Paprastoji kraujažolė – augalas vertinamas dėl gausaus eterinių aliejų kiekio ir komponentų, kurių chemikai ištyrė joje esant daugiau nei 80.

„Kraujažolė naudojama, kaip žaizdas gydanti priemonė, o kartumynai naudojami skrandžio ir žarnyno ligų atvejais, tačiau reiktų atkreipti dėmesį, kad ir koks tas augalas būtų vertingas, jis turi ir kontraindikacijas – jo neturėtų vartoti asmenys, kuriems padidėjęs kraujo krešumas“, – sakė Kauno botanikos sodo profesorė daktarė Ona Ragažinskienė.

Augalų vaistinėlėje rekomenduojama turėti ir šventąja žole vadinamo vaistinio šalavijo, turinčio uždegimą slopinančių ir antibakterinių savybių. Sergantieji epilepsija ir nėščiosios jo vartoti negali.

Dažniausiai kaip prieskonis vartojamas raudonėlis gydo uždegimus, malšina skausmus, padeda atsikosėti, mažina kraujospūdį, tačiau raudonėlių ir iš jo pagamintų preparatų negalima vartoti nėščiosioms ir sergantiems virškinamojo trakto ligomis.

Prieš gydantis ar profilaktiškai vartojant augalus ar jų preparatus mokslininkai ragina pasidomėti galimais šalutiniais poveikiais.

Ruošiant augalus žiemai laikykitės taisyklių: dažniausiai augalus reikia rinkti saulėtos dienos popietę, praėjus parai po lietaus. Žolynų nedžiovinkite saulėkaitoje. O paruoštus žiemai laikykite pergamentiniuose maišeliuose.