„Mes kalbame apie aplinką, kurioje gyvena žmonės ir tos aplinkos palankumą žmogaus sveikatai. Kadangi rūkančiųjų yra mažiau negu nerūkančiųjų, tai draudimas rūkyti bendro naudojimo balkonuose yra tikrai logiškas, – teigia sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis.

Algirdas Šešelgis

– Pavyzdžiui, mamos į lauką išveža miegantį vaiką vežimėlyje ir jei kas nors šalia rūkys, tai kaip vaikas tokiame ore miegos? Taip pat, pavyzdžiui, kai kurie seni žmonės neturi galimybės išeiti į lauką, jie, nueitų, tarkime, iki balkono, tai jie neturėtų kvėpuoti dūmais. Tokiu atveju būtų ne atsigavimas gryname ore, o kenkimas jų sveikatai.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian sako, kad atėjus pavasariui, departamentas sulaukia daug skundų dėl rūkančiųjų bendruose balkonuose, kurie dažniausiai yra bendrabučių tipo balkonuose.

Kodėl susilaikyta nuo draudimų rūkyti privačiuose balkonuose? Viceministras sako, kad dėl to būtų kur kas daugiau problemų, todėl šiuokart sustota tik prie bendrojo naudojimo balkonų. A. Šešelgis sako, kad bendrojo naudojimo balkonų Lietuvoje yra pakankamai daug, tad pasak jo, draudimas būtų naudingas nerūkantiesiems.

G. Belian taip pat pripažįsta, kad skundų gauna ir dėl rūkančiųjų lauko kavinėse. „Jaunos šeimos nori praleisti laisvalaikį kavinėje, ramiai pasėdėti, tačiau dabar jie priversti kvėpuoti dūmais. Tokių skundų buvo tikrai nemažai, todėl šią priemonę mes įtraukėme į projektą“, – sako specialistė.

Gražina Belian

Kaip nusižengėliai bus gaudomi?

„Žmonių sąmoningumas taip greitai nepasikeičia, reikalingas laikas. Ilgainiui žmonės pripranta ir taip, kaip yra neleidžiama, jie ir nedaro, – pridūrė viceministras.

– Jei įstatyme yra tam tikros nuostatos, tai per tam tikrą laiką žmonės pradeda vadovautis reikalavimais, kurie yra įstatymo lygmenyje. Tai nereiškia, kad kiekvienoje nerūkymo zonoje budės policininkas. Jei jūs nusižengsite ir būsite užfiksuotas, iš pradžių bus skirtas įspėjimas ar pastaba. Manau, kad bendromis jėgomis reikės žiūrėti, kad įstatymo nuostatos būtų vykdomos.“

Daugiau apie planuojamus draudimus rūkantiesiems – laidos DELFI DIENA įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (283)