„Druskos mūsų organizmas pats negamina. Ją jis turi gauti su maistu iš gamtos ir dažniausiai iš tos paprastos druskos, kurios yra konservuotose produktuose, duonoje, daugelyje kitų produktų. Paprastai to užtenka”, – įsitikinusi F. Taunytė.

Pasak gydytojos, jei žmogus nevalgys druskos ir produktų, kuriuose jos yra, jam kris svoris, nes druska būtinai reikalinga, gal tik ne tokiais kiekiais, kaip kai kurie naudoja.

„Gamtoje cukraus yra pakankamai, o tame pavidale, kurį mes vartojame, cukrus yra visiškai nereikalingas, nes jis turi labai daug tuščių kalorijų, be to pas mus vis daugėja sergančiųjų cukralige” , – atkreipė dėmesį F. F. Taunytė.

DELFI pašnekovė pastebėjusi, jog „cukrų pradeda mėgti gydomi girtuokliai, todėl, kad cukrų jie užsiraugia savo skrandyje ir žarnyne, taip pasigamindami šiokį tokį alkoholio kiekį. Taip jiems smagiau gyventi”.

Tačiau nepralenkiami saldumynų mėgėjai – vaikai. Jei jie visiškai sveiki, daug bėgioja, F. Taunytės nuomone, cukruje esančios kalorijos jiems nepakenks, nes yra reikalingos energijai.

Svorio gali numesti ir saldumynų mėgėjai

Gydytojos žodžiais, kai kam cukrus nereikalingas, bet jei žmogus prie jo įpratęs, nori saldumo ir cukrus jam nekenkia – nieko tokio, nes cukrus yra maisto produktas, o ne nuodas.

„Dabar jau žmonės visiškai nebežino, ką jiems valgyti, todėl nereikia jų dar labiau durninti su patarimais. Sveiko žmogaus nereikia mokyti, kaip jis turi valgyti – pats žino, tik ligonį reikia”, – įsitikinusi knygų apie sveikatą autorė.

Žmogų, kuris labai nori saldžiai, F. Taunytės žodžiais, reikėtų pasisodinti ir surinkti anamnezę, ar šeimoje nėra sergančių cukralige ar kitų paveldimumų.

„Bet galima svorį numesti valgant ir labai daug cukraus. Ir paprastai moterys, kurios vien bulkeles valgo, mėgstą kavutę su torteliu neturi per didelio svorio. Dėl to, kad tuščios kalorijos yra jų pomėgis ir dėl to svoris nekyla. Tačiau čia jau subtilūs dalykai”, – sakė gydytoja, pakartodama, jog sveiko žmogaus mokyti, kaip jis turi mylėti, kvėpuoti ir valgyti nereikia. Išmoks pats.

„Kada nebuvo mokymo apie seksą, vaikų daugiau buvo. O dabar mokosi mokosi, o kuo toliau, tuo prasčiau”, – konstatavo gydytoja eseistė F. Taunytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (464)