„Mes nemanome, kad reikia stabdyti reformą. Mes manome, kad visi auditavimai, patikrinimai, analizės buvo atliktos iki tol“, – „Žinių radijui“ teigė E. Gentvilas, atsakydamas į socialdemokratų raginimą ne tik stabdyti reformą, bet ir atlikti pertvarkos projektų ir sprendimų auditą.

„Trijose savivaldybėse vykstantis medikų pasitraukimas iš 60 savivaldybių nereiškia, kad reforma čia yra problema. Aš manau, kad kai kuriose vietose problema yra savivaldos rinkimai – pasikeitė vietinė valdžia, pasikeitė santykis su gydymo įstaigų vadovybėmis. Pati reforma neturėtų dėl to būti stabdoma“, – tikino liberalas.

E. Gentvilo teigimu, Liberalų sąjūdžio frakcija ketvirtadienį susitiks su Lietuvos medikų sąjūdžiu ir aptars esamą situaciją dėl iš gydymo įstaigų pasitraukiančių specialistų. Tačiau politikas nemano, kad su medikais bus diskutuojama dėl sveikatos priežiūros įstaigų reformos stabdymo.

„Pasitikrindami galimus atsakymus į visuomenės keliamus klausimus, rytoj frakcija susitinka su Lietuvos medikų sąjūdžio vadovybe, pasižiūrėti jų akimis. Nes vienas dalykas kai Dulkys ar ministerija pasakys, kitas dalykas kai gydymo įstaiga kokia nors pasakys, o Lietuvos medikų sąjūdis, mano manymu, autoritetinga medikų bendruomenei organizacija, kuri tikrai neutraliai mums nušvies vaizdą“, – pranešė Seimo narys.

„Tikrai nemanau, kad bus kalbama, jog pačią reformą reikia stabdyti. Kiekviena reforma turi skausmingų pasireiškimų ir kažkas nukenčia, bet, šiuo atveju, manau, kad (medikų išėjimai iš darbo – ELTA) daugiau susiję su politiniais pasikeitimais savivaldybėse, o ne su pačia sveikatos priežiūros įstaigų reforma“, – kartojo E. Gentvilas.

Trečiadienį su Lietuvos medikų sąjūdžiu susitinka Seimo pirmininkė ir Liberalų partijos vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

ELTA primena, kad pirmadienį Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) dėl masinio gydytojų išėjimo iš darbo pareikalavo skubiai sušaukti Seimo sveikatos reikalų komiteto posėdį ir stabdyti sveikatos priežiūros įstaigų reformą.

Kaip skelbta anksčiau, liepos pradžioje Zarasų ligoninę paliko 12 gydytojų, kurie nesutiko su savivaldybės įgyvendintu ligoninės reorganizavimu. Pasak medikų, vietos valdžia neatsakė į gydytojų keltus klausimus dėl tolimesnės ligoninės veiklos ir neatliepė jų prašymų. Dėl gydytojų trūkumo Zarasuose sustabdyta kelių ligoninės skyrių veikla.

Problemos dėl darbą paliekančių medikų kilo ir Raseiniuose – miesto ligoninę dėl naujo įstaigos vadovo konkurso planuoja palikti 7 darbuotojai. Gydytojai prašė mero konkursą organizuoti skaidriai, tačiau, jų teigimu, išgirsti nebuvo. Dėl išeinančių medikų Raseinių ligoninės vidaus ligų skyriuje pradėtas riboti planinis pacientų priėmimas.

Praėjusią savaitę panašius skundus sveikatos apsaugos ministrui išreiškė ir Raseinių poliklinikos medikai, prašydami stabdyti, pasak gydytojų, neskaidrų konkursą dėl įstaigos vadovo posto.

Kelios dešimtys medikų paliko ir Vilniaus Centro polikliniką. Pranešta, kad iš darbo pasitraukė 40 darbuotojų – ne tik poliklinikos skyrių vadovai, bet ir beveik visa administracija, ūkio darbuotojai, atsistatydino gydymo taryba, o galiausiai Vilniaus meras atleido ir patį poliklinikos vadovą Zdislavą Skvarciany. Kaip nurodė Vilniaus savivaldybė, poliklinikos vadovas atleistas dėl sveikatos sistemos autoriteto žeminimo.

Nuo rugpjūčio 1 d. Lietuvos savivaldybės gali pradėti steigti sveikatos centrus, kuriuose būtų suteikta bent 80 proc. bazinių sveikatos priežiūros paslaugų. Savivaldybės sprendimus dėl sveikatos centrų kūrimo jungiant viešąsias arba privačias gydymo įstaigas turės priimti iki šių metų pabaigos.