Atlikus tyrimus buvo įrodyta, jog vos du suvalgyti bananai suteikia pakankamai energijos, kurios užtenka energingai 90 minučių trukmės treniruotei. Nenuostabu, kad bananai – vienas iš vaisių, kuriuos renkasi profesionalūs sportininkai, rašo www.worldobserveronline.com.

Tačiau bananai – tai ne tik puikus energijos šaltinis. Taip pat šie vaisiai gali padėti pasveikti bei išvengti daugybės įvairių ligų ir sveikatos sutrikimų, todėl tiesiog būtina įtraukti bananus į kasdienį maisto racioną.

Depresija

Remiantis neseniai atlikto tyrimo duomenimis, kuriame dalyvavo depresija sergantys asmenys, suvalgius bananą daugelio jų savijauta pagerėjo. Tai susiję su bananuose esančiu triptofanu – baltymu, kuris žmogaus organizme virsta serotoninu, kuris padeda žmogui atsipalaiduoti, gerina nuotaiką bei iš esmės skatina laimės pojūtį.

Priešmenstruacinis sindromas

Pamirškite vaistus – suvalgykite bananą. Šių vaisių sudėtyje esantis vitaminas B6 padeda sureguliuoti gliukozės kiekį kraujyje, o tai turi teigiamos įtakos jūsų nuotaikai.

Mažakraujystė

Bananų sudėtyje yra daug geležies, todėl jie gali stimuliuoti hemoglobino kiekio didėjimą bei padėti mažakraujystės atvejais.

Kraujospūdis 

Šių išskirtinių tropinių vaisių sudėtyje yra daug kalio bei labai mažai druskos, todėl jie puikiai tinka kovojant su aukštu kraujospūdžiu. Dėl šios priežasties JAV maisto ir vaistų administracija neseniai leido bananų tiekėjams oficialiai teigti, jog šie vaisiai padeda mažinti aukšto kraujospūdžio ir širdies smūgio riziką.

Smegenų veikla

200 vienos Jungtinės Karalystės mokyklos mokinių egzaminų sesijos metu pusryčiams, pertraukų metu ir pietums valgė bananus tam, kad suaktyvintų smegenų veiklą. Atliktas tyrimas parodė, kad šis daug kalio turintis vaisius gali padėti besimokantiems

Vidurių užkietėjimas

Bananų sudėtyje daug skaidulų, todėl jų vartojimas gali padėti atkurti normalią žarnyno veiklą bei išspręsti šią problemą be vidurių laisvinamųjų vaistų.

Pagirios

Vienas greičiausių pagirių gydymo būdų – medumi saldintas bananų ir pieno kokteilis. Bananai sureguliuoja virškinimą, medus atstato sumažėjusį cukraus kiekį kraujyje, o pienas nuramina bei atstato skysčių kiekį organizme.

Rėmuo

Bananai – tai puiki per didelį skrandžio rūgštingumą neutralizuojanti priemonė, todėl žmonėms, kuriuos vargina rėmuo, bananai suteikia palengvėjimą.

Rytinis pykinimas

Bananai – tai puikus užkandis, padedantis išlaikyti tinkamą cukraus kiekį kraujyje bei išvengti rytinio pykinimo.

Vabzdžių įkandimai

Neskubėkite ieškoti tepalo nuo vabzdžių įkandimų, pamėginkite patrinti įkandimo vietą vidine banano žievės puse. Daugeliu atvejų tai padeda sumažinti patinimą ir odos sudirgimą.

Nervingumas

Bananuose gausu vitamino B, todėl jie padeda nuraminti nervų sistemą. Jaučiate įtampą dėl didelio darbo krūvio? Austrijos Psichologijos instituto atlikti tyrimai rodo, kad dėl darbe patiriamos įtampos žmonės linkę raminti nervų sistemą vartodami tokius produktus kaip šokoladas ar bulvių traškučiai.

Ištyrę 5 tūkst. asmenų, mokslininkai išsiaiškino, kad nutukimas susijęs su didele darbe patiriama įtampa. Mokslininkai padarė išvadą, jog siekiant išvengti tukinančių streso mažinimo produktų vartojimo, būtina kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje kas dvi valandas užkandžiaujant daug angliavandenių sudėtyje turinčiais produktais, todėl bananai – puikus iš tiesų puikus pasirinkimas.

Opaligė

Dėl švelnios tekstūros bananai – tai puikus dietinis maistas, padedantis kovoti su žarnyno veiklos sutrikimais. Be to, šie vaisiai neutralizuoja per didelį rūgštingumą bei mažina žarnyno sudirgimą padengdami žarnyno sieneles.

Kūno temperatūros kontroliavimas

Daugybėje tautų bananai – tai produktas, padedantis „atvėsinti“ tiek fizinę, tiek ir emocinę nėščių moterų temperatūrą. Pavyzdžiui, Tailande besilaukiančios moterys valgo bananus tam, kad gimęs vaikas būtų ramus.

Akivaizdu, kad bananai iš tiesų padeda kovoti su daugybe negalavimų. Lyginant su obuoliais, bananų sudėtyje yra keturis kartus daugiau baltymų, du kartus daugiau angliavandenių, tris kartus daugiau fosforo, penkis kartus daugiau vitamino A ir geležies bei du kartus daugiau kitų vitaminų ir mineralų. Taip pat šių vaisių sudėtyje gausu kalio, todėl tai vienas vertingiausių vaisių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)