Vertinamas vakcinos reikalingumas

Ginreta Megelinskienė, Sveikatos apsaugos ministerijos visuomenės sveikatos departamento atstovė, trečiadienį sakė, kad šiuo metu vertinamos galimybės įsigyti vakciną nuo respiracinio sincitinio viruso, sutrumpintai vadinamu RSV. Apie tai buvo kalbėta Seimo Sveikatos reikalų komitete.

„Vakcina Europos vaistų agentūros yra patvirtinta, šiuo metu yra kreiptąsi į Nacionalinės imunoprofilaktikos programos nepriklausomų ekspertų grupę, įvertinimui dėl šios vakcinos galimybių“, – sakė G. Megelinskienė.

Ginreta Megelinskienė

Šiuo metu, pasak jos, vertinama suaugusių žmonių vakcinacija nuo RSV, bet ateityje bus papildomas įvertinimas ir dėl vaikų vakcinacijos.

Pasitikslinus, kokia būtų vakcinacijos tvarka, SAM atstovas Julijanas Gališanskis atsakė, kad šiuo metu dar tik vertinamas tikslingumas įsigyti šią vakciną, todėl apie įsigijimą ir skiepijimo tvarką kalbėti dar anksti.

Apie šią naują vakciną kiek anksčiau yra kalbėjęs ir virusologas, profesorius Saulius Čaplinskas. Jis „Žinių radijui“ sakė, kad šią vakciną būtų gerai turėti Lietuvoje.

„Europoje jau patvirtinta vakcina nuo respiracinio sincitinio viruso. Ir labai norėtųsi, kad Lietuvoje būtume vieni iš pirmųjų, kur suteiktume galimybę vaikams, galbūt ir senjorams apsisaugoti nuo šio viruso. Jis gali padaryti netgi daugiau žalos nei gripas“, – kalbėjo pašnekovas.

Vakcina patvirtinta birželį

Birželį skelbta, kad Europos Komisija, sekdama Jungtinių Valstijų pavyzdžiu, patvirtino pirmąją pasaulyje vakciną nuo respiracinio sincitinio viruso (RSV), skirtą 60 metų ir vyresniems žmonėms, tą kartą pranešė jos gamintoja „GlaxoSmithKline“ (GSK).

Ši vakcina yra dešimtmečius trukusių tyrimų, siekiant apsaugoti pažeidžiamiausias žmonių grupes nuo paplitusios ligos, rezultatas. Europoje dėl RSV kasmet ligoninėse miršta apie 20 000 suaugusiųjų, vyresnių nei 60 metų amžiaus.

„Camelia“ vaistinėje

Kas yra RSV?

Gruodžio mėnesį laidoje „Delfi tema“ apie RSV kalbėjo Kauno klinikų vaikų ligų gydytoja doc. dr. Lina Jankauskaitė. Šis virusas, pasak gydytojos, nėra naujas, tačiau atliekama daugiau testų jam ištirti, todėl apie jį girdime vis dažniau.

RSV sukelia peršalimo simptomus, tačiau gali būti pavojingas rizikos veiksnių turintiems vaikams.

„Šiuo metu jis geriau aptinkamas, daugiau ligoninių ir poliklinikų gali jį nustatyti, todėl girdime, kad juo dažniau sergama. Bet iš esmės, labai daug peršalimo susirgimų iki kovido sukeldavo RSV. Labiausiai visi bijo kūdikių iki 6 mėnesių ir vaikų, turinčių gretutinių ligų, užsikrėtimo. Tokiu atveju šis virusas gali sukelti sunkią ligą. Sveikiems vaikams jis sukels peršalimo simptomus“, – laidoje kalbėjo pašnekovė.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, pernai metais, gruodį, prasidėjus sezono pikui, 48-tą metų savaitę ŪVKTI simptomus jaučiantiems pacientams iš viso buvo paimta 611 ėminių, iš kurių 146-uose ėminiuose buvo aptiktas respiracinis sincitinis virusas (RSV). Tad tuo metu per vieną savaitę buvo nustatyta net 146 žmonės, sergantys RSV.

„Camelia“ vaistinėje

Ligos simptomai

– Bėganti nosis;
– Apetito sumažėjimas;
– Kosėjimas;
– Čiaudėjimas;
– Karščiavimas;
– Švokštimas.

Šie simptomai dažniausiai pasireiškia etapais, o ne visi iš karto. Labai jauniems kūdikiams, sergantiems RSV, vieninteliai simptomai gali būti dirglumas, sumažėjęs aktyvumas ir kvėpavimo sutrikimai.

Beveik visi vaikai iki antrojo gimtadienio turės RSV infekciją, rašoma cdc.com. Dauguma RSV infekcijų praeina savaime per savaitę ar dvi.

Specifinio RSV infekcijos gydymo nėra.

Kas gali palengvinti sirgimą

Valdykite karščiavimą ir skausmą naudodami nereceptinius karščiavimą mažinančius ir skausmą malšinančius vaistus, tokius kaip acetaminofenas arba ibuprofenas, rašoma cdc.com. Niekada neduokite aspirino vaikams.

Gerkite pakankamai skysčių. Žmonėms, sergantiems RSV infekcija, svarbu gerti pakankamai skysčių, kad būtų išvengta dehidratacijos.

Prieš duodami vaikui nereceptinių vaistų nuo peršalimo, pasitarkite su savo gydytoju ar vaistininku.

RSV gali sukelti rimtesnių sveikatos problemų

RSV taip pat gali sukelti sunkesnių infekcijų, tokių kaip bronchiolitas, smulkiųjų plaučių kvėpavimo takų uždegimas ir pneumonija, plaučių infekcija. Tai dažniausia bronchiolito ir pneumonijos priežastis jaunesniems nei 1 metų vaikams.

Sveikiems suaugusiems ir kūdikiams, užsikrėtusiems RSV, paprastai nereikia gultis į ligoninę. Tačiau kai kuriuos žmones, sergančius RSV infekcija, ypač vyresnius suaugusiuosius ir jaunesnius nei 6 mėnesių kūdikius, gali tekti hospitalizuoti, jei jiems sunku kvėpuoti arba jie netekę daug skysčių.

Sunkiausiais atvejais žmogui gali prireikti papildomo deguonies, lašelinių ar net intubacijos su mechanine ventiliacija. Daugeliu atvejų hospitalizacija trunka tik kelias dienas.

Kaip plinta šis virusas?

RSV yra užkrečiama infekcinė liga. Užsikrėsti galima nuo sergančio žmogaus, kuris kosėja arba čiaudi, o viruso lašeliai patenka į akis, nosį ar burną.

Užsikrėsti galima ir per tiesioginį kontaktą su virusu, pavyzdžiui, bučiuojate RSV sergančio vaiko veidą. Virusas plinta ir per paviršius, pavyzdžiui, durų rankenas.

Žmonės, užsikrėtę RSV, paprastai yra užkrečiami 3–8 dienas ir gali užkrėsti kitus likus dienai ar dviems iki ligos požymių. Tačiau kai kurie kūdikiai ir žmonės, kurių imuninė sistema susilpnėjusi, gali toliau platinti virusą net po to, kai simptomų nebėra.

„Camelia“ vaistinėje

Po truputį auga ir kitų infekcinių ligų skaičius

Pagal naujausius duomenis, bendras sergamumo gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) ir COVID-19 rodiklis siekė beveik 500 atvejų 100 tūkstančių gyventojų. 3 savaites pastebimas nežymus šių ligų augimas, tačiau kol kas jis neišsiskiria iš šio laikotarpio ankstesnių sezonų.

Didelę dalį sergančių sudaro vaikai. Praeitą sezoną iš visų sirgusių gripu vaikai sudarė 40 proc., iš visų sirgusių ŪVKTI, vaikai sudarė 50 proc. atvejų.

Nuo pandemijos pradžios bent viena vakcinos doze paskiepyta 70 proc. gyventojų. Praėjusį gripo sezoną nuo šios ligos pasiskiepijo daugiau nei 190 tūkstančių rizikos grupės asmenų, kuriems ši vakcina apmokama valstybės. Bendrai nuo gripo pernai metais pasiskiepijo tik 10 proc. Lietuvos gyventojų.

Šiuo metu Lietuvą jau pasiekė atnaujinta vakcina nuo COVID-19. Ja nemokamai pasiskiepyti gali visi gyventojai, tačiau ekspertai labiausiai rekomenduoja ja pasiskiepyti rizikos grupių žmonėms. Tuo metu gripo vakcina apmokama tik rizikos grupėms, o nuo kito sezono – ir 2–7 metų vaikams. Rizikos grupės asmenims bus rekomenduojama skiepytis nuo gripo ir COVID-19 vieno vizito pas gydytoją metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)