„Kosminės eilės. Niekaip negaliu pakliūti pas ortopedą-traumatologą nuo gegužės. Rugsėjo mėnesį tik pakliūsiu“, – LNK žinioms skundėsi vilnietė.

Kita moteris stebėjosi: „Poliklinikoje tuščia, bet pas gydytojus laukti reikia ilgai. Nežinau, kame čia reikalas“.

Dar kita moteris pastebėjo, kad pas reabilitologus reikia palaukti kokius 3 mėnesius.

Centro poliklinika – viena didžiausių Vilniuje po Santaros klinikų. Pranešta, kad būtent Centro polikliniką šį pusmetį paliko net 40 darbuotojų. Tarp jų yra ir gydytojų specialistų.

Centro poliklinika

„Ministerija apie problemas šioje gydymo įstaigoje sužinojo ne dabar. Mes ir anksčiau buvome gavę skundų. Kreipėmės su tais skundais į savivaldybę, į Darbo inspekciją“, – komentavo sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Skundai, kaip teigiama, pasipylė dėl darbuotojų emocinės gerovės – netinkamo darbo organizavimo.

„Buvo padaryta išvada, kad darbdavys, nors ir ėmėsi tam tikrų priemonių smurto ir priekabiavimo prevencijai užtikrinti, tačiau tos priemonės buvo nepakankamos darbuotojų emocinei gerovei užtikrinti“, – komentavo Valstybinės darbo inspekcijos Psichologinio smurto darbe prevencijos skyriaus vedėja Liudmila Mironovienė.

Įstaigoje atlikta ir anoniminė darbuotojų apklausa. Buvo pateiktos rekomendacijos.

„Iš principo darbuotojai kalbėjo apie psichologinį mikroklimatą, apie psichologinį smurtą.

Darbuotojai bijo. Problema buvo. Tą problemą darbdavys turėjo spręsti“, – teigė L. Mironovienė.

Bet neišsprendė, o kolektyvas vis byrėjo. Darbuotojai vienas po kito užtrenkė įstaigos duris, o savivaldybė pateikė kiek kitus skaičius ir kalba ne apie pusmetį, o metus – tai laikotarpis, kai įstaigos vairas buvo perduotas naujam vadovui Zdislavui Skvarciany.

Zdislavas Skvarciany

Vilniaus miesto savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Viktorija Turauskytė sakė: „Įstaigą paliko virš 30 administracinės veiklos darbuotojų. Tai yra – pavaduotojai, vedėjai, taip pat ūkio dalies personalas. Tuo laikotarpiu taip pat paliko virš 100 medicinos darbuotojų: gydytojų ir kito personalo“.

Anot vedėjos, medicinos personalo kaita – įprasta, tačiau administracijos – ne.

„Tiek buvę, tiek esami darbuotojai skundėsi dėl žeminančio elgesio, įtampos darbe, nuolatinio streso“, – sakė V. Turauskytė.

Vadovą nuspręsta atleisti.

„Z. Skvarciany buvo atleistas iš Centro poliklinikos direktoriaus pareigų, paaiškėjus, kad vis tik įstaigoje vyraujanti netinkama darbo atmosfera buvo nulemta įstaigos vadovo elgesio“, – paaiškino V. Turauskytė.

A. Dulkys džiaugėsi: „Gerai. Vadinasi, kažkam parūpo darbo organizavimo kultūra šioje įstaigoje. Tai situacija turėtų keistis“.

Arūnas Dulkys

Dabar įstaigoje paskirta nauja laikina vadovė sako, kad dėl darbuotojų išėjimo veikla nesustoja, bet poliklinika atvira naujiems specialistams.

„Šiandien mes galėtume įdarbinti 50 specialistų. Tai būtų šeimos gydytojai, akušeriai-ginekologai, kardiologai, biomedicinos technologai, radiologai ir visų kitų sričių specialistai, net iki pagalbinių darbuotojų“, – teigė laikinoji Centro poliklinikos direktorė Laima Skrickienė.

Z. Skvarciany anksčiau vadovavo Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stočiai. Dabar su juo susisiekti nepavyko.

Naujoji vadovė tikina, kad dėl susidariusios situacijos pacientai nepatogumų nepajus.

„Kad pacientai nepatektų pas gydytoją, taip nėra“, – patikino L. Skrickienė.

Lietuvos medikų sąjūdžio pirmininkė Auristida Gerliakienė kalbėjo: „Jeigu nėra, kas gydo, sakyti, kad pacientai nepajus problemų yra bandymas kažkaip užmaskuoti situaciją“.

Auristida Gerliakienė

Tamsūs debesys ir virš Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinikos.

„Žalgirio klinika susiduria su gydytojų ortodontų trūkumu“, – teigė Žalgirio klinikos direktoriaus pavaduotoja Solveiga Pakalkienė.

Įstaigoje dirba tik dvi gydytojos ortodontės, viena išėjo ilgalaikių atostogų.

„Dirbančios gydytojos dar turėjo perimti ir išėjusios gydytojos pacientus ir susidarė tokia situacija, kad šiuo metu jau naujų pacientų priimti nebeturime galimybių“, – kalbėjo S. Pakalkienė.

Žalgirio klinika

Trūksta ir anesteziologų. Ar ateityje neįvyks taip, kad odontologija liks tik privati, nes specialistai migruoja į privatų sektorių?

„Tikrų sumų niekas neįvardija, tačiau kai kurie specialistai nurodo, kad tai 3–5, kai kas pasako ir dar didesnį skaičių kartų besiskiriantis darbo užmokestis“, – pasakojo Žalgirio klinikos direktoriaus pavaduotoja.

Ministras sako, kad medikų trūkumas tam tikrose įstaigose jaučiamas visoje Lietuvoje.

„Lietuvoje šiuo metu gydymo įstaigose, pagal jų duomenis, trūksta apie 640–650 įvairių specialistų, Vilniuje – apie 100“, – sakė A. Dulkys.

„Matant, kiek specialistų trūksta, mes tokį reiškinį – perėjimų iš vienos įstaigos į kitą tiek gydytojų, tiek slaugytojų, stebėsime labai audringai“, – žadėjo A. Gerliakienė.

Vis dėlto, anot ministro, pagal bendrus skaičius specialistų netrūksta. Sako, kad didžiausia problema – netolygus gydytojų išsidėstymas.

„Atsakymo reikia ieškoti darbo organizavime“, – neabejojo A. Dulkys.

Visą LNK žinių siužetą galite pažiūrėti čia: