Kaip rašo nature.com, tikimasi, kad byla bus svarstoma sausio 29 dieną, o iki to laiko MSF stengiasi surinkti kuo daugiau parašų po peticija, kuria siekiama nutraukti teisminį bylinėjimąsi. Jau surinkta dešimtys tūkstančių parašų, bet jų norima surinkti dar gerokai daugiau. Pasak peticijos šalininkų, farmacijos bendrovės pergalė šiame teisme iš skurdžiausių pasaulio žmonių atimtų galimybę įsigyti pakankamai nebrangių vaistų.

Indijos bendrovės garsėja brangių vaistų, o ypač vaistų nuo AIDS, pigesnių analogų gamyba. Daugiau nei pusė antiretrovirusinių vaistų, vartojamų besivystančiose valstybėse bei daugiau nei 80 proc. vaistų, tiekiamų MSF, yra pagaminti Indijos bendrovių. „Indija – tai farmacija besivystančiam pasauliui“, - sakė MSF Kampanijos dėl būtinųjų vaistų prieinamumo politikos vadovė Ellen 't Hoen.

Dabartiniai Indijos įstatymai neleidžia bendrovėms patentuoti produktų, kurie yra vertinami tik kaip esamų vaistų dariniai ar deriniai. Dėl to vietinėms bendrovėms atsiveria kelias į klestinčią prekybą nebrangiomis nepatentuotų vaistų kopijomis.

2006 metų sausį bendrovei „Novartis“ pietų Indijos Chennai miesto teismas neleido patentuoti priešvėžinio preparato „Glivec“, nes teigta, kad tai yra anksčiau patentuotos medžiagos variacija.

Bet „Novartis“ paprieštaravo tokiam sprendimui. Gegužės mėnesį bendrovė pateikė peticiją Indijos vyriausybei ir Indijos patentų biurui tvirtindama, kad teismo sprendimas pažeidžia Pasaulinės Prekybos Organizacijos patentų taisykles.

MSF ir kitos aktyvistų grupės bijo, kad „Novartis“ pergalės atveju patentuotų vaistų Indijoje pradėtų daugėti, to tai reikštų, kad žmonėms būtų teikiama mažiau generikų.

Kitos bendrovės kol kas šią bylą stebi pasyviai, bet „Novartis“ pergalė būtų naudinga visoms tarptautinėms bendrovėms, sakė E.t‘Hoen. „Manau, kad jie visi stebi, nes nė vienas iš jų nėra patenkintas šia įstatymų dalimi“, - sakė MSF atstovė.

Bent jau kol kas „Novartis“ padėtis šioje byloje yra gera. „Mes nesutinkame su šia peticija. Pateikti apeliaciją teismui yra mūsų demokratinė teisė“, - sakė „Novartis“ mokslinių tyrimų vadovas Paulas Herrlingas.

Paskutinį kartą organizacija MSF į tokią svarbią kovą buvo įsitraukusi 2001 metais, po to, kai 39 bendrovės teisme pateikė ieškinį Pietų Afrikos respublikos teismui, reikalaudami nutraukti pigių vaistų nuo AIDS importą. „Šis atvejis labai panašus“, - sakė E.t‘Hoen.

Tuomet MSF surinko beveik 300 000 parašų iš daugiau nei 130 šalių. Dėl visuomenės reakcijos bendrovės galų gale pasidavė ir atsisakė ie

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją