Portalas „Delfi“ domėjosi, ar po naujausių pokyčių pasikeitė ligonių lankymo ir hospitalizavimo tvarka kai kuriose didžiausiose šalies gydymo įstaigose.

Santaros klinikų direktorė valdymui Jolita Jakutienė pasakojo, kad pacientų lankymo tvarka nesikeičia.

Jolita Jakutienė

„Niekas nesikeičia. Galiojanti lankymo tvarka išlieka ta pati. Ji skelbiama mūsų interneto puslapyje, o pacientams galimybių paso nereikia, kadangi visi pacientai privalo gauti medicininę pagalbą.

Lankytojai turi turėti leidimą. Esame pasitvirtinę tvarką, kaip jis išduodamas.

Visoms medicininėms paslaugoms galimybių paso nereikia“, – patikino J. Jakutienė.

Kaip rašoma Santaros klinikų interneto puslapyje, šioje gydymo įstaigoje ir toliau galima lankyti sergančius artimuosius, tačiau lankytojai turi laikytis taisyklių, užtikrinančių epidemiologinę saugą.

„Lankymas leidžiamas gavus leidimą, kurį išduoda padalinio, kuriame gydomas Jūsų artimasis, vadovas.

Lankomas asmuo turi kreiptis į savo gydantį gydytoją, kad būtų išduotas leidimas jį lankysiančiam asmeniui. Reikia tiksliai pasakyti asmens vardą, pavardę, gyvenamosios vietos adresą ir telefoną.

Leidimai išrašomi per vieną darbo dieną ir paliekami apsaugos poste. Lankytojai, atėję lankyti ligonio, yra registruojami. Asmens duomenys, t. y. vardas, pavardė, telefono ryšio numeris ir nuolatinės gyvenamosios vietos informacija yra renkami COVID-19 ligos profilaktikos ir kontrolės priemonių įgyvendinimo tikslams ir saugomi 21 dieną, po to sunaikinami. Šie duomenys reikalui esant pateikiami Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui.

Galimybių pasų išdavimas „Eurovaistinės“ vaistinėje

Už pateiktų duomenų tikrumą atsako asmuo, gavęs leidimą“, – rašoma Santaros klinikų puslapyje.

Santaros klinikose, leidimai išduodami:

  • kai lankomas vaikas iki 14 metų yra hospitalizuotas be slaugančio asmens (išskyrus naujagimius), nesergančio COVID-19 liga;
  • kai asmuo yra pasiskiepijęs viena iš COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) vakcinų pagal pilną skiepijimo schemą;
  • jei asmuo persirgo COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) ir diagnozė buvo patvirtinta remiantis teigiamu SARS-CoV-2 PGR tyrimo ar antigeno testo rezultatu, o nuo teigiamo tyrimo rezultato praėjo ne daugiau kaip 210 dienų (bet ne anksčiau, nei asmeniui baigėsi paskirtos izoliacijos terminas);
  • jei asmuo, kuriam atlikus COVID-19 tyrimą gautas neigiamas rezultatas, – ne anksčiau nei prieš 72 valandas (skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento) atlikus SARS-CoV-2 PGR tyrimą arba ne anksčiau nei prieš 48 valandas (skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento) atlikus antigeno testą;
  • kai lankomas pacientas yra terminalinės sveikatos būklės.


Plačiau apie tai, kam ir kaip išduodami leidimai, galite paskaityti čia.

Anot J. Jakutienės, Santaros klinikose yra apsaugos postai ir leidimams tikrinti skirti aparatai.

Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė

Vilniaus Lazdynuose esančioje Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje (RVUL) lankyti pacientus leidžiama asmenims, pasiskiepijusiems COVID-19 vakcina, persirgusiems COVID-19 liga arba turintiems neigiamą COVID-19 tyrimo rezultatą (atliktą ne anksčiau nei prieš 48 val.) ir pateikus tai patvirtinančius dokumentus.

„Patvirtinantis dokumentas nebūtinai turi būti galimybių pasas – tinka ir ES skaitmeninis COVID-19 pažymėjimas, medicininiai dokumentai iš e.sveikatos sistemos, atliktų COVID-19 tyrimų protokolai“, – portalui „Delfi“ sakė RVUL dokumentų valdymo ir komunikacijos skyriaus vyr. specialistė Asta Bagdonavičienė.

Pašnekovė pridūrė: „Mūsų ligoninėje lankymas vyksta trečiadieniais ir šeštadieniais nuo 11:00 iki 14:00 val. Nurodytu metu atvykusių lankytojų dokumentus tikrina specialiai tam deleguoti darbuotojai, kurie pasitinka lankytojus prie įėjimo (skaitmeniniai galimybių pasai skenuojami planšete ar telefonu, o atspausdinti dokumentai tikrinami juos peržiūrint „gyvai“).

Terminalinės būklės (t. y., nepagydomos ir progresuojančios ligos eigos) pacientų lankytojams netaikomi aukščiau minėti reikalavimai būti persirgusiems ar paskiepytiems. Jiems tik reikia gauti skyriaus vedėjo leidimą ir suderinti lankymo laiką.

Pacientams galimybių paso nereikia. Būtinoji pagalba teikiama visiems pacientams, o atvykstant planinei operacijai (įskaitant dienos chirurgijos paslaugas) pacientui turi būti atliktas viruso SARS-CoV-2 tyrimas (tiriant PGR metodu), kuris atliekamas iki stacionarizavimo likus ne daugiau kaip 72 val. Šiam tyrimui pacientą nukreipia jo šeimos gydytojas arba pacientai kviečiami iš anksto atlikti PGR tyrimą RVUL Konsultacijų centre, kur jiems paimamas tepinėlis iš gerklės ir nosiaryklės. Už šį tyrimą pacientui mokėti nereikia“.

Detalesnės pacientų lankymo taisyklės pateikiamos RVUL inerneto puslapyje. Apie tai galite paskaityti čia.

Vilniaus Antakalnio poliklinikoje ambulatorinės pirminės (šeimos gydytojų, odontologų) ir antrinės (gydytojų specialistų pvz.: kardiologų, oftalmologų) paslaugos teikiamos nereikalaujant galimybių paso.

„Antakalnio poliklinikoje užtikrinama saugi aplinka, valdomi ir atskiriami pacientų srautai, įeinant matuojama pacientų temperatūra“, – paaiškino Antakalnio poliklinikos komunikacijos koordinatorė Rūta Vanagienė.

Kauno klinikose galimybių pasas reikalingas tik lankytojams, kurie lanko artimuosius stacionare.

„Asmens sveikatos priežiūros paslaugos teikiamos nepriklausomai nuo to, ar asmuo turi galimybių pasą. Stacionarizuojant pacientus Kauno klinikose jiems yra daromas PGR tyrimas“, – kalbėjo Kauno klinikų Komunikacijos tarnybos vadovė Austė Aleksandravičiūtė-Šviažienė.

Kauno klinikos

LSMU Kauno ligoninėje pacientai taip pat priimami be galimybių paso.

„Visiems, turintiems ir neturintiems galimybių pasą, atliekamas COVID-19 testas kaip ir iki šiol.

Lankytojai įleidžiami su galimybių pasu arba turintys neigiamą testo rezultatą iš anksto suderinus su padalinio vadovais. Kaip ir anksčiau, lankytojams taikomi tam tikri lankymo ribojimai – dažnumas, trukmė, kontroliuojamas jų skaičius skyriuose“, – portalui „Delfi“ teigė LSMU Kauno ligoninės vyriausiasis komunikacijos specialistas Saulius Tvirbutas.

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje galimybių pasas arba COVID-19 testo atsakymas reikalingas lankytojams. Dokumentą tikrina budintis prie įėjimų ligoninės personalas.

„Didžiajai daliai pacientų galimybių pasas nereikalingas. Reikalingas tik kai kuriais planinės pagalbos teikimo atvejais, pavyzdžiui tokiais kaip Dienos stacionare“, – paaiškino Klaipėdos universitetinės ligoninės l. e. p. Komunikacijos skyriaus vedėja Aistė Noreikaitė.

O Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje galimybių pasas nereikalingas nei lankytojams, nei pacientams.

Respublikinė Šiaulių ligoninė teikia sveikatos priežiūros paslaugas, pagalbą visiems pacientams.

Pacientą lankyti gali tik asmenys, atitinkantys šiuos reikalavimus:

  • kai asmuo yra pasiskiepijęs viena iš šių COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) vakcinų:

– praėjus vienai savaitei nuo „Comirnaty“ ar „COVID-19 Vaccine Moderna“ vakcinos antrosios dozės suleidimo pagal skiepijimo schemą;

– praėjus 2 savaitėms nuo „COVID-19 Vaccine Janssen“ vakcinos dozės suleidimo;

– praėjus 4 savaitėms, bet ne daugiau kaip 13 savaičių nuo pirmos „Vaxzevria“ vakcinos dozės suleidimo;

– po antros „Vaxzevria“ vakcinos dozės suleidimo pagal skiepijimo schemą;

– praėjus 2 savaitėms nuo „Comirnaty“, „COVID-19 Vaccine Moderna“, „COVID-19 Vaccine Janssen“ ar „Vaxzevria“ vakcinos vienos dozės suleidimo asmeniui, kuris persirgo COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) ir diagnozė buvo patvirtinta vadovaujantis teigiamu SARS-CoV-2 PGR tyrimo rezultatu;

  • asmuo persirgo COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) ir diagnozė buvo patvirtinta vadovaujantis teigiamu SARS-CoV-2 PGR tyrimo ar antigeno testo rezultatu, o nuo teigiamo tyrimo rezultato praėjo ne daugiau kaip 210 dienų (bet ne anksčiau, nei asmeniui baigėsi paskirtos izoliacijos terminas);
  • asmuo, kuriam atlikus COVID-19 tyrimą gautas neigiamas rezultatas – ne anksčiau nei prieš 72 valandas (skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento) atlikus SARS-CoV-2 PGR tyrimą arba ne anksčiau nei prieš 48 valandas (skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento) atlikus antigeno testą;
  • yra vaikas iki 16 metų;
  • neturintys ūmių kvėpavimo takų infekcijų simptomų (pvz., karščiavimas, sloga, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas) ir kuriems netaikoma izoliacija.

Kiekvienas lankytojas turi pateikti atspausdintus arba išsaugotus skaitmeniniu formatu Elektroninės sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinės sistemos vakcinacijos įrašus arba teigiamo laboratorinio tyrimo (SARS-CoV-2 PGR tyrimo ar antigeno testo) rezultatų (duomenų) protokolą.

Respublikinės Panevėžio ligoninės infekcinių ligų klinika.

Respublikinėje Panevėžio ligoninėje galimybių pasas yra privalomas lankytojams. Jį budintis personalas tikrina tose vietose, kurios yra numatytos lankytojų patekimui į ligoninę.

Gyventojai, kuriems būtina apsilankyti teritorinių ligonių kasų klientų aptarnavimo skyriuose, ir toliau galės tai padaryti be galimybių pasų.

Kaip rašoma Valstybinės ligonių kasos (VLK) pranešime, nuo pirmadienio, rugsėjo 13 d., įsigaliojus Vyriausybės nutarimui, reglamentuojančiam naujas pandemijos valdymo priemones, pradėtos riboti kai kurios veiklos ir paslaugos žmonėms, neturintiems galimybių paso.

„Atkreipiame dėmesį, kad numatyti ribojimai nėra taikomi ligonių kasų paslaugoms – jos bus teikiamos kaip ir iki šiol. Gyventojai galės apsilankyti ligonių kasų skyriuose net ir nepateikę galimybių paso. Atvykus į skyrių, būtina paisyti visų saugumo reikalavimų – dėvėti nosį ir burną dengiančią kaukę, dezinfekuotis rankas, laikytis saugaus atstumo.

Į teritorinę ligonių kasą rekomenduojame užsiregistruoti iš anksto. Tai padaryti galima apsilankius ligonių kasų interneto svetainėje ir pasirinkus skiltį „Gyventojų aptarnavimas“. Šioje skiltyje reikia pasirinkti reikalingą teritorinę ligonių kasą“, – skelbiama VLK išplatintame pranešime.

Apie tai, kuriose vaistinėse tikrinami galimybių pasai, portalas „Delfi“ rašė jau anksčiau. Plačiau apie tai galite paskaityti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)