Epideminį sergamumo lygį pasiekė 30 savivaldybių, t. y. peržengė 1500 atvejų 100 tūkst. gyventojų ribą. Šį peršalimo ligų sezoną nė viena savivaldybė epidemijos nėra paskelbusi. Didžiausias sergamumas 50-ąją savaitę registruotas Vilniaus mieste ir rajone, taip pat Šiaulių mieste. Praėjusią savaitę 3 ugdymo įstaigos (Vilniaus apskrityje) paskelbė infekcijų plitimą ribojantį rėžimą (5–7 d. laikotarpiui). Daugiau informacijos rasite čia.

Gruodžio 11–17 d. Lietuvoje dėl gripo į ligonines buvo paguldyti 26 asmenys: 17 vaikų (0–17 m.) ir 9 suaugusieji (3 asmenys priklausantys 18–64 m. amžiaus grupei ir 6 vyresni nei 65 m. amžiaus asmenys). Intensyvios terapijos skyriuje buvo gydomas 1 asmuo (>65 m. amžiaus).

Kokių profilaktikos priemonių imtis, kad šventes sutiktume sveiki?


Efektyviausia priemonė, apsauganti nuo gripo ir COVID-19 ligos yra skiepai, tad, jeigu dar nesuspėjote pasiskiepyti, turite galimybę tai padaryti. Itin rekomenduojama pasiskiepyti rizikos grupėms priklausantiems asmenims, siekiant išvengti hospitalizacijos ir komplikacijų. Dėl skiepų reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Reguliariai plaukite rankas (ne trumpiau kaip 20–30 sekundžių), nesant galimybei – naudokite rankų dezinfekcijos priemones.

Nelieskite akių, nosies ar burnos, ypač nešvariomis rankomis.

Dažniau vėdinkite ir drėgnu būdu valykite patalpas.

Viešose vietose laikykitės saugaus atstumo.

Čiaudėdami ir kosėdami užsidenkite nosį ir burną vienkartine nosine. Panaudotas nosinaites išmeskite į šiukšliadėžę. Jeigu po ranka neturite nosinės, čiaudėkite ir kosėkite į rankovę (geriausiai į alkūnės linkį). Jei prisidengėte burną ir nosį delnu – nusiplaukite rankas.

Pajutę į peršalimą panašius simptomus, likite namuose / dirbkite iš namų, nedalyvaukite šventiniuose darbo vakarėliuose, kreipkitės į savo šeimos gydytoją. Šeimos nariams, nejaučiantiems ligos simptomų, likti namuose nebūtina.

Susirgę dėvėkite medicininę kaukę ar respiratorių, kuri padės sulaikyti kvėpavimo takų sekretą kosint ar čiaudint. Slaugydami sergantį asmenį, taip pat dėvėkite medicinines kaukes ar respiratorius.

Medicinines veido kaukes arba respiratorius dėvėkite viešose uždarose vietose: paslaugų teikimo vietose, renginiuose, maldos namuose, viešajame transporte ir kitose uždarose vietose, kurios prastai vėdinamos, taip pat kuriose yra didelis žmonių skaičius ir neįmanoma išlaikyti saugaus atstumo nuo kitų žmonių.

2023 m. gruodžio 18 d. duomenimis, nuo rugsėjo mėn. sezoninio gripo vakcina jau pasiskiepijo 211 172 asmenys. Atkreipiame dėmesį, kad didžiausia rizika susirgti, būti hospitalizuotam ir turėti komplikacijų yra rizikos grupėms priklausantiems asmenims, todėl, to dar nepadariusiems, raginame skiepytis. Nuo gripo ir COVID-19 dar turite galimybę apsisaugoti pasiskiepijant vieno vizito pas gydytoją metu.

Daugiau informacijos čia.

Primename, kad kiekvienos savivaldybės sergamumo rodiklius galima rasti NVSC interneto svetainėje čia.

Sergamumas gripu

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, 2023 m. 49-ąją savaitę ŪVKTI simptomus turintiems pacientams iš viso buvo paimti 83 ėminiai, iš kurių 8-uose ėminiuose buvo aptiktas A tipo gripo virusas ir 6-uose – respiracinis sincitinis virusas (RSV).

Sergamumas gripu

Europos respiracinių virusų priežiūros tinklo (ERVISS) duomenimis, 49 savaitės pabaigoje (iki 2023 m. gruodžio 10 d.) toliau registruojamas didėjantis sergamumas kvėpavimo takų ligomis (gripu ir ŪVKTI) daugumoje ES ir (arba) EEE šalių. Stebimas didesnis sergamumas COVID-19 liga (koronaviruso infekcija), lyginant su sezoniniu gripu ir respiraciniu sincitiniu virusu. Pranešama, kad ES ir (arba) EEE šalyse labai padaugėjo ŪVKTI, dėl kurių kreipiamasi į pirminės sveikatos priežiūros įstaigas. 49 savaitės duomenimis, didžiausi sergamumo ŪVKTI rodikliai išlieka Baltijos šalyse.

Tikėtina, kad artimiausiais mėnesiais ir toliau įvairiais kiekiais cirkuliuos virusinių kvėpavimo takų ligų sukėlėjai, dėl kurių padidės sergamumas ir mirtingumas šiuo laikotarpiu – tai būdinga kiekvienam žiemos sezonui. Plačiai taikant profilaktikos priemones COVID-19 pandemijos metu, virusinių ir bakterinių kvėpavimo takų ligų sukėlėjų cirkuliacija buvo labai maža, todėl sumažėjo gyventojų imunitetas. Dėl to šią žiemą galime tikėtis didesnio kvėpavimo takų ligų atvejų, ypač tarp tų asmenų, kurie anksčiau nepersirgo (pvz. tarp mažų vaikų).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją