Tiems, kas tyrinėja poravimosi fenomeną ir jam priskiriamus elgsenos modelius, bučiniai išlieka neįminta mįslė, skelbia healthland.time.com.

Šimpanzės ir babuinai bučiuojasi, tačiau tikrai ne taip ir ne tiek, kiek žmonės. Egzistuoja trys teorijos, kodėl mes, žmonės, skirtingai nuo kitų rūšių, taip mėgstame bučiuotis: bučiniai žadina geismą, stiprina santykius ir gali būti trakuojami kaip išbandymas potencialiai antrajai pusei.

Du mokslininkai iš Oksfordo universiteto eksperimentinės psichologijos katedros – Rafaelis Wlodarski ir Robinas Dunbaras - pristato savo naujausio tyrimo rezultatus. Internete buvo atlikta apklausa, kurios metu klausta 900 suaugusiųjų (du trečdalius respondentų sudarė moterys) nuomonės. Dalyvių prašyta atsakyti į klausimus apie bučinių svarbą ilgalaikiuose bei trumpalaikiuose santykiuose. Iš esmės moterims bučiniai svarbesni nei vyrams (nieko stebėtino). Įdomu tai, jog vyrams, kurie laiko save patraukliais ir mėgaujasi priešingos lyties dėmesiu, bučiniai taip pat labai svarbūs.

Mokslininkai sako, jog tokia tendencija labai logiška, nes tiek patrauklūs vyrai, tiek moterys potencialiai antrajai pusei kelia didesnius reikalavimus ir ilgiau renkasi. Kalbant apie moteris, vaikų auginimas – viena svarbiausių užduočių jų gyvenime, didžiausia investicija, todėl tinkamą tėvą pasirinkti yra tikras iššūkis. Antropologė Helen Fisher sako: „Kalbant apie protingas rūšis, ilgai auginančias atžalas, svarbios antrosios pusės atrankos procedūros, būtina atpažinti ir atmesti netinkamus variantus“. Patrauklūs vyrai išrankūs, nes, paprastai kalbant, gali leisti sau šią prabangą, jie turi iš ko rinktis, todėl reikalinga kandidačių atrankos sistema. Kaip teigia Oksfordo universiteto mokslininkai, bučiniai – bene geriausias būdas patikrinti potencialios antrosios pusės patrauklumą ir tinkamumą.

„Žmonių poravimosi ypatumai labai sudėtingi. Kalbama net apie kelių pakopų atrankos sistemą, kai žmonės užduoda sau tokius klausimus „Ar man tikrai verta ryžtis artimesniems santykiams?“. Pirminė atranka susijusi su išvaizda ir socialiniais kabliukais. Vėliau procesas tampa vis intymesnis ir intymesnis, santykiai evoliucionuoja – štai tada ir ateina metas bučiniams“, - tyrimo rezultatus komentuoja R. Dunbaras.

Kaip bučiuojantis nustatyti parnerio potencialą? Tiksliai neaišku, tačiau yra bučinių tyrinėtojų, manančių, jog svarbiausias rodiklis – kvapas. Knygoje „The Science of Kissing“ (Bučinių mokslas) Sheril Kirshenbaum cituoja Claus Wedekind, kuri teigia: „Moteris labiausiai traukia kvapas vyrų, turinčių kitokį imuninės sistemos genetinį kodą DNR regione, dar žinomame kaip MHC“. 

Užmezgus ryšį su asmeniu, kurio DNR kardinaliai skiriasi nuo jūsų, padidėja tikimybė, jog susilauksite sveikų palikuonių. Be to, bučiuotis juk žymiai maloniai nei vargti su genetiniais tyrimais.

Kiti mokslininkai mano, jog vaisingomis dienomis moterys siunčia signalą, kurį pakankamai arti atsidūręs partneris supranta. Kaip teigia tyrimo, kurio rezultatai skelbiami „Archives of Sexual Behavior“, autoriai: bučinių svarba gali būti pasąmoninė arba partneriai tiesiog aiškinasi, ar vienas kitam patraukliai kvepia.

Tyrime dalyvavusios moterys įvardijo, jog bučiniai joms svarbesni ilgalaikių santykių lygmenyje, tai reiškia, jog jie komunikuoja simpatiją ir prieraišumą. Tiesą sakant, kalbant apie ilgalaikius santykius, pastebėta, jog jie siejami su bučinių, o ne sekso gausa (nors žmonės, kuriems netrūko nei vieno, nei kito, buvo tie, kuriems santykiai teikia didžiausią pasitenkinimą). Be to, mokslininkai spėja, jog, nors bučiniai ir žadina geismą, geismas nėra veiksnys, skatinantis žmones bučiuotis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)