Kuo daugiau vaikai gauna lupti, tuo didesnė tikimybė, kad jie neklausys tėvų, bus agresyvūs, turės psichikos sutrikimų ir kognityvinių sutrikimų, informuoja mic.com.

Tokią išvadą padarė Teksaso ir Mičigano universitetų mokslininkai. Tyrimas aprašytas leidinyje „Journal of Family Psychology“.

Tyrėjai išanalizavo apie 160 000 vaikų, tyrimas truko penkerius metus.

Mušimas reiškia pliaukštelėjimą ranka per sėdynę, ne kokius nors ekstremalius variantus.

Tyrėjai Elizabeth Gershoff ir Andrew Groganas-Kayloras pastebėjo – dauguma vaikystėje į kailį gaudavusių žmonių, vėlesniame gyvenime susidūrė su įvairiais neigiamais padariniais, net su psichikos sutrikimais.

Tokie žmonės patys labiau linkę bausti savo vaikus fizinėmis bausmėmis. Taip užsisuka užburtas ratas.

Tyrėjai lygina fizinių bausmių padarinius su fizinio smurto prieš vaikus padariniais – abiem atvejais padariniai sunkūs.

„Mums atrodo, kad vaikų lupimas ir fizinė prievarta prieš vaikus – skirtingi dalykai, tačiau mūsų tyrimas parodė, kad <...> padariniai tokie patys, gal tik skiriasi intensyvumo laipsnis“, – sakė E. Gershoff.

Ir vis tik vaikai dažnai baudžiami lupimu. 2010 m. Šiaurės Karolinos universiteto tyrėjai išspausdino 2002 m. tyrimo duomenis: 80 proc. JAV ikimokyklinio amžiaus vaikų payrė lupimą, beveik pusė 8 ir 9 m. vaikų gavo lupti su stalo teniso rakete ar rykšte.

2013 m. tyrimas parodė – 81 proc. amerikiečių įsitikinę, kad kartais sveika įkrėsti vaikams.

Pagal JAV valstijų įstatymus, fizinės bausmės namuose leistinos. Ir visgi tyrėjai tikisi, kad jų tyrimai paskatins tėvus susimąstyti apie fizinių bausmių žalą ir jų atsisakyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (386)