Pasak gydytojos Editos (vardas pakeistas, tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi), ligoninę jau kurį laiką kamuoja daugybė problemų. Tačiau gydytojai pratrūko savaitgalį, kai sužinojo, kad vien per pirmą rugsėjo savaitę iš darbo traukiasi 5 jų kolegos. Ir tai – ne pabaiga, nes, pasak pašnekovės, jei dabartinis direktorius laimės dar vieną kadenciją, išeinančių bus dar daugiau.

Viena gydytoja dirba už 5 žmones

Gydytoja psichiatrė, su kuria kalbėjomės, RVPL dirba jau daugiau nei dešimtmetį. Pasak jos, dirbant buvusiam direktoriui, ligoninė buvo finansiškai pelninga, tačiau dabar yra įstumta į visišką finansinę duobę.

„Dirbu čia daugiau nei dešimtmetį, jau tada čia buvo gydytojų trūkumas. Bet žmonės ateidavo dirbti, nes bent būdavo sumokama už padidintus krūvius. Dabar ligoninė įstumta į finansinę duobę, visaip taupoma, mažinami atlyginimai. Slaugytojų padėjėjai šį mėnesį negavo net minimumo, nors jie dirba naktimis, žalingomis sąlygomis, su pavojingais pacientais“, – sakė pašnekovė.

Pasak jos, anksčiau buvo normalu, kad skyriuje dirbdavo po 4 gydytojus psichiatrus pilnu etatu, tačiau dabar geriausiu atveju yra po du.

„Yra gydytojų, kurie dirba keliuose skyriuose, viena gydytoja dirba už 5 gydytojus. Iš esmės visi dirba daugiau nei etatu, nes daugiau nėra, kam. Bet sumokama tik už etatą, kuo toliau, tuo labiau algos mažėja“, – pasakojo pašnekovė.

Respublikinė Vilniaus psichiatrijos ligoninė

Nors RVPL yra viena pagrindinių gydytojų psichiatrų ruošimo bazių, dauguma rezidentų, kaip teigė pašnekovė, atidirbę pirmus privalomus metus, daugiau čia negrįžta ir nepasilieka, nes mato, kas vyksta. O net ir likę, vėliau pabėga.

„Žmonės nenori dirbti šioje ligoninėje dėl didžiulio darbo krūvio, už kurį nesumokama, negana to, ir pati atmosfera darbe yra bloga, įtempta, žmonės nesijaučia gerbiami, vyksta mobingas, ypač prieš slaugytojus ir jų padėjėjus. Pacientai šioje ligoninėje labai sunkūs, darbuotojai pareina su mėlynėmis, sulaužytomis nosimis, bet niekas už tai nesumoka kompensacijų“, – pasakojo Edita.

Gydytoja pamini, kad dėl tokio darbuotojų trūkumo itin nukenčia pacientai, nes negauna tinkamo gydymo.

„Įsivaizduokite, jei viena gydytoja turi 50 sunkių pacientų, su daugybe gretutinių ligų. Ir ji turi lakstyti per du skyrius. Kokia gali būti aptarnavimo kokybė? Pagal reikalavimus, kiekvieną pacientą turime kasdien pasikalbinti, o kur dar sužiūrėti visus tyrimus, gydymą, pažiūrėti, kad jis nenumirtų, iškelti į reanimaciją, jei to reikia.

Man patinka mano darbas, buvau prisirišusi prie jo, bet čia nebeįmanoma dirbti. Ligoninė visiškai nustekenta. Pacientų priežiūros kokybė yra tragiškai kritusi, tik lakstome nuo vieno prie kito, vadiname save gaisrininkais, nes tik gesiname gaisrus, žiūrime, kad kažkas nenumirtų. Bet apie įsigilinimą į psichinę būklę, psichoterapiją nėra net kalbos, tam nėra laiko“, – susigraudinusi kalbėjo gydytoja.

Pasak jos, ligoninės administracija yra įjungusi „neigimo režimą“ arba tiesiog meluoja.

„Buvo pasakyta, kad pagal ligoninės pateiktą ataskaitą, per šiuos metus įdarbinta dvigubai daugiau gydytojų psichiatrų nei jų išėjo. Tai yra visiškas melas, nežinau, ką jie skaičiavo, galbūt rezidentus, bet jie negali rinktis. Be to, tai yra rezidentai, o ne gydytojai psichiatrai. Specialistų yra žymiai daugiau išėjusių nei atėjusių.

Bijome kalbėti viešai, nes nenorime susidorojimo. Aš asmeniškai neturiu įrodymų dėl mobingo, esu girdėjusi, bet neturiu garso įrašų. Jei mane apkaltins šmeižtu, jie turi gerus teisininkus, užtampys mane per teismus. O bandant kalbėti tiesiogiai su administracija ant gydytojų pradedama rėkti, kaltinti, kad truko dirbti“, – kalbėjo pašnekovė.

Paskutinis lašas, kaip pasakojo pašnekovė, buvo tada, kai per savaitę 5 gydytojai parašė prašymus išeiti – kai kuriuose skyriuose neliko nė vieno gydytojo.

„Žinoma, administracija kamšys spragas, perkels laikinai, lakstys per kelis skyrius darbuotojai, bet pasak administracijos, tai normali darbuotojų kaita“, – sakė gydytoja.

Nerimą dėl gydytojų trūkumo jaučia net pacientai

Papasakoti apie ligoninėje susiklosčiusią situaciją sutiko ir kitas ten dirbantis gydytojas, nusprendęs kalbėti viešai.

„Aš be šitos darbovietės turiu dar dvi, esu pensininkas, jei po šito pokalbio mane išmes, aš per daug nesuksiu galvos“, – sakė gydytojas Rolandas Kaukėnas.

R. Kaukėnas taip pat išvardijo tas pačias problemas – didžiulį krūvį, nesumokamus priedus už jį bei blogą psichologinę atmosferą.

„Yra labai didelis krūvis, bet uždarbis nedidėja, su administracija nesusikalbame. Seniau žinodavome, kur einame dirbti, ir ką reikia padaryti, o dabar einame dirbti kaip į fabriką, nes numeta kitų skyrius darbus. Vienas vedėjas vadovauja dviem skyriams, nes daugiau nėra, kam, po vieną gydytoją dirba visame skyriuje, rezidentai ateina tik po pietų. Visiškas nesiskaitymas su darbuotojais, priekaištai, kad dirbame ne taip, ne tą, ką reikia. Kai skyriuje dirba vienas žmogus, iki nelaimės yra labai nedaug“, – sakė pašnekovas.

Pasak jo, viešai apie ligoninės problemas nebuvo kalbama bijant susidorojimo, mat tie darbuotojai, kurie jas iškeldavo, arba priklausydavo profesinei sąjungai, dažniausiai būdavo mobinguojami.

„Direktorius ministerijai pateikė ataskaitą, kad psichiatrų yra virš 70, o mes visi nustebę, iš kur jis tiek jų gavo, nes tikrai tiek nėra. Nuolat dirbančių gali būti daugiausiai 30. Tikriausiai buvo suskaičiuoti ir rezidentai. Bet jie negali nieko pasakyti, nes nuo to priklausys, ar išlaikys egzaminus, jie turi dėl visko sutarti su administracija.

Gydymas tapo paviršutiniškas, todėl sakau, kad iki klaidos yra labai mažai. Žinoma, jei atsitiks klaida, bus ieškoma kaltų, bet tikrai ne administracija bus kalta“, – pasakojo R. Kaukėnas.

Gydytojas sako, kad ligoninė dabar tokioje blogoje situacijoje, jog net sunku sugalvoti, kaip viską reikėtų atstatyti.

Respublikinė Vilniaus psichiatrijos ligoninė

„Aš neįsivaizduoju, ką dabar reikėtų daryti, taip toli nuėjus, kas galėtų dar išgelbėti ligoninę. Vadyba labai prasta, tik darbo imitacija, situacija tik blogėja. Patys ligoniai jaučia nerimą, kai išeina gydytojai, mačiau, kad viena pacientė raudojo ir klausė, daktare, ką be jūsų darysime. Savo akimis mačiau“, – sakė pašnekovas.

Ligoninės administracija sako, kad pacientų gydytojui tenka vos po kelis

Kreipėmės į RVPL administraciją su klausimu, ką jie galėtų atsakyti į gydytojų išsakytus teiginius. Pasak jų atstovų, nurodytas išėjusių darbuotojų skaičius tikslus, tačiau, peržvelgus statistiką, nėra didesnis nei įprastai.

„Svarbu prabrėžti ir tai, kad bendra darbuotojų kaita visame psichiatrijos sektoriuje yra labai didelė, taigi siekiant juos pritraukti ir išlaikyti RVPL, gydytojams bei slaugytojams siūlomi konkurencingi atlyginimai. Konkursai laisvoms vietoms užimti vykdomi aktyviai, apie juos komunikuojame visomis įmanomomis priemonėmis.

Teiginys apie darbo krūvį taip pat klaidina: vienam gydytojui paskirtų pacientų skaičius nėra didesnis nei 14-ka pacientų, neretai jis yra ir vos 3 ar 4 pacientai… Gali būti, kad skunde kalbėta apie pavienį atvejį dėl vidinio darbuotojų nesukomunikavimo atostogų piko metu. Teiginys apie neįvykusį profesinės rizikos vertinimą taip pat klaidingas: šis vertinimas atliktas 2022 m., tačiau kadangi 2023 atlikta dviejų skyrių modernizacija (taigi, pagerintos darbuotojų sąlygos), nuspręsta vertinimą vėl atlikti atnaujintose patalpose, jis vykdomas šiuo metu“, – rašė ligoninės atstovai.

Atnaujinto 7-ojo Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės (RVPL) skyriaus atidarymas

Ministerija: šiuo metu situacija nagrinėjama

Tuo metu Sveikatos apsaugos ministerija teigia, kad gavo RVPL sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos kreipimąsi dėl darbuotojų trūkumo ir šiuo metu nagrinėja situaciją ligoninėje pagal rašte nurodytus klausimus.

„SAM anksčiau darytoje didžiausių psichiatrijos stacionarų analizėje, pagal įvairių specialistų grupių etatų skaičių 1 lovai (priklausomai nuo skyriaus pobūdžio), situacija RVPL nebuvo blogesnė ar kažkuo išskirtinė, negu kitų psichiatrijos paslaugas teikiančių įstaigų Lietuvoje.

Anksčiau signalų dėl darbuotojų kaitos negauta nei iš RVPL, nei iš kitų įstaigų. Kreipimesi nurodyti faktai nagrinėjami išsamiau“, – rašė SAM.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)