Tiesa, bulvių traškučiuose yra daugiau riebalų, tad kyla ir kitokių pavojų sveikatai.

Harvardo medicinos mokyklos mokslininkai įtarė, kad kraujospūdį bulvės didina, nes jose daug krakmolo ir didelis glikemijos indeksas, tad krakmolingi angliavandeniai organizme greitai virsta cukrumi ir staigiai padidina kraujyje cukraus lygį. Mokslininkų teigimu, laikui bėgant tai gali sukelti kraujospūdžio problemų.

Tyrimas išspausdintas leidinyje „British Medical Journal“. Jo metu analizuoti 187 000 žmonių sveikatos duomenys, vyrus ir moteris Amerikoje stebėjo 20 metų.

Tyrimo duomenimis, nuolat bulves valgančioms moterims aukšto kraujospūdžio rizika kiek didesnė nei vyrams.

Na o apibendrinant galima teigti, kad keturis kartus per savaitę ar dažniau valgantiems bulvių vyrams ar moteris 11 proc. padidėja aukšto kraujospūdžio rizika, lyginant su tais, kurie valgo bulvių rečiau nei kartą per mėnesį.

Valgantiems bulvių traškučių keturis kartus per savaitę ar dažniau 17 proc. padidėja aukšto kraujospūdžio rizika.

Bent vieną dieną per savaitę sumažinus bulvių ir pakeitus jas nekrakmolingomis daržovėmis, 7 proc. sumažėja aukšto kraujospūdžio rizika.

Tyrėjų teigimu bulvių, kurios turi aukštą glikemijos indeksą, reikėtų nebevadinti daržovėmis.

Tiesa, ne visi mokslininkai tam pritaria. Mokslininkai iš Naujojo Pietų Velso teigia, kad labai svarbu nagrinėti visą žmogaus valgiaraštį, analizuojant aukšto kraujospūdžio riziką. Dietologė Victoria Taylor teigė: „Tokio pobūdžio tyrimai gali rodyti tik asociaciją, o ne priežastį ir poveikį. Nors didesnis bulvių vartojimas buvo siejamas su aukštesniu kraujospūdžiu, gali būti, kad ir kiti mitybos ar gyvenimo būdo veiksniai turi įtakos rezultatams.“

Profesorius Tomas Sandersas aiškino: „Antsvoris, gausus druskos ir alkoholio vartojimas, mažas kalio vartojimas didina kraujospūdį, na o atskirų maisto produktų poveikis mažiau užtikrintas. Iš esmės vaisiai ir daržovės siejami su žemesniu kraujospūdžiu, išskyrus marinuotas daržoves. Tiesa, bulvės, ypač bulvių traškučiai dažnai yra stipriai sūdyti, tad tai galėtų būti padidėjusio kraujospūdžio paaiškinimas. Nemanau, kad remiantis šiuo tyrimu reikėtų drausti žmonėms valgyti bulves.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (149)