Anot M. Cavaleri, EVA jau pradėjo vertinti galimybę naudoti gamintojų „Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurtą mRNR vakciną nuo koronaviruso „Comirnaty“ 5–11 metų vaikų skiepijimui.

Vakcinos gamintojų pateiktoje paraiškoje nurodoma, kad šio amžiaus vaikams reikėtų leisti triskart mažesnę dozę nei suaugusiesiems. Taip pat siūloma, kad, kaip ir skiepijant suaugusiuosius, būtų išlaikytas bent trijų savaičių tarpas tarp pirmosios ir antrosios dozių.

„Tikimės pateikti savo rekomendaciją maždaug per 2 mėnesius, bet tam gali prireikti papildomos analizės“, – spaudos konferencijoje kalbėjo daktaras M. Cavaleri.

Šiuo metu renkami duomenys ir apie galimybę skiepyti tokio amžiaus vaikus nuo koronaviruso kita mRNR vakcina „Spikevax“, kurią gamina „Moderna“. Šiuo metu EVA svarsto nuo kada būtų galima ateityje šia vakcina skiepyti vaikus. Apie sprendimą žadama pranešti artimiausiu metu.

M. Cavaleri taip pat nurodė, kad rekomendacijos dėl vaikų nuo 12 metų skiepijimo sustiprinančiąja „Comirnaty“ vakcinos doze, praėjus pusmečiui nuo pilno vakcinacijos kurso, ir rekomendacijos dėl revakcinacijos „Spikevax“ vakcina turėtų būti pateiktos kitą savaitę, spalio 25-ąją.

Kultūros ministras Simonas Kairys. (Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.)

„Kompanija „Moderna“ revakcinacijai siūlo naudoti 50 mikrogramų sustiprinančią dozę. Tai yra perpus mažesnė dozė nei naudojama pirminio vakcinavimo metu“, – sakė daktaras.

Artimiausiu metu EVA tikisi gauti duomenis apie „Janssen“ vakcinos naudojimą sustiprinančiai dozei. Šios vakcinos sustiprinančią dozę siūloma suleisti, praėjus pusmečiui po pilno vakcinacijos kurso.

„Mes ir toliau rinksime duomenis apie sustiprinančiųjų vakcinos dozių veiksmingumą ir saugumą“, – žadėjo M. Cavaleri.

Anot daktaro, jau yra naujų įrodymų apie skirtingų vakcinų maišymą, kuomet antrajai ar trečiajai dozei naudojama skirtinga vakcina nei pirmajai.

Ši strategija jau taikoma ar svarstoma kai kuriose Europos Sąjungos šalyse. Vakar tokią strategiją, parenkant sustiprinančią dozę, patvirtino JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA).

Anot M. Cavaleri, tyrimų rezultatai teikia vilčių, kad toks vakcinų maišymas padeda dar labiau sustiprinti imuninį atsaką nei tos pačios vakcinos vartojimas papildomai dozei. Kai apie tai bus surinkta daugiau klinikinių duomenų, žadama svarstyti, ar jų pakaktų kiekvienos vakcinos naudojimo rekomendacijoms išplėsti.

Primename, kad ketvirtadienį paskelbti didelio masto tyrimo duomenys, jog papildoma „Pfizer Inc.“ Ir „BioNTech SE“ vakcinos nuo koronaviruso dozė atkuria beveik pilną apsaugą, tai yra – 95,6 proc., nuo COVID-19. Viliamasi, kad šie rezultatai taps svariu argumentu aktyviai skiepyti trečiąja doze. Plačiau apie tai galite paskaityti čia.

Lietuvos Sveikatos apsaugos ministerija šią savaitę pranešė pradedanti visų gyventojų, vyresnių nei 18 metų, revakcinaciją. Plačiau apie tai, kaip ji vyks, galite paskaityti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės