Gimė pirmasis kūdikis, pradėtas taikant naują „trijų asmenų“ apvaisinimo technologiją, praneša „New Scientist“. Šią technologiją sukūrė ir pritaikė JAV mokslininkai.

Penkių mėnesių Abrahimas Hassanas turi įprastą savo tėčio ir mamos DNR ir dar nedidelę dalį genetinio kodo iš donoro. JAV gydytojai žengė šį precedento neturintį žingsnį tam, kad Abrahimas iš savo motinos nepaveldėtų retos genetinės būklės.

Ekspertai sako, kad šis sėkmingas pavyzdys gali pranašauti naują erą medicinoje ir gali būti išeitis kitoms šeimoms, kurios nenori savo palikuoniams perduoti retų genetinių ligų.

Bet jie įspėja, kad būtini griežti šios naujos ir ginčytinos technologijos, vadinamos mitochondrijų donoryste, patikrinimai.

Mitochondrijos yra mažyčiai skyreliai, esantys kone kiekvienoje kūno ląstelėje, kurie paverčia maistą reikalinga energija.

Kai kurios moterys turi genetinių mitochondrijų defektų, kuriuos gali perduoti savo vaikams.

Mokslininkai rado daugybę būdų, kaip išvengti šios problemos.

JAV mokslininkų komanda atlikti procedūros nuvyko į Meksiką, nes šioje šalyje nėra tokias procedūras draudžiančių įstatymų. Jie panaudojo metodą, kuris leidžia pataisyti mitochondriją motinos kiaušinėlyje prieš apvaisinant jį laboratorijoje tėvo spermatozoidu.

Jie panaudojo sveikos donorės kiaušinėlį, iš kurio išgavo sveiką mitochondriją.

Todėl kūdikis turi 0,1 proc. DNR iš donorės (mitochondrijų DNR), o visas kitas genetinis kodas, kuris nulemia plaukų ir akių spalvą ir kt. – paveldėtas iš tėvo ir motinos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (138)