Statistika skelbia, kad sergančiųjų gripu, COVID-19 bei kitomis viršutinių kvėpavimo takų ligomis šalyje šį lapkritį daugiau nei pernai panašiu metu. Nors epidemijos lygis nepasiektas nė vienoje savivaldybėje, rodikliai rodo, kad prie to jau artėjama.

Epidemija skelbiama, kai 100 000 gyventojų tenka 1500 susirgimų.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, praėjusią savaitę Panevėžio mieste 100 tūkst. gyventojų teko 1087, o rajone – 862 susirgusieji.

Iš jų 115-ai panevėžiečių nustatytas kovidas, rajone tokių ligonių praeitą savaitę buvo 42. Taip pat fiksuoti šeši gripo atvejai, rajone – du. Kitus į patalą paguldė ūmios viršutinių kvėpavimo takų virusinės ligos.

Respublikinės Panevėžio ligoninės komunikacijos specialistės Vaidos Karalevičienės teigimu, šiuo metu ligoninėje gydomas vienas sergantis gripu ir apie trys dešimtys – koronavirusu.

Respublikinė Panevėžio ligoninė, Infekcinių ligų skyrius

Jau nuo lapkričio pradžios ligoninėje taikomi tam tikri ribojimai. Pacientams, lankytojams ir kitiems asmenims rekomenduojama dėvėti kaukes ar respiratorius, prieš patenkant į skyrių ar iš jo išeinant reikia dezinfekuoti rankas.

Pasak V. Karalevičienės, Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje, Infekcinių ligų klinikoje ligonių lankymas draudžiamas, išskyrus tam tikrus atvejus.

Nuo spalio vidurio kaukės privalomos ir Panevėžio miesto poliklinikos lankytojams. Rajone taip pat jau galioja toks reikalavimas palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninių lankytojams. O rajono poliklinikos pacientams kol kas kaukes dėvėti tik rekomenduojama.

Ligą pravaikšto

Panevėžio rajono savivaldybės poliklinikos direktorė Neringa Šinkūnienė pažymi, kad rajone sergančių virusinėmis infekcijomis žmonių daugėja. Visgi, pasak medikės, sunku pasakyti, kiek iš tiesų tokių ligonių, mat nebėra prievolės tirti visus susirgusiuosius.

Neringa Šinkūnienė

Įstaigos vadovė džiaugiasi, kad kol kas nekilo bėdų dėl poliklinikos personalo.

„Antradienio duomenimis, nedarbingumą turėjo trys mūsų darbuotojai. Tikrai nedaug“, – sako N. Šinkūnienė.

Susirgusieji – viena gydytoja ir du ūkio dalies darbuotojai.

Rajono poliklinikoje galima pasiskiepyti ir nuo koronaviruso, ir nuo gripo.

Panevėžio rajono poliklinika

Tačiau besiskiepijančiųjų aktyvumas nebėra toks, kaip buvo Lietuvoje vos atsiradus skiepams nuo COVID-19. Pasak N. Šinkūnienės, dabartine jo atmaina sergama ne taip sunkiai: pasireiškia sloga, kai kam truputį pagraužia gerklę, kai kam paskauda galvą, pakyla temperatūra, rečiau būna komplikacijų.

„Turbūt ne visi ir kreipiasi į medikus. Pravaikšto su sloga ir tiek“, – neabejoja N. Šinkūnienė.

Situacija suvaldyta

Panevėžio miesto poliklinikoje koronavirusu serga irgi tik pavieniai darbuotojai. Poliklinikos vyriausios slaugos administratorės Aurelijos Petronienės teigimu, personalo sirgimo pikas buvo spalį. Tuomet teko vėl privalomai įvesti ir kaukių dėvėjimą, tačiau situaciją pavyko suvaldyti.

Tačiau pacientų, sergančių koronavirusu, šiuo metu daugiau nei gripu. O daugiausia kreipiasi sergančiųjų ūminėmis kvėpavimo takų infekcijomis.

Panevėžio miesto poliklinika

A. Petronienė pasakoja, kad poliklinikoje kasdien dėl COVID-19 testuojama apie 15 pacientų, turinčių tam tikrus simptomus – pakilusią temperatūrą ir pan. Tyrimų atsakymai labai įvairūs: kartais 20–25 proc. testų teigiami, kartais tokių – apie pusę.

A. Petronienės teigimu, iki šiol vakcina nuo koronaviruso pasiskiepijo 950 žmonių.

Ji pasidžiaugė, kad panevėžiečiai, priklausantys rizikos grupei, noriai skiepijasi nemokama gripo vakcina. Turėjusi 1770 tokių vakcinų poliklinika jų vėl laukia. Skiepijamasi ir mokama vakcina.

Nuo virusų iki skarlatinos

Panevėžio švietimo įstaigos irgi stebi augantį sergamumą.

„Minties“ gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Jovita Ivanauskienė sako, kad nors kol kas didelio sergamumo nėra, bet skaičiai vis auga.

„Nėra taip baisu, bet situacija stebima kiekvieną rytą. Tariamės su kolektyvu, ką daryti toliau“, – sako J. Ivanauskienė.

Anot jos, serga ir mokyklos darbuotojai, ir moksleiviai.

„Dar nėra taip, kad, pavyzdžiui, klasėje sėdėtų tik pusė vaikų, bet sergamumas tikrai didėja. Šeštadienį buvome suplanavę renginį, bet teko jį atšaukti“, – teigė pedagogė.

„Žemynos“ progimnazijos direktorius Vidmantas Vilutis džiaugiasi, kad serga tik vienas kitas darbuotojas ir moksleivis.

„Jau įvyko kaita. Dalis anksčiau sirgo. Jie sugrįžo į darbą, dabar kiti serga. Kol kas padėtis labai normali ir gera“, – teigė V. Vilutis.

Pradinėje mokykloje trečiadienį iš 343 mokinių nebuvo tik 23, tai yra šešių procentų.

Skarlatina

„Pradinukams tai įprasta. Sergamumo augimo tikrai kol kas nestebime“, – sako mokyklos direktorė Kristina Žaltauskienė.

Panevėžio lopšelyje-darželyje „Rūta“ šiuo metu karantinas dviem grupėms, tačiau ne dėl koronaviruso ar gripo.

Pasak direktorės Reginos Mikalauskienės, įstaigoje siaučia kita liga – skarlatina.