Santaros klinikų gydytojas Artūras Samuilis sako, kad kartu su juo prašymą išeiti iš darbo parašė dar 3 žmonės, visi jie užėmė vadovaujančias pozicijas.

A. Samuilis dirbo Radiologijos ir branduolinės medicinos centro vadovu, Santaros klinikose dirbo beveik 20 metų.

Pasak Santaros klinikų profesinės sąjungos pirmininkės Gabijos Tomkutės, šį kartą susitarimo su administracija nepavyko pasiekti, o gydytojų sprendimai nėra emociniai ar atsiradę staiga.

Problemos nėra naujos, kalbama ir apie atlyginimus, ir apie krūvius.

„Kalba dabar daugiausiai vyksta apie skubią pagalbą ir skubią radiologiją. Krūviai pastaruoju metu yra žymiai išaugę, darbuotojai persidirbę, nuovargis jaučiasi“, – kalbėjo A. Samuilis.

Anot A. Samuilio, pradedantis radiologas negauna 2 tūkstančių eurų. Aukšto lygio specialistų įstaigoms prisivilioti nelengva, todėl jų išėjimas būtų didelė netektis. O į klinikas atvyksta patys sudėtingiausi pacientai. Profsąjungos sako, kad nežinomybė ir per maži finansai priverčia specialistus trauktis.

„Turime suvokti, kad tokioje sistemoje kaip medicinos, psichologinis smurtas yra labai plačiai paplitęs, taip pat ir perdegimas, įtampa, apatija, nematymas, kad bus geriau“, – sakė G. Tomkutė.

Puse lūpų kalbama ir apie mobingą.

„Aš negaliu kalbėti už kitus centrus, bet tikrai esu girdėjęs, kad žmonės susiduria su panašiomis situacijomis“, – sakė A. Samuilis.

Artūras Samuilis

Anot A. Samuilio, su administracija dabar vyksta įtemptos derybos, kaip būtų galima judėti į priekį, kadangi klausimas liečia ir visą A. Samuilio komandą, apie 150 žmonių.

Dar praėjusią savaitę Santaros klinikos skelbė, kad specialistus sunku išlaikyti, nes juos vilioja privatus sektorius.

Ligoninės administracija situacijos plačiau nekomentuoja.

„Šiuo metu vyksta pokalbiai tarp administracijos ir Radiologijos centro. Kol nėra galutinio abiem pusėms tinkamo sprendimo, Santaros klinikos nuo komentaro susilaiko“, – buvo rašoma klinikų komentare.

„Darbo krūviai turėtų būti reglamentuoti, ne tik įstaigoje, bet ir nacionaliniu mastu. Dažnai tenka ateiti šeštadieniais ir sekmadieniais, esu centro vadovas, tai dienų laisvų nėra“, – kalbėjo A. Samuilis.

Sveikatos apsaugos ministerija savo komentare rašė, kad šiuo atveju iš Santaros klinikų darbuotojų skundų nėra gavusi.

„Pasakyti, kad ministerija yra labai stiprūs mūsų partneriai, būtų sunku“, – sakė G. Tomkutė.

Gabija Tomkutė

Kyla klausimas, ar gali būti taip, kad centrų vadovams tenka patiems kamšyti skyles ir padengti visą krūvį, jei trūksta darbuotojų?

„Tokia nuostata nėra apibrėžta. Nesant darbuotojų skyriuje, turėtų būti perskirstytos teikiamos paslaugos arba nukeliami, pergrupuojami laikai“, – atsakyme rašė SAM.

Visgi, jei gydytojai išeis, mažai vilties, kad juos pakeis jaunoji karta.

„Jaunoji karta mažiau toleruoja tokias sąlygas, kurios anksčiau buvo priimtini vyresnėms kartoms“, – sakė A. Samuilis.

Tapatybės nenorėjusi atskleisti specialistė sutiko papasakoti, ką ji pamatė klinikose.

„Aš dirbu kaip praktikantė, nes studijuoju mediciną. Būna iš personalo vyresnio jaučiame spaudimą, žeminimą, administracija nelabai kreipia dėmesio į tai, ką pasakai“, – kalbėjo mergina.

Ji pasakoja, kad kai kuriems nusivylimas atėjo greičiau nei jai.

„Aš esu girdėjusi atvejų, kai žmonės neatlaiko ir išeina jau po pirmos dienos. Ypač sako, kad reanimacijoje labai sunku. Tai ateina ir daugiau nebegrįžta“, – sakė mergina.

G. Tomkutė sako, kad administracijai būtina įvertinti realią situaciją ir nustoti ignoruoti tai, ką sako gydytojai specialistai.

„Įvardinti, kokioje situacijoje esame. O ji nėra gera – visa sistema byra“, – kalbėjo G. Tomkutė.

Papildyta Santaros klinikų komentaru:

Dėkojame Radiologijos ir branduolinės medicinos centro vadovams bei komandai už sudėtingas, tačiau labai konstruktyvias diskusijas ir pasiektą susitarimą.

Nuoširdžiai džiaugiamės, kad VUL Santaros klinikų pacientams bus užtikrintos tiek planinės, tiek skubios paslaugos. Ypatingai svarbu, kad susitarėme tęsti diskusijas ir dėl kitų reikalingų pokyčių ateityje, kad paslaugų teikimas būtų tvarus. Suprantame, kad dažnas mūsų klinikų darbuotojas sprendžia klausimą, kurią darbo vietą pasirinkti. Reikia pripažinti, jog viešajam sektoriui tenka milžiniška našta siekiant išlaikyti specialistus, nes šalyje steigiama vis daugiau privačių sveikatos priežiūros įstaigų, kurių darbo specifika smarkiai skiriasi nuo Santaros klinikų darbo pobūdžio. Pastaroji turi pareigą užtikrinti visą parą teikiamas kompleksines paslaugas skubiems pacientams. Tokia pareiga ypatingai imli darbo jėgai bei brangiai kainuojanti. Tuo metu privatūs sveikatos priežiūros centrai skubios pagalbos neteikia, todėl turi didesnius resursus darbo užmokesčiui įvairių sričių specialistams, atliekantiems išskirtinai planinį darbą. Dėkojame kiekvienam Santaros klinikų darbuotojui, pasirinkusiam būti šios įstaigos komandos dalimi.

LNK Žinių reportažą rasite čia: