Rizika Europoje yra didžiulė


Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Edita Jegelevičienė sako, kad tokiam išaugusiam sergamumui didelę įtaką padarė koronaviruso pandemija, nes jos metu daug tėvų atidėjo vaikams priklausančius skiepus, o ir po pandemijos ne visi sugrįžo pasiskiepyti.

Tad kritus vakcinacijos skaičiams, pakilo rizika užsikrėsti tymais ar kitomis ligomis.

Nors kai kurie nelinkę pasitikėti skiepais ir apie juos kuriamos įvairios sąmokslo teorijos, vakcina nuo tymų yra jau seniai išbandyta – ja Lietuvoje skiepijama nuo 1964 metų. Šios vakcinos nauda taip pat akivaizdi, nes pradėjus ją naudoti, užsikrėtimų tymais kone nebeliko.

Tiesa, tymų protrūkis jau buvo 2019 metais, kai besiskiepijančių smarkiai sumažėjo. 2020 ir 2021 metais tymų atvejų išvis nebuvo, tačiau 2023 metais Lietuvoje vėl buvo fiksuoti 3 susirgimai.

Tymai

„Žmonės pavargo nuo pandemijos, nuo skatinimo vakcinuotis, ir pareiškė tylų protestą prieš skiepus. Tačiau reikėtų sugrįžti į vakcinacijos ritmą nuo tymų, nes rizika Europoje yra didžiulė“, – Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ kalbėjo E. Jegelevičienė.

Specialistė ragina tėvus, kurie dar nepaskiepijo savo vaikų nuo tymų, kuo greičiau tai padaryti. Skiepijama 2 kartus – pirma vakcina 15 mėnesių amžiaus, antra jau 6 metų sulaukusiems vaikams.

Liga prasideda karščiavimu, sloga ir kosuliu


Tai, kad Europoje susirgimų daugėja, gali daryti įtaką ir Lietuvai. Pasak specialistės, tokią prielaidą patvirtina jau šiais metais nustatyti tymų atvejai, vienas iš jų yra įvežtinis. Tad parsivežti tymus iš užsienio – tikrai nesunku.

„Turime vakcinacijos apimčių statistiką, o apimtys tikrai labai smarkiai kritusios. 2022 metais pasiskiepijusių buvo 86 proc., o Pasaulio sveikatos organizacija nurodo, kad norint suvaldyti tymų virusą, paskiepytų turi būti mažiausiai 95 proc. vaikų. Tai situacija tikrai grėsminga“, – kalbėjo specialistė.

Pravartu pasiskiepyti ir suaugus, jei žmogus žino, kad nuo tymų nėra paskiepytas vaikystėje.

Iš pradžių tymai pasireiškia karščiavimu, temperatūra gali pakilti net iki 39 laipsnių. Atsiranda sloga, kosulys, neniežtinčios dėmės ant kūno. Tokiu atveju reikia kreiptis į gydytojus.

Vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorius

„Didžiausią grėsmę kelia komplikacijos, jos gali atsirasti dėl tiesioginio viruso poveikio arba dėl bakterinės infekcijos. Dažniausiai grėsmę sukelia kartu su tymais pasireiškiantis encefalitas, pneumonija“, – Žinių radijui sakė E. Jegelevičienė.

Dėl tymų įspėja ir britai


Apie tymų grėsmę vis aktyviau kalba ir kitos šalys.

Kaip pranešė LNK Žinios, britų sveikatos specialistai įspėja gyventojus dėl gresiančio tymų protrūkio. Mat suskaičiuota, kad šalyje jau yra daugiau kaip trys milijonai žmonių, kurie nėra paskiepyti nuo šios pavojingos infekcijos.

Pagal oficialius britų duomenis, po kelis dešimtmečius trunkančios sėkmingos vaikų skiepijimo kampanijos tymai, faktiškai, buvo išnaikinti Jungtinėje Karalystėje. Dar 2017 metais buvo laikoma, kad vietinės kilmės susirgimų britų salose nebuvo.

Deja, pastaruoju metu padėtis gerokai suprastėjo ir vien nuo praeito rudens Jungtinėje Karalystėje tymų virusu užsikrėtė daugiau kaip 200 žmonių, skelbia LNK.

„Tymai yra labai užkrečiama liga, o žmonės dažnai apie ją galvoja tiesiog kaip apie bėrimą, o kadangi anksčiau visoje Jungtinėje Karalystėje tymai buvo išnaikinti, jų atvejų nebuvo tiek daug“, – kalbėjo JK sveikatos apsaugos sistemos atstovas Steve Russell.

Tymai

Tymų virusas laikomas pačiu užkrečiamiausių pasaulyje. Tai reiškia, kad jeigu kambaryje yra vienas tymais sergantis ir kosėjantis žmogus, kiti 9 iš 10 imuniteto neturinčių žmonių, tikrai užsikrės ir susirgs.

Britai atkreipė dėmesį, kad per pandemiją ir po jos pasiskiepijusių nuo tymų sumažėjo, ir dabar tokių yra tik apie 85 proc. O kai kuriuose Londono rajonuose – dar mažiau. Patikimai apsaugai reikia, kad pasiskiepijusių būtų mažiausiai 95 proc. gyventojų.

„Žmonės gali pamanyti, kad tymai nebėra grėsmė ir nekelia pavojaus jų sveikatai. Tačiau, kadangi tai labai užkrečiama liga, privalome palaikyti aukštą skiepijimo lygį visoje visuomenėje“, – sakė S. Russell.

Iki masinio skiepijimo pradžios, tymai buvo viena pavojingiausių mažų vaikų ligų, nes nuo 9 mėnesių kūdikis praranda motinos perduotą imunitetą ir gali susirgti. Todėl rekomenduojama pirmą kartą skiepyti vaikus iki 1 metų amžiaus, dažniausiai tam naudojami kombinuoti 3 vakcinų skiepai, kurie apsaugo nuo tymų, raudonukės ir kiaulytės.