietė greitąją medicinos pagalbą.

Atbėgę poliklinikos medikai nelaimėlį paguldė ant neštuvų, apklojo, kad nešaltų. Po kelių minučių atvykę greitosios medicinos pagalbos medikai vyrui suteikė pirmąją pagalbą ir jį nuvežė į Respublikinę Panevėžio ligoninę.

Pirminiais duomenimis, kūną susimušusio vyro gyvybei pavojus negresia. Vakar ligoninėje jam buvo atliekami tyrimai dėl galimų lūžių.

Įvykį mačiusi panevėžietė Alvyda „Sekundei“ pasakojo, kad laukdama prie gydytojos kabineto durų ji girdėjo viduje šaukiantį vyrą. Netrukus susijaudinęs pacientas išbėgo į koridorių, puolė prie lango, jį atidarė, tarsi norėdamas įkvėpti gryno oro, ir šoko.

Tuo metu šaligatviu į polikliniką žingsniavusi kita moteris išvydo iš antro aukšto krentant vyrą.

„Jis, matyt, suprato, kad nukris ant asfalto, tad vieną akimirką dar bandė įsikabinti į palangę, bet neišsilaikė ir žnektelėjo žemėn“, – pasakojo įvykio liudininkė.

Pasak jos, nukritęs vyras dar piktinosi, kad jis, ligotas žmogus, verčiamas dirbti viešuosius darbus. Nelaimę matę pacientai svarstė, jog vyriškis galėjo reikalauti gydytojos nedarbingumo pažymėjimo, kad išvengtų darbo, o negavęs įsiuto ir įniršį išliejo šokdamas pro langą.

Panevėžio poliklinikos direktorė Irena Čeilitkienė patvirtino, kad šeimos gydytoja ją informavo apie incidentą, tačiau jo aplinkybių ir priežasčių nekomentavo.

Po švenčių veržiasi blaivytis

Specialistai sako, kad neadekvatų elgesį neretai išprovokuoja ir besaikis, užsitęsęs alkoholio, kvaišalų vartojimas. Po švenčių Panevėžio priklausomybės ligų centrą užplūdo vadinamųjų daugiadienių aukos. Kelias dienas ar net savaites besilinksminę vyrai ir moterys prašo detoksikacijos.

Prieš šventes centre ambulatoriškai buvo atliekamos dvi ar trys detoksikacijos, o dabar – po 8–10, 23 lovų stacionare nėra vietų, eilėje reikia laukti savaitę.

Priklausomybės ligų centro direktorė Neringa Šinkūnienė teigia, kad šįmet, kaip ir ankstesniais metais, pošventiniu laikotarpiu dažniausiai kreipiasi ne socialiai pažeidžiami, o darbus, šeimas turintys pacientai. Jie suinteresuoti greičiau įveikti sunkų pagirių sindromą. Beje, vienus jis kamuoja jau po trijų dienų alkoholio vartojimo, kitus – po kelių savaičių.

Pacientų negąsdina ambulatorinės detoksikacijos kaina – 33 eurai už parą. Į šią sumą įeina ir vaistai, ir medikų paslaugos.

Planuoja gydyti prievarta

Sveikatos ministerija Seimui ketina siūlyti nuo birželio įteisinti priverstinį gydymą nuo alkoholizmo. Ministrė Rimantė Šalaševičiūtė teigia, kad gydymas būtų taikomas pirmiausia tiems, kurie ne mažiau nei mėnesį nuolat geria, smurtauja, terorizuoja artimuosius.

Priverstinis hospitalizavimas numatomas ne tik asmenims, kuriems jau yra diagnozuota išsivysčiusi priklausomybė nuo alkoholio ar narkotinių medžiagų, bet ir tiems, kuriems įtariamas alkoholizmas ar narkomanija.

Tokie asmenys dažniausiai neklauso artimų prašymo liautis gėrus ar vartojus kvaišalus, nesugeba adekvačiai vertinti savo elgesio, atsisako kreiptis pagalbos.

O jų šeimos nariai priversti gyventi nuolatinėje baimėje.

Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis abejoja, ar priverstinis gydymas pasiteisins, tačiau pritaria, kad keliantis grėsmę asmuo turėtų būti izoliuotas.

Sveikatos apsaugos ministerija pritaria priklausomybės ligų specialistų siūlymui iš dalies kompensuoti vaistus savanoriškai besigydantiesiems nuo alkoholizmo. Priverstinį gydymą finansuos valstybė.