„Aš pasakiau šitaip – arba sprendžiam (klausimą komitete – ELTA), arba sprendžiame atimdami iš to komiteto teisę svarstyti. Nes tiek neleistinai uždelsus projekto apsvarstymą kyla mintis, kad tyčia nesvarstoma“, – Eltai teigė E. Gentvilas.

Šį klausimą iškėlęs pirmadienį vykusiame koalicinės tarybos susitikime, politikas sako išgirdęs patvirtinimą, jog Odontologų rūmų įstatymo projektas bus apsvarstytas.

„Premjerės lūpomis buvo pasakyta, kad klausimas bus išspręstas artimiausiu metu komitete ir nereiks imtis drastiškų priemonių, pavyzdžiui, priimti Seime protokolinį nutarimą, kad iš Sveikatos reikalų komiteto perduoti Teisės ir teisėtvarkos komiteto žiniai šį klausimą“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Visgi, liberalas pabrėžia – jei klausimas nebus išspręstas SRK viduje, jis siūlys Odontologų rūmų įstatymą perduoti kitam Seimo komitetui.

„Tai tikiuosi, kad artimiausiu metu ponas Matulas išspręs šitą klausimą. Bet jeigu neišspręs per artimiausias 2–3 savaites, tai tikrai Sesijos pabaigoje bus pakeistas komitetas, aš to sieksiu“, – teigė E. Gentvilas, pridurdamas, kad profesinių savivaldų įteisinimas yra įrašytas koalicijos sutartyje.

Užsimena apie galimą interesų konfliktą

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas E. Gentvilas, kalbėdamas apie delsiamą apsvarstyti Odontologų rūmų projektą, užsimena apie galimą viešųjų ir privačių interesų konfliktą. Anot jo, susidaro regimybė, kad SRK pirmininkas Antanas Matulas, vilkindamas šį klausimą komitete, iškėlė privačius interesus virš valstybės poreikių.

Antanas Matulas

„Labiausiai akis badantis yra vienas dalykas – galima viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje regimybė. Nedrįstu teigti, kad tai yra faktas, bet mes žinome, kad neturi susidaryti net viešųjų ir privačių interesų konflikto regimybė“, – kalbėjo E. Gentvilas.

„Nesileisdamas į detales, aš nenorėčiau, kad šią Seimo koaliciją lydėtų kieno nors galimi privatūs interesai iškelti virš valstybės poreikių, virš koalicijos sutartos programos. Tikiuosi, kad baigsis šitas performansas ir baigsis solidžiai, valstybiškai, o ne žiūrint per privačių interesų prizmę“, – sakė jis.

Visgi, liberalas nenorėjo atskleisti, į kokį galimą viešųjų ir privačių interesų konfliktą yra įsitraukęs A. Matulas.

„Aš turiu omenyje galimą interesų konfliktą šito asmens, bet toliau aš nenoriu komentuoti, nes tikiuosi, kad bus išspręsta padėtis ir nereiks daugiau komentuoti tų dalykų“, – sakė E. Gentvilas.

Odontologų rūmų įstatymo projektas bus vėl svarstomas šį trečiadienį Sveikatos reikalų komitete.

ELTA primena, kad Seime netyla pasipiktinimai odontologų savivaldą įteisinančio projekto „vilkinimu“. Parlamentarė Ieva Pakarklytė kaltina Sveikatos reikalų komiteto pirmininką Antaną Matulą nesugebėjimu trečius metus apsvarstyti Odontologų rūmų įstatymo projekto. „Laisvietė“ teigė netikinti A. Matulo duotu pažadu, kad projektas bus priimtas dar šios Seimo sesijos metu.

Konservatorius atremia kritiką teigdamas, kad Odontologų rūmų įstatymas jau įrašytas į trečiadienį vyksiančio komiteto posėdžio darbotvarkę. Pats būdamas išvadų rengėju, A. Matulas yra pateikęs pasiūlymą pakoreguoti įstatymo projektą taip, kad narystė Odontologų rūmuose nebūtų privaloma. Visgi, politikas pritaria tam, kad odontologų bendruomenė gali būti savarankiška organizacija.

Odontologų rūmų įstatymo projektu siekiama odontologų bendruomenei suteikti didesnį savarankiškumą ir autonomiją. Taip pat projekte numatyta, kad bendruomenei būtų sugrąžinta teisė išduoti, sustabdyti ir panaikinti licencijas gydytojams odontologams.

Nuo 2020 metų licencijas gydytojams odontologams išduoda Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba.

Anot Odontologų rūmų atstovų, nuo 2021-ųjų svarstomą įstatymo projektą yra delsiama priimti. Dėl projekto vilkinimo kaltindami Sveikatos reikalų komiteto pirmininką A. Matulą, Odontologų rūmų atstovai yra kreipęsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją bei parlamento vadovę Viktoriją Čmilytę-Nielsen.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją