Būtinas režimas

Dažniausiai nuolatinio noro užkandžiauti priežastis paprasta – neracionali ir nesubalansuota mityba. Pasak dietologės, norint išvengti užkandžiavimo, būtina sureguliuoti valgymo režimą: „Jei žmogus valgo nereguliariai, nevalgo pusryčių ar intervalai tarp valgymų yra labai ilgi, ypač dienos pabaigoje persivalgoma. Alkanas žmogus praranda kontrolę, valgo greitai ir pajaučia, kad persivalgė tik tada, kai pakeisti jau nieko nebegali.” Taip pat dietologė atkreipia dėmesį, kad užkandžiavimas saldžiais produktais sukelia didesnį norą nuolat valgyti, nes organizmas išskiria daugiau insulino, o tai paskatina alkio atsiradimą. Tad siekiant išvengti nuolatinio užkandžiavimo derėtų riboti saldumynų vartojimą.

Gydytoja dietologė primena, kad dėl nuolatinio noro kramsnoti gali būti kaltas ir stresas, kurį daugelis patiria darbe. Tuomet žmogus „bando užvalgyti” susikaupusias neigiamas emocijas. „Išvengti tokių situacijų dažnai negalime, o efektyvi profilaktika – mitybos režimas, padedantis išvengti alkio jausmo ir išsaugoti kontrolę”,- būdais, ko imtis, kad suvaldytumėm stresą dalinosi K. Jasmontienė. Specialistė nepamiršo paminėti, kad baltyminės kilmės maisto produktai suteikia didesnį sotumo jausmą, o užkandžiams, priešpiečių ir pavakarių metų, rekomenduoja rinktis šviežius bei džiovintus vaisius, riešutus ir liesus pieno produktus, nes jie palaiko sotumo jausmą iki kito valgymo.

Kiti metodai

Užsienio internetinis portalas diet.allwomenstalk.com pateikia devynis patarimus, kuriais vadovaujantis galite sumažinti nuolatinį norą užkandžiauti. Taigi ką turėtumėte daryti?

1. Pirmiausia portale paantrinamas prieš tai minėtas dietologės būdas, jog būtina valgyti reguliariai arba užkasti, tarp valgymų, kad išvengtumėm didžiulio alkio ir persivalgymo;

2. Įsitraukite į žaidimą su laukimu. Tai reiškia, jog jausdami norą ar turėdami įprotį užkandžiauti netinkamu metu, turėtumėte stengtis užsiimti kita veikla, kuri nukreiptų dėmesį nuo maisto ir užimtų rankas;

3. Nepamirškite gerti daug vandens. Portale rašoma, kad dažnai troškulį mes maišome su alkiu, tad kitą kartą, kai norėsite griebti užkandį, išgerkite stiklinę vandens. Jei noras kramsnoti praeis, vadinasi patenkinote savo organizmo poreikį tinkamai;

4. Keiskite nusistovėjusius įpročius. Mat jeigu kramsnojimas tapo rutinos dalimi, derėtų imtis naujos veiklos, kuri, tikėtina, atitrauks dėmesį nuo užkandžiavimo;

5. Penktas būdas, kurį verta išbandyti, yra mitybos dienoraščio rašymas. Žymėkitės ne tik tai ką ir kada valgote, bet ir kokios nuotaikos būnate valgymo metu. Tai padės atsekti, kada užkandžiaujate iš nuobodulio arba dėl susikaupusių blogų emocijų;

6. Galvokite apie tai, kokio rezultato siekiate valgydami. Kai tai išsiaiškinsite, suplanuokite, kaip padarysite tą patį be maisto pagalbos. Nustebsite, nes yra daug būtų išpildyti savo troškimus, neįtraukiant į tai užkandžiavimo;

7. Jeigu nuolat atsiduriate situacijoje, kai aplinkiniai užkandžiauja ar siūlo nesveikus užkandžius, tai paprašykite jų, kad nepaliktų maisto matomoje vietoje ir nesukurtų situacijų, kurios sukeltų norą pasivaišinti;

8. Norėdami nustoti nuolat užkandžiauti, pagrindinių patiekalų metu valgykite lėtai. Kai gardžiuojatės maistu, galite įsiklausyti į savo kūną,o pajutę sotumo jausmą sustoti ir nepersivalgyti.

9. Neatimkite iš savęs galimybės pasimėgauti mėgstamais užkandžiais, nes gali nutikti taip, jog griežtai ribodami save vis galvosite apie mėgstamą maistą, kol galiausiai „paslysite ant jo”, o tokiu atveju ir persivalgysite. Žinoma, leisdami sau mėgstamus produktus nepiktnaudžiaukite jais, tačiau valgydami mėgaukitės! Malonus procesas užkirs kelią nuolatiniam kramsnojimui, kuris iš tiesų neatneša nieko malonaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)