Donoras kūdikiams perdavė pirmojo tipo neurofibromatozę, dėl kurios išsivysto nervų sistemą paveikiantys augliai. Ligos geną turinčio donoro sperma buvo panaudota 10 šalių.

Spermos bankas "Nordisk Cryobank" kaltinamas dėl nesugebėjimo aptikti ligą sukeliantį geną. Spermos banko vadovas Peteris oweris sakė, kad klinika žinojo apie penkis kūdikius, gimusius su neurofibromatoze, bet iš karto nenustojo naudoti donoro spermos, nes nežinojo, kad ligą perdavė būtent šis donoras.

Pranešama, kad šio donoro spermą naudojo 14 skirtingų vaisingumo klinikų. Dėl konfidencialumo reikalavimų spermos bankas negali atskleisti, koks neurofibromatoze sergančių vaikų amžius, bet teigiama, kad jie gimė prieš 2008-sius metus Europoje ir už jos ribų.

Neaišku, kaip vieno donoro sperma galėjo būti panaudota 43 moterims apvaisinti, nes Danijoje vieno donoro spermą leidžiama naudoti ne daugiau kaip 25 kūdikiams. Nuo spalio 1 dienos įsigalios naujos taisyklės ir vieno donoro spermą bus galima naudoti ne daugiau kaip 12 kartų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)