Medikai sieja amžių, kuriam esant prasideda menopauzė, su chroninių ligų rizikos veiksniais. Pavyzdžiui, vyresnis amžius susijęs su didesne krūties vėžio rizika. Žinoma, kad menopauzė prasideda, kai kiaušidžių folikulų pasidaro mažiau tam tikros normos. Įprastai JAV ir Europos moterims menopauzė prasideda 48 – 52 m.

Anksčiau atlikti tyrimai parodė, kad genetiniai veiksniai, rūkymas prieš prasidedant menopauzei, vaikų neturėjimas lemia ankstesnę menopauzės pradžią. Tiesa, D. Morris paskaičiavo, kad šių veiksnių nepakanka, reikia pakartotinai atlikti tyrimą.

Gydytoja išanalizavo 51 tūkst. 40 – 98 metų moterų tyrimus. Apie 21 500 moterų menopauzė jau prasidėjo. 20 – 30 m. sustambėjusioms 14 kilogramų moterims menopauzė prasidėjo metais vėliau, nei kitoms. Vėlyva menopauzė buvo susijusi ir su įpročiu išgerti daugiau, nei du alkoholio vienetus per dieną 25 – 49 m. amžiaus ir su reguliariomis treniruotėmis 30 – 49 m. amžiaus. Menopauzė vėliau prasidėjo ir pagimdžiusioms daugiau, nei tris vaikus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)