Liko nepanaudotų lėšų


Kėdainių ligoninei buvo skirti 120 tūkst. eurų, kad ši galėtų prisivilioti medikų, tačiau įstaiga iš šios sumos panaudojo tik 70 tūkst. eurų, o PSPC tam pačiam tikslui buvo skirta 105,1 tūkst. eurų, bet panaudoti tik 49 tūkst. eurų.
Kėdainių ligoninė

„Mūsų specialistų pritraukimo motyvacinėje programoje buvo atskiru punktu įtrauktos lėšos, kurias galima naudoti kompensacijoms perkant arba išsinuomojant būstą.

Per šiuos metus buvo pritraukti 5 gydytojai. Šis skaičius, lyginant su ankstesniais metais, yra didelis, tačiau nė vienas iš šių gydytojų nepanoro įsigyti būsto Kėdainiuose arba net nuomotis. Dėl to norime dalį lėšų perkelti į kaimiškąją programą kuro išlaidoms“, – sakė Kėdainių PSPC vadovė Joana Kleivienė.

Joana Kleivienė

Ji neslėpė, kad nors penki nauji medikai labai džiugina, vis dėlto darbo pasiūlyti ji galėtų dar bent keletui specialistų.

„Išlieka dalis gydytojų, kurie yra pensinio amžiaus ir jie gali bet kuriuo metu išeiti.

Dabar dar bent penkis šeimos gydytojus, psichiatrą, odontologą įdarbintume nors ir iškart.

Bet pritraukti medikus išties yra labai sunku“, – neslėpė PSPC vadovė.

Ką viena atleido, kitai reikia susigrąžinti


Na, o Kėdainių ligoninėje situacija dėl gydytojų motyvacijos yra panaši – čia įsidarbinę gydytojai apsigyventi mūsų mieste noro taip pat nerodo.

Kėdainių ligoninės specialistų pritraukimo programos lėšos daugiausiai naudojamos kvalifikacijos kėlimui bei transporto išlaidoms, nors ir čia pavyko sutaupyti, mat skaičiuotas poreikis buvo tada, kai kuro kainos buvo itin didelės.

Dalį pinigų ligoninė norėtų skirti kitur, mat vykdydama anesteziologijos programą susidūrė su nenumatytais iššūkiais.

„Turime problemą su anesteziologijos programa. Tam, kad įsigyta įranga veiktų, reikia atitinkamo slėgio vandens padavimui, tad mums reikia papildomų lėšų, kad ten viskas būtų sutvarkyta ir įranga veiktų, kaip ir priklauso“, – penktadienį Kėdainių politikams vykusiame rajono tarybos posėdyje sakė naujoji Kėdainių ligoninės vadovė Asta Šakickienė.

Asta Šakickienė

Tiesa, tai ne vienintelės problemos – mat buvusiai ligoninės vadovei Editai Vaškevičienei vadovaujant iš darbo buvo atleisti arba išėjo savo noru 69 darbuotojai.

Dabar, pasirodo, tam, kad ligoninė kokybiškai dirbtų ir sutrumpėtų eilės, reikia bent 15 gydytojų ir 8 slaugytojų, kuriuos rasti, be abejonės, gerokai sunkiau.

„Darbuotojų trūksta daug. Galiu pasakyti, kad iš turimo personalo 65 darbuotojai yra pensinio amžiaus, tad ne visi jų dirba pilnu etatu, ne visi gal dirbs ir toliau. Kalbėsime su kiekvienu jų, klausime, kokie jų planai ateinantiems metams.

Šiuo metu trūksta 8 slaugytojų, o tam, kad sumažintume laukiančiųjų eiles, trūksta ir 15 etatų gydytojų“, – sakė A. Šakickienė.

Direktorė sakė kalbinsianti, kad ne pilnus etatus ligoninėje turintys medikai Kėdainių ligoninę pasirinktų pagrindine darboviete ir pasididintų savo krūvį čia, susimažindami krūvį kitose gydymo įstaigose.

Dirbti ateitų, bet ar pajėgs išmokėti atlyginimą?


Tiesa, gydytojų trūksta ne tik Kėdainiuose, tad medikai šiuo metu gali rinktis kur ir už kiek dirbti.

„Mes ieškome kardiologo, endokrinologo, psichiatro, anesteziologo, dermatovenerologo, vidaus ligų, gastroenterologo, medicinos, šeimos gydytojų ir t.t.

Užsitikrinę gydytojus, mes pasiektume vieną iš tikslų – prailginti konsultacinės poliklinikos darbą, išplėstume paslaugų teikimą šeštadieniais, kas tikrai būtų patogu mūsų pacientams. Taip pat ieškome klinikinio logopedo, nes pagalbos reikia ne tik vaikams, bet ir suaugusiems, pvz., po ištikusio insulto“, – sako naujoji ligoninės direktorė ir pridūrė, kad kai kurias paslaugas, tokias kaip kardiogramų skaitymą, galima gauti ir nuotoliu, tad tokią paslaugą jie ir planuoja įsigyti.

Registratūra

Žinoma, norint įdarbinti medikų, riekia turėti kuo juos prisivilioti. Atlyginimas čia atlieka didelį vaidmenį, nors ne ką mažiau svarbus ir kolektyvas bei atmosfera darbe.

„Pagal atlyginimus Kėdainiai nėra prasčiausioje vietoje, bet yra kur temptis, nes kitos ligoninės siūlo priedus, siekiančius ir 50 proc. nuo atlyginimo.

Pagal kolektyvinės šakos sutarties punktus matome, kad jei norėtume pasiekti 3,5 tūkst. eurų atlyginimą savo gydytojams, slaugytojams turėtume mokėti 2,01 tūkst. eurų, kas yra neįmanoma šiandien nei vienai gydymo įstaigai. Šakinis susitarimas vieniems naudingas, bet kartu apsunkina, todėl bendraujame su profsąjunga ir bandome ieškoti sprendimų.

Na, o tarkime endokrinologas galėtų ateiti pas mus dirbti, bet tik tokiu atveju, jei gautų 5–6 tūkst. eurų į rankas. Visose ligoninėse jų trūksta, todėl jie patys renkasi, kur eiti“, – neslėpė A. Šakickienė.

Vis dėlto, nepaisant sunkių sprendimų, ligoninei pavyko prailginti reabilitacijos laiką iki 19 val.

Taip pat greitai bus atidarytas Geriatrijos skyrius, kuriame taip pat reikės nemažai personalo.