Šiuo metu nuo 2010 m. Lietuvoje galiojanti didžiausia leidžiama kvapo koncentracija gyvenamosios aplinkos ore yra 8 europiniai kvapo vienetai, o nuo 2026 m. sausio 1 d. ši norma bus sumažinta iki 5 europinių kvapo vienetų, informuoja SAM.

Atkreipiamas dėmesys, kad gyventojams visuomenės sveikatos sauga iki griežtesnio kvapo normatyvo įsigaliojimo nepablogės, nes 5–8 kvapo vienetų koncentracija aplinkoje jaučiama kaip silpnas kvapas. Visgi 5 kvapo vienetų koncentracija gali paveikti kur kas mažesnę visuomenės dalį, sukelti mažiau dirginimo, nepasitenkinimo.

Pabrėžiama, kad taip pat iki šio termino įmonės turėtų baigti nustatyti sanitarinės apsaugos zonas (SAZ) pagal realią taršą, kas leis neartėti gyventojams ir įmonėms vieniems prie kitų ir užtikrinti ne tik visuomenės sveikatos saugą, bet ir ūkinės veiklos interesus.

Primenama, kad poreikis atidėti griežtesnio kvapo normatyvo įsigaliojimą iškilo sprendžiant žemės reformos metu įmonių SAZ neįregistravimo problemą, kai šalia esamų įmonių grąžintose žemėse galėjo būti statomi gyvenamieji namai, o gyventojai labiau veikiami taršos, nepageidaujamų kvapų. SAZ numatomi žemės naudojimo apribojimai yra viena iš priemonių, apsauganti gyventojus nuo ūkinės veiklos galimo neigiamo poveikio, taršos, kvapų, taip pat neleidžianti gyvenamosioms vietovėms artėti prie įmonių ir sauganti ūkinės veiklos interesus.

Kaip anksčiau rašė ELTA, skundų dėl specifinę veiklą vykdančių įmonių ir jų skleidžiamos taršos ar dėl sanitarinės apsaugos zonų (SAZ) taikomų ribojimų fiksuojama visoje Lietuvoje. Tuo nepatenkinti tiek kai kurie Klaipėdos laisvajai ekonominei zonai (LEZ) priklausančių įmonių kaimynų, tiek vėjo jėgainių pašonėje sklypų turintys gyventojai ar dalis šalia oro uostų, ūkinę veiklą vykdančių verslų gyvenančių žmonių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją