Visame pasaulyje daugybė žmonių laukia inkstų persodinimo operacijos, vien jungtinėje Karalystėje laukiančiųjų sąraše yra 7 200 žmonių.

Bergamo (Italija) farmakologinių tyrimų instituto tyrėjas Christodoulos Xinaris su kolegomis paėmė pelės embriono inksto ląstelių. Per savaitę laboratorijoje iš ląstelių išaugo organoidai, sudarantys nefronus – inkstų struktūrinius bei funkcinius vienetas. Žmogaus inkste yra iki milijono nefronų.

Tyrėjai pamerkė organoidus į cheminį tirpalą, kuris skatina kraujagyslių endotelio augimą. Paskui transplantavo organoidus suaugusioms žiurkėms.

Mokslininkai taip pat suleido žiurkėms kraujagyslių endotelio augimą skatinančio skysčio, kad per kelias dienas naujame audinyje susiformuotų savo kraujagyslės.

Audinyje taip susiformavo kapiliarų kamuolėliai, lot. glomeruli, juose kraujas įteka į nefronus, kurių funkcija – išskirti iš kraujo organizmui nereikalingas ar net žalingas medžiagas. Tyrėjai suleido ir baltymo albumino, pažymėto, kad skleistų šviesą.

Paaiškėjo, kad persodintas inkstas sėkmingai filtravo baltymus iš kraujo. Galima konstatuoti, jog užauginti ir persodinti inkstai iš principo gali atlikti pagrindinę inkstų funkciją.

„Pirmą kartą pasaulyje užaugintas inkstų audinys iš ląstelių.
Funkcionuojantis, gyvybingas audinys su kraujagyslėmis, pajėgus filtruoti kraują ir sugerti iš jo dideles molekules. Galutinis tikslas – sukurti žmogaus (inkstų) audinius“, – pasakojo Ch. Xinaris.

Tyrėjų teigimu, kol kas šio metodo negalima naudoti medicinoje, tačiau yra tikimybė, kad ateityje pavyks sukurti funkcionuojantį inkstą.

Šiuo metu Ch. Xinaris galvoja, kaip pridėti latakus, kad jie pumpuotų šlapimą į šlapimo pūslę. Kol kas bandymai su gyvūnais dar neatlikti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)