„Situacija labai sunki. Iki šiol ir taip trūkdavo vaistininkų, dabar dar labiau“, – sakė „Eurovaistinės“ vaistininkė Jūratė Petrevičienė.

Pasak „Camelia“ regiono vadovės Kristinos Zacharevič, kai kurių vaistinių darbo laikas trumpėjo, kitur vaistinės nebedirbs sekmadieniais.

„Yra keli atvejai mūsų vaistinių tinkle, kad kelios vaistinės nebedirbs. Tenka konstatuoti faktą, kad tokio vaistų prieinamumo, koks buvo iki liepos 1 dienos, vaistinės užtikrinti nebegalės“, – sakė „Gintarinės vaistinės“ generalinė direktorė Rūta Bagdonavičienė.

Rūta Bagdonavičienė

„Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Rolanda Lipnevičiūtė taip pat sako, kad keliuose miesteliuose vaistinėms tenka ieškoti naujų darbuotojų, nes dabar dirbti nėra kam.

Pavyzdžiui, vaistinė Pakruojyje darbo laiką dabar trumpina tik pusvalandžiu, nes esama vaistininkė pasiryžo dirbti ilgesnes darbo valandas. O nuo rugpjūčio mėnesio į Pakruojį vaistininkui teks keliauti iš Šeduvos, mat arčiau darbuotojų neatsirado.

Rolanda Lipnevičiūtė

Tokia situacija susiklostė dėl to, kad nuo liepos 1 dienos įsigaliojo nauja tvarka. Kiekvienoje vaistinėje turės dirbti ne tik farmakotechnikas, bet ir bent vienas vaistininkas. Kai kuriais atvejais patys pacientai net neatskirdavo, kas juos aptarnaudavo.

Bet Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) įsitikinusi, kad tokie pokyčiai – į naudą.

„Norime sustiprinti farmacinės paslaugos kokybę, nes farmakotechnikas ir vaistininkas yra dvi skirtingos specializacijos“, – sakė SAM Farmacijos politikos departamento direktorė Anželika Oraitė.

K. Zacharevič teigimu, dabartinė situacija yra labai skausminga farmacijos specialistams, farmakotechnikams, kurie dirba jau daug metų.

Kristina Zacharevič

Jai antrina ir R. Lipnevičiūtė: „Suvokti, kad dvidešimtmetį dirbai, konsultavai, o dabar nebegali, nes atrodo, kažkas pasikeitė. Nors patirtis šitų žmonių tikrai didelė.“

Vaistinės darbo laikus ir krūvius priverstos koreguotis, nes vaistininkų trūksta. Pasak vaistinių atstovių, vaistininkų yra nepakankamai, kad būtų padengtos visos darbo valandos. Jau ir pernai viename tinkle laisvų buvo 40 vietų, kuriose buvo laukiami vaistininkai.

Dėl permainų vaistinių darbuotojams teko keliauti ne tik iš vienos darbovietės į kitą, bet ir į skirtingus Lietuvos miestus. SAM pripažįsta, kad pastebėjo, jog vaistinės ieškojo vaistininkų ir siūlė nemažus atlyginimus.

Didieji miestai pokyčių nepajus, bet daugiausiai pasikeitimų laukia regionuose. Gyventojai piktinasi – sunku patekti pas gydytojus, o dabar nebebus ir vaistinių. Apie budinčias vaistines jau nė nebesvajojama, mat mažesniuose miestuose tokių išvis nėra.

R. Bagdonavičienė sako, kad tokie pokyčiai palietė 87 „Gintarinės vaistinės“ vaistines, o tai daugiau nei trečdalis vaistinių. Pašnekovė vardina miestus – Jonava, Zarasai, Naujoji Akmenė, Anykščiai.

Pačių mažiausių miestelių, kur gyventojų mažiau nei 3 tūkstančiai gyventojų, vaistinėms numatomos išimtys. Ten ir toliau farmakotechnikai galės dirbi visiškai vieni, bet vaistininkas jį prižiūrės nuotoliu. Visgi ir čia numatomos tam tikros sąlygos.

„Galės dirbti tik tie farmakotechnikai, kurie baigė mokslus iki 2006 metų. Kita naujovė, kad vaistininkas galės prižiūrėti ne daugiau nei 3 farmakotechnikus“, – sakė A. Oraitė.

Anželika Oraitė

Anot SAM, pokyčiai reikalingi tam, kad į vaistinę užėjęs žmogus visais atvejais gautų kokybiškas paslaugas. Taip pat atsižvelgiama į tai, kad vaistinėse plečiamas paslaugų spektras, pavyzdžiui, skiepijimas, kurį gali atlikti tik vaistininkas.

Visą LNK Žinių reportažą rasite čia: