Abejojantiems, ar skiepyti savo vaikus nuo COVID-19 infekcijos, gydytoja turi aiškų atsakymą: sunki komplikacija gresia net ir persirgusiems lengva ligos forma, tad rizikuoti neverta.

Nuo 3 iki 10 pacientų

Patenkančių į ligoninę dėl COVID-19 ligos vaikų skaičius svyruoja.

„Per vieną parą esame gydę ir 10 vaikų, hospitalizuotų dėl COVID-19 infekcijos. Tiek jau yra daug. Šiaip dominuoja 3–5 pacientai“, – pasakojo medikė.

Šiuo metu VUL Santaros klinikų Vaikų ligoninėje gydomi trys koronavirusine infekcija sergantys vaikai.

Kada vaikai patenka į ligoninę?

Į ligoninę dėl COVID-19 vaikai patenka paprastai tada, kai jų tėvai nesugeba numušti temperatūros. Gydytoja pastebėjo: taip pat, kaip ir suaugusieji, vaikai nėra apsaugoti nuo pneumonijos arba tam tikrų bakterinių komplikacijų.

„Dar dalis pacientų, kuriuos tenka hospitalizuoti, turi gretutinių lėtinių ligų. Bet dažniausias simptomas, dėl kurio atvyksta pas mus, yra užsitęsęs atkaklus karščiavimas, kurio nepavyksta įveikti įprastinėmis priemonėmis namuose“, – pastebėjo medikė.

Inga Ivaškevičienė

Paklausta, kaip vaikus gali paveikti COVID-19 liga, gydytoja I. Ivaškevičienė sakė: „Infekcija ūmiuoju periodu vaikams praeina lengviau, jie dažniau serga lengvos eigos COVID-19 infekcija. Tačiau liekamieji reiškiniai gana dažni ir vaikams.

Kas tikrai kelia nerimą, kad kai kurie simptomai gali išlikti ir keletą mėnesių, tokie, kaip bendras nuovargis, silpnumas, raumenų, kojų, sąnarių skausmai ir kiti nespecifiniai simptomai. Tai gali apriboti jų galimybes toliau mokytis arba lankyti kolektyvą, kas neabejotinai gali daryti įtaką tolimesnei jų raidai. Tai kelia nerimą ir tai būtų tamsesnė COVID-19 pusė vaikams.

Ypatingai sudėtinga situacija yra, kai vaikams išsivysto dauginis uždegiminis sindromas ir juos gali tekti gydyti intensyviosios terapijos skyriuje. Laimė, šie atvejai nėra labai dažni“.

Anot gydytojos, vaikų, kurie patenka į ligoninę dėl COVID-19 ligos, amžius yra labai įvairus: nuo naujagimių iki paauglių.

„Nėra vienas dominuojantis srautas. Yra įvairaus amžiaus pacientai“, – patikino I. Ivaškevičienė.

Kodėl verta vaikus skiepyti?

Gydytoja patarė tėvams, abejojantiems, ar skiepyti vaikus nuo koronaviruso, ar ne, rinktis skiepus.

Vaikų skiepijimas

„Nė vienas tėvas negali žinoti, kaip sunkiai susirgs jo vaikas, ar jis nebus tas, kuris pateks į Intensyviosios terapijos skyrių ir kuriam išsivys dauginis uždegiminis sindromas ar kažkokios kitos sunkios COVID-19 komplikacijos, kaip jis jausis ir gyvens, persirgęs net ir lengvos formos infekcija.

Dauginis uždegiminis sindromas gali išsivystyti ir tiems, kurie sirgo labai lengvai. Dalis mūsų pacientų tėvų net ir nežinojo, kad vaikai sirgo. Vadinasi, jie persirgo itin lengva forma.

Persirgus šia infekcija mes nežinome tolimesnių pasekmių. Tad kiekvieną kartą mes traukiame loterijos bilietą ir rizikuojame savo vaiko sveikata“, – įspėjo medikė.

Vaikus, kurių dar negalima skiepyti nuo koronaviruso, anot medikės, galima apsaugoti, paskiepijant juos supančius asmenis.

„Be skiepo reikėtų nepamiršti ir nespecifinių apsaugos priemonių: rankų higienos, kaukių dėvėjimo“, – kalbėjo I. Ivaškevičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (360)