Visgi vėliau buvo skelbta, kad nėštumo metu motina pas medikus nė karto nesilankė, o pats nėštumas net nebuvo užfiksuotas medicininiuose dokumentuose. Gimdymas, „lrytas.lt“ duomenimis, buvo priimtas greitosios automobilyje, pakeliui į klinikas, o naujagimio būklė buvo labai sunki.

Klausimas dėl savanoriško gimdymo namuose visada sukelia nemažai aistrų. Vienos moterys įsitikinusios, kad tai – jų teisė, o namų aplinkoje toks procesas vyks sklandžiau. Kitos galvoja, kad niekas neatstos saugumo, kurį gauni gimdydama ligoninėje.

Tačiau ką apie gimdymą namuose galvoja patys gydytojai? Pasak VšĮ LSMU Kauno ligoninės filialo P. Mažylio gimdymo namų vadovo doc. dr. Tomo Biržiečio, akušeriai ginekologai tokį pasirinkimą vertina atsargiai.

„Visų specialybių gydytojai savo pacientams stengiasi rasti saugiausius, įrodymais pagrįstus, efektyviausius sprendimus, akušeriai ginekologai – ne išimtis. Todėl mažiau saugias taktikas vertiname atsargiai. Kita vertus, nors gimdymai namuose ir nėra mūsų siekiamybė, mes suprantame norą gimdyti savo aplinkoje – namuose, todėl stengiamės jaukumą, artimas namams sąlygas sukurti ir gimdymo stacionaruose“, – sakė dr. T. Biržietis.

Gimdymą namuose, pasak pašnekovo, dažniau renkasi motyvuotos, pasiruošusios tam moterys, todėl kartais tai gali būti pakankamai saugus pasirinkimas.

„Lietuvoje gimdymas namuose yra teisiškai reglamentuotas, tokia galimybė yra, tačiau ja naudojasi nedidelė dalis gimdyvių“, – paminėjo gydytojas.

Pašnekovo teigimu, tiek gimdant namuose, tiek gimdymo stacionare, gimdymas gali komplikuotis. Jeigu yra gerai veikianti ruošimosi gimdymui namuose sistema, kai atidžiai įvertinama nėščiosios sveikata, vaisiaus raida, namų sąlygos, ir jei gimdyti namuose patariama tik mažos rizikos nėščiosioms, komplikacijų tikimybė gali būti net mažesnė nei ligoninėje. Taip nutinka dėl to, kad atliekama mažiau intervencijų, medikamentų, labiau įsiklausoma į save, procesas vyksta ramiau.

Tačiau yra ir nemažai grėsmių.

Asociatyvi nuotrauka

„Gimdant namuose daug menkesnės galimybės vertinti vaisiaus būklę, prarandamas brangus laikas, jei prireikia intervencijos – namuose neatliksi cezario pjūvio, nepritaikysi kitų instrumentinių gimdymo metodų, mažesnės profesionalaus naujagimio gaivinimo galimybės, kai jo prireikia, netgi jeigu pagalbą teikia profesionalus akušeris. Gimdymo metu situacija gali tapti grėsminga per kelias minutes“, – sakė doc. dr. T. Biržietis.

Jei visgi nusprendžiama gimdyti namuose, šis pasirinkimas turėtų būti aptartas su nėštumą prižiūrinčiu specialistu dar iki gimdymo.

Teikti pagalbą gali tik licencijuotas ir tam teisę turintis akušeris, turėtų būti sudaroma paslaugos teikimo namuose sutartis.

Nors tikslios statistikos nėra, tačiau, pasak gydytojo, nepanašu, kad gimdymų namuose sparčiai daugėtų.

Naujagimis ligoninėje

„Beje, gimdymų namuose mažėja ir šalyse, kurios turi seną patirtį, gilias šios paslaugos teikimo tradicijas ir visą gerai veikiančią sistemą – Nyderlanduose, Islandijoje“, – sakė pašnekovas.

Pastaruoju metu, rodos, vis daugiau žinių, kad greitoji pagalba nespėjo atvažiuoti pas gimdyves, todėl jos pagimdė greitosios automobilyje. Tačiau, pasak gydytojo, tokių atvejų visada būdavo.

„Pagimdžiusių neplanuotai namuose ar pakeliui į ligoninę moterų visada buvo. Dabar tik daugiau apie tai rašoma, kalbama ir susidaro regimybė, kad dažniau nespėjama atvykti į ligoninę.

Šiokią tokią prielaidą tam turi sumažėjęs gimdymo stacionarų skaičius ir kiek padidėję nuotoliai, tačiau tokių gimdymų skaičius tikrai nėra drastiškai didėjantis. Mes džiaugiamės galėdami padėti paramedikams, GMP gydytojams kelti kvalifikaciją gimdymo priežiūros klausimais: kuo stipriau jausis GMP komanda, tuo saugiau gimdyvėms. Reikėtų pažymėti, kad dažniausiai tai būna greiti ir sklandūs gimdymai“, – sakė doc. dr. T. Biržietis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)