Įtariama kas dešimtam naujagimiui

Vaikų ortopedai-traumatologai skatina tėvus neignoruoti pirmųjų netaisyklingos vaikų eisenos požymių ir kreiptis į specialistus. Tik atlikę ultragarso tyrimą medikai nustatys, ar vaikas neturi įgimto klubo sąnario išnirimo, rašoma pranešime spaudai. Kūdikiams šis tyrimas ypač svarbus, nes esant klubo sąnarių patologijai labai svarbu žinoti, ar galima kūdikį išgydyti taikant specialias ortopedines priemones, ar reikia operacijos.

Ši liga įtariama kas dešimtam naujagimiui.

„Klubo sąnario išnirimas yra dažniausia įgimta vaikų judamojo aparato liga. Ją lemia vaisiaus iki gimimo patiriami mechaniniai veiksniai. Tai – didelis vaisiaus svoris ar jo sėdimoji padėtis gimdoje, taip pat didesnis raiščių laisvumas, mažesnis vaisiaus vandenų kiekis. Toks klubo sąnario išnirimas išsivysto dar iki gimimo“, – aiškina Santaros klinikų Vaikų ligoninės vaikų ortopedė-traumatologė, medicinos mokslų daktarė Dalia Galvydienė.

Gydytoja džiaugiasi, jog nuo šiol nustatyti šią ligą bus žymiai lengviau dėl metų pradžioje Vaikų ligoninės gauto echoskopo aparato, skirto kūdikių klubo sąnarių ultragarso tyrimui. Su naujuoju aparatu diagnostika taps itin tiksli ir suteiks gydytojams reikiamos informacijos tolimesniam gydymui. Šis aparatas Vaikų ligoninėje bus jau antrasis – jis pagerins technines darbo sąlygas ortopedui ir taip pat padės sutrumpinti pacientų eiles.

Anot gydytojos dr. D. Galvydienės, pagal klinikinius požymius šią ligą nustatyti gana sunku. Tai pavyksta tik esant didelei sąnario dislokacijai ir nestabilumui. Gimdymo namuose nustatoma apie 30 proc. visų įgimto klubo sąnario išnirimo atvejų. Beveik visi ligos simptomai, kurie pastebimi vien apžiūrint ir čiupinėjant vaiką, nėra lemiami. Vienintelis tikras klinikinis požymis – sąnario nestabilumas, kuris gali būti stebimas naujagimių skyriuje. Todėl reikalingas ortopedinis ištyrimas ir objektyvus klubo sąnario įvertinimas.

Gali atsiliepti vyresniame amžiuje

„Jei vaikas pradeda vaikščioti šlubuodamas, vadinasi, klubo sąnario išnirimas nustatytas tikrai per vėlai. Nors šitaip šlubuojant iš pradžių skausmai nejuntami, tačiau greičiau susidėvi sąnariai ir atsiranda skausmai. Pasitaiko, kad dėl mažesnės nediagnozuotos sąnario displazijos taip nutinka ir nešlubuojantiems – tai dar neužtikrina, kad vaikas neturi įgimto sąnario išnirimo. Paprastai klubo sąnariai gali pradėti skaudėti sulaukus 40–50 metų, dažnu atveju tai lemia vaikystėje negydyta sąnario displazija“, – sako gydytoja.

Pasak dr. D. Galvydienės, itin svarbu nustatyti išnirimą ankstyvoje stadijoje ir nedelsiant pradėti jo gydymą: „Kuo anksčiau diagnozuotas išnirimas ir paskirtas teisingas gydymas, tuo didesnė tikimybė, jog pradėjęs vaikščioti vaikas bus sveikas ir nejaus jokių buvusios ligos išliekamųjų reiškinių – šlubčiojimo ir skausmų“.

Anksčiau įtarus įgimtą klubo sąnario išnirimą, buvo atliekamos rentgenogramos – dėl neigiamo poveikio sveikatai dabar jų stengiamasi vengti. Be to, toks tyrimas nebelaikomas objektyviu, nes pasitaiko, kad rentgenograma atliekama nekokybiškai, dėl to neįmanomas objektyvus įvertinimas. Šiuo metu taikomo ultragarsinio tyrimo, skirto įgimtam klubo sąnario ištyrimui nustatyti, privalumas yra tas, kad tai nekenksminga kūdikio sveikatai.

„Ultragarso aparatai padeda nustatyti bei objektyviai, vizualiai įvertinti klubo sąnario išnirimą iki vienerių metų vaikams – kol dar sąnarys nėra sukaulėjęs, kai matomos kremzlinės struktūros. Tik tokiu būdu diagnozavus ligą galima parinkti teisingą gydymo metodą. Ortopedo konsultacija atliekama šeimos ar naujagimių skyriaus gydytojo siuntimu, įvertinus klinikinius požymius ar rizikos veiksnius“, – aiškina dr. D. Galvydienė.

Šį tyrimą Vaikų ligoninėje atlieka visi ortopedai ir pacientai nebėra siunčiami echoskopuotojų konsultacijai.

Ką turėtų žinoti tėvai?

Dažnai tam tikrus šios ligos požymius pastebi ir patys tėveliai. Kas gi verstų susirūpinti?

Dr. D. Galvydienė atkreipia tėvelių dėmesį į šiuos įgimto klubo sąnario išnirimo simptomus:

  • keičiant sauskelnes ir judinant kūdikio kojas girdimas sąnario traškėjimas ar klapsėjimas;
  • nesimetriškai išsiskečia ir prasčiau juda kūdikio kojos;
  • kūdikiui paaugus pastebimas nevienodas kojų ilgis;
  • pastebimos nesimetriškos raukšlės kūdikio kirkšnyse.

„Naudojant tik vieną iki šiol turėtą aparatą rizikuodavome šią ligą nustatyti pavėluotai, nes tokio tyrimo eilėje reikėdavo laukti apie du mėnesius. Naujagimiui nustačius įgimtą klubo sąnario išnirimą iškart po gimimo, ligą galime pagydyti per tris mėnesius. Tačiau jeigu pas ortopedą toks ligonis pateks būdamas dviejų ar trijų mėnesių amžiaus, gydymas gali užtrukti. Galime pasidžiaugti, kad nuo tada, kai gavome naują ultragarsinio tyrimo aparatą, šį tyrimą atlieka visi mūsų ligoninės ortopedai“, – aiškina gydytoja. Dr. D. Galvydienė taip pat pažymi, jog Vaikų ligoninės gydytojai atlieka abi funkcijas – ir echoskopuoja, ir gydo mažuosius pacientus.

Dar prieš keletą dešimtmečių Lietuvoje būdavo galima sutikti senyvo amžiaus moterų, kurios šlubuodavo keistai krypuodamos. Dažniausiai tai būdavo kūdikystėje nenustatyto įgimto klubo sąnario išnirimo pasekmė. Anot gydytojos, dabar uždelstų ligos atvejų beveik nepasitaiko – nebent sykį per metus. Tai gali nutikti, kai kūdikis auga ne Lietuvoje ir netgi ne Vakarų Europoje, kur dėl šios ligos kiekvienas naujagimis ištiriamas privalomai. Ne Vakarų Europoje naujagimio susilaukę tėvai per vėlai atkreipia dėmesį į šios įgimtos ligos simptomus – atveda pas ortopedą jau pradėjusį vaikščioti šlubuojantį vaiką.

Šaltinis: „Santaros žinios"

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)