36 m. vyrui gydė sunkią širdies ligą, rašyta lapkričio 29-ąją leidinyje „The New England Journal of Medicine“. Vyras turėjo įgimtą širdies ydą – jo širdies raumuo nepajėgė išpumpuoti tiek kraujo, kiek reikia organizmui.

Sveikatos būklė buvo tokia sunki, kad gydytojai prijungė ligonį prie skilvelius pavaduojančio prietaiso, kuris padeda širdžiai pumpuoti kraują. Tokie prietaisai didina kraujo krešulių riziką, todėl gydytojai skyrė kraują skystinančių vaistų.

Tiesa, minėti vaistai didina kraujavimo riziką, dėl kurios žmogus netgi gali atsikosėti krauju. Iš tiesų pacientas kelis kartus buvo atsikosėjęs krauju, rašoma minėtame straipsnyje. Galiausiai vieną kartą ištiko stiprokas kosulio priepuolis ir vyras iškosėjo broncho formos kraujo krešulį.

„Mes apstubome“, – leidiniui „The Atlantic“ pasakojo pacientą gydęs širdies ir plaučių chirurgas Georgas Wieselthaleris, dirbantis Kalifornijos universitete. –Šitokį atvejį sunku įsivaizduoti, tai labai, labai reta.“

Kur kas dažniau pacientai iškosėja iš bronchų limfos ar gleivių darinių. Kraujas mažiau lipnus nei minėti skysčiai, taigi iš kraujo rečiau susiformuoja kokie nors dariniai.

Medikas G. Wieselthaler sakė, kad šiuo atveju pacientas sirgo infekcija, dėl kurios padidėja baltymo fibrinogeno, dalyvaujančio krešulių formavimesi, koncentracija kraujyje. Dėl didesnio fibrinogeno kiekio susiformavo didžiulis krešulys ir nesuiro, kai vyras jį iškosėjo.

Pacientas daugiau krešulių neiškosėjo, deja, po savaitės mirė nuo širdies veiklos sutrikimo.

G. Wieselthalerio kolega daktaras Gavittas Woodardas teigė, kad krešulio nuotrauką nuspręsta išpublikuoti, norint parodyti žmogaus kūno anatomijos grožį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)