Tobulėjančios technologijos daro gyvenimą patogesnį. Keičiasi žmonių įpročiai, judėti reikia vis mažiau. Net maisto produktų jau galima nusipirkti nepakilus nuo kompiuterio ir neišvažiavus iš namų. Tereikia pakrutinti pirštus ir nuspausti kelis klavišus. Tačiau toks gyvenimo būdas kenkia žmonių sveikatai. Sveiką gyvenimo būdą propaguojančios šalies garsenybės nusprendė prisijungti prie sportuoti skatinančios iniciatyvos ir raginti žmones kuo daugiau judėti.

Trūksta laiko ir valios

Neseniai atlikta Lietuvos gyventojų apklausa parodė, kad daugiau nei pusė šalies gyventojų sportą įvardija kaip vieną svarbiausių veiksnių, lemiančių gerą žmogaus sveikatą.

52 proc. Lietuvos gyventojų mano, kad fizinis aktyvumas svarbus sveikatai, svarbiau už jį, anot respondentų, tik sveika mityba (70 proc.) ir gebėjimas suvaldyti stresą (55 proc.). Vis dėlto net 42 proc. apklaustųjų teigė sportuojantys nereguliariai, o beveik kas penktas (18 proc.) nesportuoja visai. Dažniausiai lietuviams reguliariai sportuoti trūksta laiko ir valios, o penktadaliui šalies gyventojų – ir kompanijos. Kad ir kaip būtų, visi sutaria, jog judėti yra labai svarbu. Tai ne tik lemia geresnę savijautą bei nuotaiką, bet ir padeda išvengti tam tikrų ligų.

Audrius Klišonis
„Judėjimas yra prigimtinė žmogaus būsena. Tačiau net mokykloje vaikai skatinami kuo mažiau judėti, o už nesugebėjimą ramiai išsėdėti 45 min. trunkančią pamoką ne vienam iš mūsų buvo nusukta ausis. Dėl šiuolaikinio gyvenimo būdo, kai nuolat skubame, patiriame daug streso ir netaisyklingai maitinamės, dažnai kyla sveikatos problemų. Daugeliui mūsų atsisakyti skanaus, bet įvairiais priedais ir papildais prifarširuoto maisto sunku. Bent dalį žalos galima kompensuoti mankštinantis, judant“, – sakė sveikatos apsaugos viceministras Audrius Klišonis.

Pervertina savo sveikatą

Net 62 proc. Lietuvos gyventojų įsitikinę, kad jų sveikata yra labai gera, tačiau 66 proc. gydytojų mano, jog žmonių sveikata yra vidutiniška.

Kęstutis Čereška
„Lietuvoje žmonės juda mažai. Tai rodo ir toks didelis sergančiųjų širdies bei kraujagyslių ligomis skaičius šalyje. Nuo jų žmonės miršta 2,5 karto dažniau nei Vakarų Europos valstybėse. Be to, daugėja nutukusių žmonių“, – sakė socialinės sveikatingumo iniciatyvos „Geros sveikatos klubas“ steigėjas Kęstutis Čereška. Jo manymu, pirmiausia reikėtų keisti savo požiūrį į sveikatą. „Visi žino, kad sportuoti – sveika ir naudinga. Bet dažnai tuo viskas ir baigiasi. Juk daug paprasčiau nueiti į vaistinę ir nusipirkti vaistų nei aktyviai sportuojant gerinti sveikatą. Tokį požiūrį būtina keisti“, – neabejojo K.Čereška.

Vienas iš mankštų po atviru dangumi iniciatorių tikisi, kad garsūs šalies žmonės sveikos gyvensenos pavyzdžiais padės užkrėsti ir kitus, tad visuomenė taps aktyvesnė ir sveikesnė. Būrys scenos, televizijos ekrano ir sporto žvaigždžių Vilniuje, o vėliau – ir kituose didžiuosiuose miestuose šią vasarą gryname ore nemokamai ves mankštas, kuriose galės dalyvauti visi norintieji.

Sportuoti ragina ir įžymybės

Joana Bartaškienė
Lietuvos moterų sporto asociacijos prezidentė ir aerobikos pradininkė šalyje Joana Bartaškienė neįsivaizduoja nė dienos be sporto. „Sportas leidžia ilgiau išlikti jaunoms, gražioms, laimingoms. Jaunimas neįsivaizduoja, kad ir močiutės gali sportuoti. Galiu patikinti, kad amžius – ne riba. Jaunų žmonių, kurie skundžiasi sveikata, yra daug daugiau nei senų. Jeigu būčiau darbdavė, sumažinčiau atlyginimus tiems darbuotojams, kurie nesportuoja“, – šypsojosi J.Bartaškienė.

Europos ir pasaulio čempionatų prizininkas, parolimpietis Tomas Kairys gerai žino, kaip sunku pradėti sportuoti, tačiau tikina, kad dėl geros sveikatos verta stengtis.

Savo pavyzdžiu kitus užkrėsti sieks ir sportininkas bei neįgaliųjų teatro aktorius Viktoras Topal. „Jaunimas šiandien yra labai tingus. Daugiau sporto ir mažiau alaus!“ – entuziazmo nestokojo V.Topal.

O televizijos žvaigždė Aistė Paškevičiūtė prisipažino, kad yra tinginė ir ši iniciatyva jai bus puiki galimybė vėl pradėti sportuoti. „Būkite tikri, kad kojų kilnojimas gulint lovoje nėra sportas. Raumenų nuo to neatsiras“, – žaismingai tikino mergina.