Konsultuojant chirurgui proktologui Deividui Narmontui ir vienos firmų, tiekiančių medicinos įrangą, gydytojui konsultantui Dariui Daunoravičiui, pirmąsias – hemorojaus ir pilonidinės cistos – operacijas lazeriu atliko Kretingos ligoninės chirurgas Karolis Daktaras.

„Viskas sekėsi lengva ranka“, – kolegą pagyrė D. Narmontas, kuris, sakė, jau yra atlikęs ne mažiau kaip 0,5 tūkst. tokių operacijų. K. Daktaro „sąskaitoje“ tokių operacijų kol kas kelios dešimtys ir sustoti neketinama. „Kretingos ligoninėje lazeriu esame pasirengę atlikti hemorojaus, išangės fistulių, smulkiąsias proktologines operacijas, dirbti lazeriu parengta visa mūsų komanda“, – kalbėjo K. Daktaras, kurio pastebėjimu, Kretingos ligoninės įsigytas ir įdiegtas chirurginis lazeris yra labai aukštos kokybės, šviesolaidis dirba cirkuliariai, tai yra veikia visomis kryptimis, kas tik dar labiau sustiprina galutinę operacijos sėkmę. O ir tokių operacijų gydymui prireikia vis daugiau: hemorojus – liga, kuria serga apie 40 proc. žmonių populiacijos visame pasaulyje, ne išimtis – ir Lietuva: iš esmės hemorojaus problemų turi kas antras gyventojas. „Problema išties didelė ir dažna, tik žmonės savyje dar turi nugalėti gėdijimosi jausmą ir laiku kreiptis į gydytojus“, – akcentavo gydytojai proktologai D. Narmontas ir K. Daktaras.

Kuo gi lazerinė chirurgija yra pranašesnė už įprastai atliekamas operacijas?


Gydytojai paaiškino, kad visų pirma išvengiama didesnių pjūvių, antra, – pacientas sveiksta dvigubai greičiau. „Po įprastos chirurginės intervencijos, tarkim, po hemorojaus operacijos, pacientas gyja mėnesį, tai po operacijos lazeriu – maždaug dvi savaites“, – K. Daktaras patikino, kad operavus lazeriu pacientas jau po valandos gali stotis ir tą pačią dieną grįžti namo. Nejautra pacientui parenkama, atsižvelgus į jo sveikatos būklę, pasitarus su gydytoju anesteziologu.

„Diegdami lazerinę chirurgiją visiškai atliepiame sveikatos apsaugos politiką – kad pacientas kuo mažiau laiko praleistų ligoninėje ir kuo greičiau grįžtų į normalų visuomeninį ir darbinį gyvenimą, – teigė Kretingos ligoninės vyriausiasis gydytojas R. Sakalauskas, akcentuodamas, kad valstybinėse gydymo įstaigose lazerinė chirurgija dar sunkiai skinasi kelią, nors tai yra vienas šiuolaikiškiausių gydymo metodų. – Mūsų ligoninės tikslas – visomis išgalėmis stiprinti bazę, kad galėtume teikti tas paslaugas, kokių iki šiol nebuvo.“

Gydytojas konsultantas D. Daunoravičius Kretingos ligoninę įvardino kaip progresyvią, o ligoninės operacinę priskirtų geriausioms Lietuvos gydymo įstaigų operacinėms. „Buvo malonu dirbti“, – pripažino konsultantas.

Lazerinę chirurgiją diegianti Kretingos ligoninė pasirengusi priimti pacientus ne tik iš mūsų rajono, bet ir aplinkinių savivaldybių, o gydytojas proktologas K. Daktaras ligonius konsultuoja kartą per savaitę Kretingos ligoninės Ambulatoriniame-konsultaciniame skyriuje.